Pulled Pork uit de Slowcooker

Pulled Pork uit de slowcooker - besems.eu

Hèt alternatief voor mensen zonder barbecue!
Pulled pork, wat is dat nou eigenlijk

Laten we beginnen bij het begin, wat is pulled pork en hoe is het ontstaan? In Nederland kennen we het fenomeen nog niet zo heel erg lang maar in Amerika is het al veel langer een populair BBQ gerecht. In Amerika is het gerecht ook bekend onder de naam ‘Boston Butt’. De “Boston butt” is eigenlijk een uitgebeende varkensnek met daaraan nog ongeveer de halve schouder. Dit zorgt dan direct weer voor wat verwarring want de “Butt” (kont) komt in dit geval duidelijk niet van de achterkant van het varken (pork) maar het is de benaming van het soort vat waarin het vlees vroeger werd bewaard.

Pulled pork is in de basis gewoon langzaam gegaard varkensvlees

Om het dan nog moeilijker te maken staat Boston dan weer niet voor de naam van de stad maar voor een specifieke snijtechniek. Lekker verwarrend allemaal hè. De oorsprong ligt ook niet in Boston maar in het Zuiden van de Verenigde Staten. In Amerika krijg je het meestal op een broodje met wat coleslaw en barbecue saus erbij.

Wij maken het vaak van procureur, dit is een varkensnek zonder been het wordt om bijvoorbeeld rollades van te maken. Maar van procureur kun je dus ook overheerlijke pulled pork maken. Nog een achtergrond feitje als je een procureur hebt MET bot dan is dat wat we kennen als halskarbonades. We noemen het pulled pork, “getrokken varken” omdat je als het vlees gaar genoeg is het met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Het krijgt de structuur van ons ouderwetse Nederlandse draadjesvlees.

Mijn versie van de Pulled Pork is dan toch net weer even anders

Ik maak de benodigde saus namelijk ook meteen in mijn slowcooker. Daarmee sla ik twee vliegen in 1 klap. Ik vind sowieso pulled pork uit de slowcooker, of eigenlijk zelfs bijna alle gerechten uit de slowcooker, “luie” gerechten. Het kost misschien twee keer een kwartiertje voorbereiding en daarna heb je alleen maar geduld nodig.

Ik begin de avond voor ik de slowcooker aan wil zetten met het insmeren van het vlees. Dat insmeren doe ik met in dit recept alleen met een mengsel van 2 soorten Sojasaus van Tomasu (mijn favoriet). Na het insmeren mag het vlees in een afgedekte schaal een uur of 12 de koelkast in. De volgende ochtend pak ik lui als ik ben een zak met chili sin carne van Hak. Ik snipper wat lente uitjes, snij een stuk of 6 tomaatjes in 4 partjes en snipper 2 teentjes knoflook zo klein mogelijk (persen mag ook). De uitjes zet ik heel lichtjes aan in wat olie en de laatste minuut gooi ik de knoflook erbij. Als ik de knoflook toevoeg zet ik eigenlijk meteen het vuur uit.

Als je de knoflook toevoegt mag het vuur uit

Nu vet ik de schaal van de slowcooker in met wat olijfolie en doe de chili sin carne in een schaal. Hier schep ik 1 theelepel sambal door. In mijn geval het wordt saai is ook de sambal van Tomasu. Na het mengen van de chili en de sambal spreid ik dat uit over de bodem van de schaal. Hier leg ik het vlees boven op. Het sojasaus mengsel dat achterblijft in de schaal smeer ik nog even extra over het vlees. De tomaatjes leg ik er omheen en het mengsel van de lente uit en knoflook “strooi” ik over het geheel uit. Deksel op de slowcooker instellen op de lage stand en de tijd op zeven uur zetten.

Geduld uitoefenen en het deksel niet optillen

Verklaar mij maar voor gek maar ik geloof er in dat als je het deksel niet open doet je het meeste vocht behoudt en je vlees des te sappiger zal blijven. Na zes en half uur draai ik het vlees heel voorzichtig om en begin ik me te verheugen. Deze keer serveerde ik mijn pulled pork op/in een wrap, maar op een lekker broodje of naast gebakken aardappelen kan uiteraard ook super lekker zijn.

Voor jullie gemak het (korte) lijstje met ingrediënten:

  • 1 kilo Procureur
  • 1 zak Chili Sin Carne (Hak)
  • 6-8 tomaatjes
  • 6 lente uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel Sambal (Tomasu)
  • 2 eetlepels sweet and spicey sojasaus (Tomasu)
  • 2 eetlepels honey sojasaus (Tomasu)
  • 1 eetlepel olijfolie