Makassar … Nieuwe ronde nieuwe kansen!

17th Makassar koi show - Besems.eu

Vrij kort voor ons vertrek hoorden we dat de tweede koi show die we zouden jureren een weekje verschoven werd. Dat was in eerst instantie natuurlijk jammer en lastig want wij kunnen niet zo maar onze reis een week verlengen. We begonnen dus alvast voorzichtig alternatieve plannen te maken. Die overigens minstens net zo leuk zouden worden als de tweede show die we zouden jureren. Maar de alternatieven bleken overbodig. Er verscheen opeens een nieuwe show op de toch al overvolle Indonesische koi show kalender. De 17e Makassar Koi Show werd gehouden van 8 tot 10 december.

Maar met Makassar wordt het zelfs gewoon nog beter

Dat kwam perfect uit, want dit past precies in ons reisplan. Wat het geheel extra mooi maakt is het feit dat dit weer een nieuw te bezoeken eiland is voor mij. Makassar is een stad in de provincie Zuid-Celebes (Sulawesi Selatan) op het eiland Sulawesi, dat vroeger dan weer Celebes heette. Ronald is in 1993 al eens op Sulawesi geweest, maar ik dus nog niet.

Het eind is nog niet inzicht

Overigens kunnen we nog wel een paar jaar vooruit… Want Sulawesi is slechts 1 van de vele eilanden die gezamenlijk Indonesië vormen. Ik ga het niet natellen en zal vast ook niet in staat zijn om ze allemaal te bezoeken maar in 1996 heeft de regering van Indonesië het aantal bewoonde en onbewoonde eilanden wettelijk vastgesteld op 17.508. Overigens heeft die regering ze ook niet nageteld, dus we nemen het maar als zijnde de waarheid aan.

De koi show wordt gehouden in het zuiden van Sulawesi in de stad Makassar. De huidige hoofdstad van Zuid-Sulawesi en ook nog eens de grootste stad van het eiland. Er zijn een aantal prachtige meren zoals het Poso-, het Matana- en het Towuti meer. Overigens is Sulawesi ook bekend om de begrafenisrituelen, koffie en bijzondere architectuur. Er zijn ook nog diverse actieve en niet actieve vulkanen op het eiland. De hoogste hiervan is de Soputan.

Van Kalimantan dus naar Sulawesi

Het leuke is dat de eerste koi show van deze R & R trip op het “buur” eiland Kalimantan (Borneo) wordt gehouden. De eilanden worden gescheiden door de straat van Makassar. Helaas kunnen we niet overvaren maar moeten we eerst terug rijden naar Balikpapan en dan “even” een stukje vliegen. Overigens is Makassar van oudsher een belangrijke havenplaats, veel specerijen uit de Molukken werden via deze havenstad naar Europa verscheept.

Bezienswaardigheden genoeg in de buurt van Makassar

Daar ga ik later nog veel meer over schrijven. We zullen zeker heel veel mooie foto’s maken. Eén van de zaken die zeker voorbij zal komen is het gebouw dat op de show poster te zien is. De Moskee met de 99 torens.

In de stad Makassar staat de schitterende Moskee der 99 torens

Waarom zou je een moskee bouwen met 99 torens, behalve dan omdat het mooi is? Het getal 99 heeft voor Moslims een speciale betekenis. Allah heeft maar liefst 99 namen. Dat feit verklaart niet alleen de 99 torens maar ook de 99 kralen. Die gezamenlijk een gebedsketting vormen zoals Moslims die gebruiken. Deze moskee, de Asmaul Husna 99 Kubah-moskee zullen we zeker gaan bezoeken.

Benteng Rotterdam, oftwel Fort Rotterdam 😊

Een andere plek die we mits ons drukke schema het toelaat zullen bezoeken is Fort Rotterdam. Fort Rotterdam werd gebouwd op dezelfde plek als waar in 1634 Ujung Pandang heeft gestaan. Dit eerdere fort werd gebouwd als onderdeel van een verdedigingslinie ten tijde van oorlog met de VOC. Het fort bestaat uit twee door de Japanners gebouwde gebouwen. Ook werden er maar liefst elf gebouwen door de Nederlanders gebouwd. Het Speelman’s huis uit 1686 is het oudste gebouw van het fort. Dit gebouw werd vernoemd naar admiraal Speelman die in 1684 in Batavia overleed. Het is tegenwoordig een museum.

Nog maar 6 dagen dan gaan we!