Thailand 2016 – The Monastery of Truth

Sanctuary of Truth - Besems.eu

Het klooster van de waarheid (The Monastery of Truth)

Je bent rijk… excentriek (want rijken zijn nooit gek) en je wilt wat dus dan zorg je voor een stukje cultureel nalatenschap. Lek Viriyaphant, een excentrieke miljonair uit Thailand die leefde van 1914 tot november 2000 liet ons erg mooie dingen na.

Ik was vorige week in de gelegenheid om één van zijn geesteskinderen te bezoeken. Het complex dat ook bekend is onder de naam “The Sanctuary of Truth” is een immens bouwwerk net op de rand van Pattaya. Deze tempel is volledig opgetrokken uit hout en er lijkt behalve de vloeren geen centimeter te zijn die niet voorzien is van beeldhouwwerk. Dit “stukje” vakwerk is volledig met de hand gebouwd en bewerkt, als je de hoeveelheid werk probeert in te schatten die er in zit wordt je helemaal stil, echt monnikenwerk.De tempel lijkt al eeuwenoud maar is vrij nieuw te noemen. De bouw begon in 1981 en het streven is dat de tempel in 2025 klaar is. Behalve deze tempel mogen wij Lek Viriyaphant ook dankbaar zijn voor The Ancient City en het Erawan Museum.

Slechts 3 uur rijden vanaf Bangkok

De tempel ligt op een uurtje of 3 rijden vanaf hartje Bangkok, wij hadden geluk want we sliepen eigenlijk min of meer naast de tempel in Hotel Modus Resort dus binnen 5 minuten konden we van de schoonheid van deze tempel gaan genieten. Het complex dat meer dan 100 meter hoog is en dus nog altijd in aanbouw is ligt direct aan de Golf van Thailand in het district Chonburi. We stappen uit onze Evo9, leuk karretje by the way, worden zoals eigenlijk overal in Thailand ook hier weer met een vriendelijke Thaise glimlach begroet. Vanaf de fysieke ingang is het nog ruim drie honderd meter lopen naar het hoofdgebouw. Indien gewenst kun je deze meters lopen, rijden met paard en wagen of je kunt de meters zelfs op een Olifant maken.  Wij hebben lekker gewandeld.

Under construction

Omdat er voortdurend in de tempel gebouwd wordt ben je verplicht om een bouwhelm te dragen. Inmiddels zit er 35 jaar werk in deze tempel en geloof me het is een streling voor het oog, je weet niet waar jekijken moet. Elke centimeter van de constructie is voorzien van prachtige houtsnijwerk. Sculpturen in alle vormen, soorten en maten. Het is ook nog eens een fusie van “leren” en “geloven”, dus zie je hier Boeddha, Shiva, Brahma en Vishnu in één harmonieuze omgeving.

Gebouwd volgens de stijl van de Khmer

De stijl van het complex lijkt nog het meest op die van de Khmer die duizenden jaren in Thailand, Cambodja, Laos en Birma leefden. De toepassingen van decoratief houtsnijwerk reflecteren niet alleen kunst en cultuur maar ook de oude visie van de aarde, kennis en Oosterse filosofie. De locatie op zich is al magisch te noemen met de Golf van Thailand sereen op de achtergrond. Voor we naar binnen gaan lopen we eerst een rondje om de tempel. Er zijn diverse ingangen, allen met prachtige trappen voorzien van beeldhouwwerken. Als we uiteindelijk naar binnen gaan zien we diverse Thai, vooral vrouwen aan  het werk met hamers en beitels, alles wordt ambachtelijk gedaan. Er komen geen machines aan te pas. Onvoorstelbaar wat een werk en belangrijker nog wat een VAK werk!

De Westerse “beschaving” maakt meer kapot dan ons lief is

Lek Viriyaphant liet dit complex bouwen om te laten zien dat er ook in tijden van oorlog en verwoesting ook nog mooie aardse zaken kunnen ontstaan. De Westerse “beschaving” maakt meer kapot dan ons lief is en we mogen de wereld best wat schoonheid terug geven. Veel natuurgebieden werden vernietigd, erfgoed zoals tempels, kerken en noem maar op werden in diverse oorlogen verwoest. Denk maar aan enige maanden geleden hoe IS Palmyra verwoest heeft. In het complex komen diverse geloofsstromingen samen tot één geheel. Steeds minder mensen lijken te geloven in een vreedzame samenleving en/of leven of “zijn” na de dood.  Mede daarom ontstond deze ode van waarheid. Met als dat de visie dat de menselijke beschaving nog veel meer kan bereiken dan zij tot nu toe gedaan heeft.

Dit heiligdom symboliseert goedheid die wordt ontleend aan religie, filosofie en kunst.