Welke Boeddha “ben” jij?

Elke dag een andere Boeddha - Besems.eu

In het Theravada-Boeddhisme heeft elke dag van de week zijn eigen Boeddha.

In het Thaise Theravada-Boeddhisme wordt veel aandacht besteed aan geboortedag-boeddha’s. Daar waar wij als westerlingen vaak sterrenbeelden volgen zoals tweelingen, Schorpioen, Vissen etc koesteren Boeddhistische Thai de Boeddha en kleur van hun geboortedag.

Een geboortedag Boeddha draagt zorg voor geluk, succes, welzijn en beschermt tegen het kwade. In veel Boeddhistische tempels vind je dan ook een beeld voor elke dag van de week. Zeven (soms acht) beelden waarbij jij een gift kunt doen aan je eigen geboorte Boeddha. Ook kun je vaak wierook kopen in de kleur van jouw dag, het is natuurlijk wel handig als je weet op welke dag je geboren bent en welk beeld daar bij hoort.

Koninklijk geel

Ik ben in goede gezelschap, mijn kleur is geel net als de vlaggen bij het paleis van de Koning, hij is ook op maandag geboren. De kleur van de vlaggen van de koningin is blauw, zij werd geboren op een vrijdag. De kleuren en houdingen van de Boeddha symboliseren gebeurtenissen die Boeddha meemaakte op de corresponderende dagen.
Omdat maandag mijn geboortedag is begin ik daar maar eens mee.

Maandag

De maandag Boeddha staat voor veiligheid. Het is ‘Paang Harm Samoot’, de Boeddha der bescherming. Volgens de overlevering werd Boeddha nadat hij drie maanden in de hemel was teruggezonden naar de aarde alwaar hij ruzie makende familieleden aantrof en hen tot kalmte maande.

Wie op maandag geboren is heeft doorgaans een goed geheugen, is serieus en houdt van reizen. De kleur van de maandag is geel.

Maandag Boeddha - Besems.eu

Dinsdag

De dinsdag Boeddha staat voor de waarheid. Het is ‘Paang Saiyasna’, de Boeddha der waarheid. Dit beeld wordt meestal onterecht gezien als een gewoon “liggende” Boeddha. Het is iets anders, dit symboliseert namelijk de houding die hij aannam ter voorbereiding op zijn overlijden en het verlaten van onze wereld. De Boeddha ligt op zijn rechterzij en laat zijn hoofd rusten op zijn arm.

Wie op dinsdag geboren is heeft doorgaans brede belangstelling, is ondernemend en serieus. De kleur van de dinsdag is roze.

Woensdagochtend en avond

De woensdag Boeddha’s. In sommige tempels zie je voor woensdag twee beelden, één voor de ochtend en één voor de avond. De woensdag Boeddha staat voor nederigheid. Het is ‘Paang Oombaat’, de Boeddha der nederigheid. De ochtend Boeddha houdt met twee handen zijn bedelnap vast. Hiermee wordt de terugkeer naar zijn vader de koning gesymboliseerd. Zijn vader was boos omdat zijn zoon uit bedelen ging voor voedsel. De staande versie met de bedelnap is voor ’s morgens. De zittende met één open hand op zijn rechterbeen is voor ‘s avonds. Boeddha genoot in het bos van de natuur en er verschenen voor hem een aap en een olifant. Boeddha ontving aan zijn rechterzijde een kom met drinkwater van een olifant. Terwijl aan linkerzijde een aapje  hem een honingraat overhandigd.

Wie op woensdagochtend geboren is houdt van hard werken, is eerlijk en trouw. De kleur van de woensdagochtend is groen.
Wie op woensdagavond geboren is houdt van hard werken, is eerlijk en trouw. De kleur van de woensdagavond is wit.

Donderdag

De donderdag Boeddha staat voor innerlijke rust. Het is ‘Paang Nung Samadhi’, de Boeddha der innerlijke rust. Deze Boeddha zit er in een volledige lotushouding ontspannen bij. Zijn handen rusten op zijn schoot, de rechterhand bovenop de linker.

Wie op donderdag geboren is heeft een goed hart, is eerlijk, rustig en dankbaar. De kleur van de donderdag is oranje.

Vrijdag

De vrijdag Boeddha staat voor contemplatie en reflectie. Het is ‘Paang Rum Peung’, de Boeddha der communicatie. Deze Boeddha wordt afgebeeld met beide handen voor zijn borst. Hij peinst over de de dhamma en bedenkt hoe hij zijn leer het beste aan de mensheid kan verkondigen.

Wie op vrijdag geboren is houdt van plezier, is gezellig en ambitieus. De kleur van de vrijdag is blauw.

Zaterdag

De zaterdag Boeddha staat voor kennis. Het is  ‘Paang Naga Prok’, de Boeddha der kennis. Ook deze Boeddha zit in volledige lotushouding al mediterend, op het lichaam van een bovennatuurlijk wezen, de Naga Mucalinda. Deze koning der Naga’s beschermt hem met zijn kop tegen de regen. Deze houding symboliseert de zesde week na Boeddha’s verlichting.

Wie op zaterdag geboren is houdt van afzondering, is rustig en denkt logisch na. De kleur van de zaterdag is paars.

Zondag

De zondag Boeddha staat voor inzichten. Het is ’Paang Tawai Netr’, de Boeddha der overpeinzingen. Deze Boeddha zoekt inzichten naar volledige kennis onder de Bodhiboom.

Wie op zondag geboren is houdt van wijsheid familie en vrienden. De kleur van de zondag is rood.

Dagelijkse Boeddha - Besems.eu