Openbaar vervoer in Bangkok

Wat Intharawihan - Besems.eu

Veilig en (soms) efficient

OV in Bangkok werkt perfect en is relatief eenvoudig. We hebben inmiddels onder andere een privé “limousine” service, taxi’s, TukTuks, Metro, trein en boten gehad. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat de limo het meest luxe was. De privé taxi was ook top tot de lagers op 1,4 km van het eindpunt, ons hotel, uit het blok liepen.

Het laatste stukje hebben we vervolgens dus maar gelopen. De trein en Metro werken top. Richtingen en verkoop automaten waren in het begin even wennen maar inmiddels spreken en lezen we “vloeibaar” Thais. Sterker nog we helpen zelfs oude dametjes bij het kopen van kaartjes.

Vandaag hadden we zin een een nieuwe uitdaging dus gingen we per boot richting Dusik Zoo. De opstap plaats hadden we rapido gevonden de richting was lastiger. Ze varen zelfs aan de verkeerde kant… Rare jongens die Thai. Ook stonden lang niet alle stations in het Engels vermeldt. Gelukkig spreken heel veel jongeren Engels dus al rap konden we samen met ongeveer 200 Thai inschepen. Leuk overigens dat reizen tussen de locals, geen toerist gezien op Joop na. Na 1 overstap maakten we de laatste kilometers naar de Zoo per TukTuk. Rap naar binnen even ontbijten met seafood noodles en gaan. Haha dat gaan kun je bijna letterlijk nemen, het was geen bijzondere Zoo, na anderhalf uur waren we alweer buiten.

Huren, leasen of (af)kopen?

Dus toen maar een TukTuk afgekocht. Afgekocht? Yup, je betaalt iets meer maar dan hoef je geen maat kostuum zaken of edelsteen fabrieken te bezoeken. De chauffeurs van de TukTuk vragen minder dan de helft van de prijs als ze een tussenstop mogen maken. Zij krijgen een “fee” voor elke toerist die zij binnen brengen of je nu koopt of niet.

De opdracht voor de chauffeur sightseeing, in elk geval vandaag langs Wat Intharawihan “de tempel van de staande Boeddha” en het Anata Samakhom Paleis, daarna terug richting het hotel.

De staande Boeddha is erg imposant, deze tempel werd gebouwd in de Ayutthaya periode en wordt ook wel Wat Rai Phrik genoemd. De imposante afbeelding van Boeddha is maar liefst 33 meter hoog en zo’n 10 meter breed. Het bouwen van dit prachtige beeld duurde meer dan 60 jaar. Bezoekers doneren geld, plakken bladgoud op de beelden, en brengen fysieke offergaven in de vorm van makreel, hard gekookt ei en guirlandes. Ook worden er kaarsjes ontstoken en wierook gebrand.

De uitgebreide route bleek geen probleem voor onze Thaise TukTuk driver aka “Max Verstappen”. Zo’n TukTuk haalt gewoon de 100 en dat kan ook zonder problemen in de spits…

Tijd om even bij te komen en dan out for dinner!