Indonesië, we komen er weer aan!

Op naar Indonesië - Besems.eu

Eind november, begin december weer naar Indonesië

Ook deze keer gaan we weer koi shows die georganiseerd worden door de APKI (Asosiasi Pecinta Koi Indonesia) jureren. We mogen weer een nieuwe locatie bijschrijven op ons lijstje we gaan dit keer naar Kalimantan en Yogyakarta. Yogyakarta hebben we vorig jaar al 1 dagje bezocht maar daar zal ook nog meer dan genoeg te zien zijn.

Reis om de wereld eindigt in Indonesië…

We vliegen om te beginnen op Jakarta de huidige hoofdstad van Indonesië, waarna we met een binnenlandse vlucht door gaan richting Bontang op Kalimantan. Kalimantan zal waarschijnlijk voor de meesten wat minder bekend klinken denk ik. Wij kennen dit volgens mij als Borneo. Technisch gezien klopt dat niet helemaal want Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo, het centrale en zuidelijke deel van het eiland. Borneo is de naam van het hele eiland, dat overigens het op twee na grootste eiland van de wereld is.

Kalimantan heeft een meer dan uniek landschap met nog veel prachtige regenwouden die wij hopelijk, als we er dan toch zijn, ook kunnen bezoeken. Deze regenwouden behoren tot de laatste onaangetaste oerwouden ter wereld, hier leeft ook nog de grootste groep overgebleven orang-oetans, alleen zitten die volgens mij dan wel weer erg ver van ons vandaan.

Alles heeft een ziel volgens de Dayaks

De oude levenswijsheden van de originele bewoners van het eiland, die men de Dayaks noemt, spreken mij dan wel weer erg aan. Volgens hen hebben alle zaken, of dit nu levende zijn of niet, een ziel. Deze Dayaks leven volgens het zogeheten animisme. Wij kennen hen nog vanuit de geschiedenis als koppensnellers. Wanneer er iemand werd gedood werd namen ze zijn hoofd mee als trofee. We nemen maar aan dat dit niet zo veel meer voorkomt en dat we dus, jammer genoeg voor sommigen, gewoon weer terug komen.

De promotie trein in Indonesië is al vertrokken zoals jullie op de bijgaande video kunnen zien.

De Walikota Cup

De Walikota Cup, is net zoiets als de Bupati Cup. Een Bupati is een gouverneur zoals ik vorig jaar al een verteld heb. (Zie: De Bupati Cup in Jember) Een Walikota is, als ik het goed begrepen heb, namelijk een Burgemeester. Dat betekent dat in dit geval de burgemeester dus als boegbeeld van de show fungeert en hij (zij) zal zeer zeker diverse officiële handelingen tijdens de show en prijsuitreiking verrichten.

Koi Show op een tropisch eiland

Zoals jullie op het filmpje hebben kunnen zien wordt er nogal ingezoomd op een eilandje. Dat eilandje heet Beras Basah een klein tropisch paradijsje! Op dat eilandje wordt de koi show gehouden!
Beras Basah Island is een piepklein eilandje dat in de Straat van Makassar ongeveer 10 kilometer ten oosten van de kust van Oost Kalimantan (Borneo) ligt.

De oorsprong van de naam Beras Basah komt volgens de overlevering voort uit de Indonesische woorden Beras (rijst) en Basah (nat). Ooit voer er een schip van het sultanaat Kutai gevuld met onder andere rijst door de Straat van Makassar. Het schip liep min of meer vast op een (zand)bank en verloor zijn lading. Na verloop van tijd veranderde de deels uit rijst bestaande heuvel in het prachtig witte eilandje dat omringd is door de oceaan. Je herkent het vanuit de verte door de karakteristieke vuurtoren.

Het is naar zeggen al een belevenis om er te komen dat zal uiteraard met een bootje zijn. We hebben nog geen idee wat voor een bootje dat zal worden, we laten ons verrassen.

Het wordt sowieso een “reis om de wereld” eerst vliegen we zoals gezegd naar Jakarta, dit keer doen we dat via Kuala Lumpur. Dan van Jakarta naar Balikpapan een vluchtje van een krappe drie en een half uur. Vanuit Balikpapan is het dan nog een goede 5 uur rijden naar Bontang waar we dan uiteindelijk in de boot genomen worden…

Aftellen naar eind november

We zijn al lekker aan het aftellen naar eind november, we hebben er erg veel zin in. Als de internet goden ons goed gezind zijn houden we jullie via livestreams op de hoogte.