bruschetta met haring in rode bietjes salade, lekker zomers

Haring in rode bietjes salade - Besems.eu

Een zomers voorafje, Bruschetta met haring in rode bietjes salade

Omdat weggooien (een) zonde is vonden de Italianen de bruschetta uit. Origineel werden deze gemaakt van oud brood waarbij de olijfolie gebruikt werd om het het brood langer “houd-/eetbaar te maken. In een later stadium werden de olijfolie en ook grof zeezout mede toegevoegd als ingrediënt van het recept.  Bruschetta zijn in Italië streekgebonden, in Toscane worden ze behalve met tomaat ook belegd met vlees. Dus waarom zouden wij er geen rode bietjes en haring op leggen?

Ingrediënten voor de salade (gebaseerd op 2 personen)

 • 2 Hollandse nieuwe haringen in stukjes
 • 200 g rode bieten gekookt en in blokjes
 • 1 lente uitje gesnipperd
 • 2 zure augurkjes in blokjes
 • 1 eetlepel magere kwark
 • 1 eetlepel mayonaise
 • dille
 • zwarte peper

Bereiding salade
We beginnen met de salade. Snij de rode bietjes in blokjes. Snij vervolgens het lente uitje in ringetjes van een paar millimeter en meng deze door de bietjes. Snij de augurken in blokjes en ook deze mogen er door geschept worden.

Meng in een schaaltje de mayonaise met de kwark en mail hier wat zwarte peper overheen. Roer de peper door het “sausje”, meng de saus door de salade en laat deze even staan. Als laatste knip je wat dille en meng je dit ook door de salade.

Snij de schoongemaakte Hollandse nieuwe in blokjes die ongeveer 2 keer zo groot zijn als de bietjes en meng deze ook door de salade. Zet de salade even koel weg (niet in de koelkast) zodat de smaken wat in kunnen trekken.

Terwijl de smaken van de salade zich mengen gaan we de bruschetta maken.

Ingrediënten voor de bruschetta

 • Halve Ciabatta (8 sneetjes)
 • Wat olijfolie
 • Grove mosterd
 • Eventueel wat veldsla

Voor de bruschetta gebruiken we een afbak ciabatta. Bak deze eerst volgens de informatie op de verpakking af. Laat hem wat afkoelen en snij de helft hiervan in 8 sneetjes. Smeer de sneetjes in met olijfolie. Leg deze vervolgens onder de grill tot ze knapperig zijn. Nu smeer je hier een dun laagje niet al te scherpe grove mosterd op. Leg er wat veldsla op en een flinke schep van de haring salade. Tenslotte garneer je het met wat dille.

Serveren met een frisse, fruitige rosé en je hebt een overheerlijk zomers voorgerecht.

Oplettende kijkers missen de veldsla op de foto’s, die waren we vergeten. 😊

Als hoofdgerecht na deze frisse bruschetta hadden we overheerlijke mosselen maar dat tis dan weer een ander recept!