Hiroshima, de Japanse stad van de vrede en heerlijk eten

Food in Hiroshima - Besems.eu

Isn’t it ironic…

November 2018 was het zo ver, eindelijk naar Japan niet om te jureren maar om het zuiden te verkennen, kwekers te bezoeken en koi te selecteren. Onze uitvalsbasis was Hiroshima de stad van de vrede. Hoe ironisch de stad met misschien wel het ergste of toch in elk geval één van de meest wrede oorlogsverledens is tegenwoordig de “stad van de vrede’.

Tegenwoordig is Hiroshima niet alleen meer beroemd vanwege de “BOM”, maar wel nog steeds “dankzij” de bom…

Zoals we allemaal wel weten maakte de atoombom, die op 6 augustus 1945 gedropt werd vanuit de Enola Gay, in één klap een einde aan het dagelijks leven in Hiroshima, duizenden mensen overleden bij deze tragedie. (meer hierover in dit artikel) Inmiddels is Hiroshima weer grotendeels opgekrabbeld en uitgegroeid tot een moderne wereldstad.

Eén van de meest aansprekende plaatsen van de stad, het Peace Memorial Park

In het Peace Memorial Park wordt dagelijks of eigenlijk gewoon vol continu stil gestaan bij de tragische gebeurtenis uit de Tweede Wereld oorlog. Het park herbergt verschillende monumenten en een museum. Vroeger was dit het kloppend hart van Hiroshima, tegenwoordig is het een oase van rust geworden. Midden in dit park staat het Peace Memorial Museum. Dit museum heeft slechts één onderwerp, de geschiedenis van Hiroshima en de gevolgen van de atoombom. Laat je rondleiden door een vrijwilliger en luister naar de aangrijpende persoonlijke verhalen.

Een must see, de A-bomb Dome

Een plek die je zeker niet mag missen de A-Bomb Dome. Dit gebouw, de Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall, stond vlakbij het ontploffingspunt van de bom. Iedereen in het gebouw was op slag dood. Bizar is dat het pand grotendeels overeind bleef staan. Inmiddels staat het symbool voor Hiroshima en is het opgenomen op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Neem zeker één of meerdere Okonomiyaki

Omdat eten toch altijd wel een hoofdrol speelt in mijn reizen ook hier wat voedsel gerelateerde tips. In Japan eet je uiteraard niet alleen Sushi en Wagyu er is nog zoveel meer te proeven. Eén van de specialiteiten van Hiroshima is Okonomiyaki. Je bent pas echt in Hiroshima geweest als je deze lekkernij geproefd hebt. Een Okonomiyaki is een soort hartige pannenkoek met een vulling van groenten en vlees of vis. De meest “Japanse” plaats om dit te proeven is Okonomimura. Hier neem je plaats aan de bakplaat, zij aan zij met de Japanners, terwijl de koks het eten vlak voor je neus bereiden. Ook de oesters zijn hier een aanrader.

Wij troffen het zeker niet slecht

Aan ons hotel of eigenlijk zelfs in ons hotel zat een Okonomiyaki bar. Dit werd onze verzamelplaats ’s avonds laat. Hier namen we onze afzakkertjes en vaak nog even een midnight “snackje”. Uiteraard hebben we ook een avond lekker toeristisch sushi van de lopende band gegeten. We deden een avondje in een gespecialiseerd Yakitori restaurant. Hier werden voor ons gevoel ongeveer 15.327 verschillende soorten Yakitori geserveerd.

Het culinaire hoogtepunt was toch wel de Wagyu

En als culinair hoogtepunt een avondje in een topkwaliteit Wagyu restaurant. De chef vond ons maar rare Gajin’s. Wij bestelden namelijk niet het standaard menu waarin “maar liefst” 80 gram Wagyu zat maar gewoon onze eigen interpretatie met 2 maal 125 gram Wagyu. 1 maal de A3 versie en 1 maal de A5 versie. Deze avond was het eten ietsjes minder goedkoop maar wel verschrikkelijk lekker.