Een beladen bezoek…

Auschwitz Birkenau never again

Een weekend naar Auschwitz en Birkenau in Polen

Als “familie” weekend dit keer een emotioneel beladen reisje. We bezoeken de, overigens mooie, stad Krakau in Polen met als reden uiteraard de vreselijke gebeurtenissen die hier tijdens de Tweede Wereld Oorlog plaats vonden. De hele stad is er van doordrongen overal vind je “stille” herinneringen… van de fabriek van Schindler tot het Plein van de Helden. Overal kun je de geschiedenis gewoon voelen.

Het meest indrukwekkende het bezoek aan Auschwitz en Birkenau

Zeer hoogst waarschijnlijk het grootste massagraf te wereld. Ik ga hier niet al te veel over schrijven. Niet alleen vanwege het feit dat er al zoveel over geschreven is maar ook vanwege het feit dat het gewoon niet in woorden te vangen valt. Je kunt je er geen voorstelling van maken van wat je voelt als je het terrein op stapt. Net zo min als wij ons niet voor kunnen stellen hoe verschrikkelijk het geweest is. Alle verhalen die ik reeds kende hoor je hier nog een keer, voel je hier nog een keer… Alleen als je hier loopt komen ze nog zo vele malen harden binnen. En kan ik alleen maar weer bevestigen, voor mij zelf. DIT NOOIT MEER!

Ik plaats een selectie foto’s en die moeten dan de rest maar enigzins overbrengen. Op een plaquette in één van de barakken staat een spreuk van George Santayana:

The one who does not remember history is bound to live through it again
“Hij die zich de geschiedenis niet herinnerd is gedoemd deze te herhalen”
(vrij vertaald)

Het geplaatste monument “zegt”:
‘Laat deze plaats eeuwig een kreet van wanhoop zijn en een waarschuwing aan de mensheid. Hier hebben de nazi’s ongeveer anderhalf miljoen mannen, vrouwen en kinderen vermoord, voornamelijk joden uit verschillende Europese landen.

Arbeid macht frei…. de enige vrijheid die vindbaar was …de dood