Ananas Kûng Nasi Goreng (Pineapple fried rice)

Ananas Kûng Nasi Goreng - Besems.eu

Memories of Thailand…
Een redelijk authentiek Thais recept voor “Ananas Kûng Nasi Goreng” (Pineapple fried rice)
Tijdens één van mijn vele vakanties naar Thailand at ik vrij regelmatig ananas kûng nasi goreng oftewel pineapple fried rice, het laat zich het makkelijkst vertalen naar ananas nasi met garnalen. Nu ik er over nadenk kom ik tot de conclusie dat het eigenlijk niet echt Thais kan zijn… Nasi (gebakken gekookte) rijst is van oorsprong Chinees en Ananas komt eigenlijk uit Zuid-Amerika. Dan moeten er maar Thaise garnalen in om het toch nog “echt” Thais te laten lijken.

Klik hier om de achtergrond informatie over te slaan en direct naar het recept te “springen”.

Ananas Kûng Nasi Goreng, mooi qua smaken en om te zien

Je kunt verschillende varianten maken ik vind zelf de versie van roergebakken rijst, want dat is nasi eigenlijk, met gamba’s het lekkerst. Je krijgt een heerlijke combinatie van smaken, de licht pittig gekruide rijst, de zoete ananas, hartige uitjes… mmmm! Je zou er zomaar honger van krijgen. Het is overigens niet alleen erg lekker om te eten maar ook erg mooi om te serveren. Het gerecht wordt namelijk geserveerd in een uitgeholde halve ananas. Het ziet er super gezellig uit en is eigenlijk heel eenvoudig om te maken.

Gebakken rijst komt oorspronkelijk uit China

We noemen het gerecht gemakshalve nasi maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Nasi betekent gekookte rijst, nasi goreng betekent dan gekookte, gebakken rijst. Je kookt de rijst eerst en daarna ga je hem roerbakken. Wij (her)kennen dit het meest als een Indonesisch gerecht. Maar van origine komt het uit China, daar wordt het Chao Fan genoemd.

Eigenlijk maak je dit soort gerechten van kliekjes rijst. De basis hiervoor is normaal gesproken dus gekookte rijst met groenten, vlees of vis, ei, knoflook en sojasaus. Heel erg vergelijkbaar dus aan de bij ons bekende nasi goreng. Ook in Japan maken ze dit soort gerechten dan heet het bijvoorbeeld Omurice (omelet en rijst). De Omurice bestaat uit (roer)gebakken rijst met vlees die vervolgens wordt bedekt met een “runny” omelet en een (brrrrrrrrrrrr) ketchup.

De ananas variant blijft mijn favoriet

Nu ik dit zo allemaal op een rijtje aan het zetten ben blijft de ananas variant toch echt mijn favoriet. Onderstaand mijn recept dat gebaseerd is op in eerste instantie mijn geheugen en dat ik telkens een beetje aangepast heb naar mijn smaak tot deze variant er uit kwam.

Ananas Kûng Nasi Goreng - Besems.eu

Ananas komt uit Zuid-Amerika

Volgens de oude verhalen ligt de oorsprong van de ananas in Brazilië, Bolivia en Paraguay. Ananas laat zich vanuit het Tupi, de taal van een inheemse Braziliaanse indianen stam vertalen naar uitmuntende vrucht. In het Spaans werd de vrucht cono de piña genoemd omdat hij lijkt op een dennenappel.

Eigenlijk is een ananas helemaal geen vrucht maar een schijnvrucht. Aan het harde middenstuk, de bloeistengel, groeien allemaal kleine besjes die uiteindelijk de ananas vormen. Een ananas kan wel tot 4 kilo zwaar worden en 30 cm lang. Je kunt in principe zelf ananas kweken door de bovenkant van de ananas in de bodem te planten hier vanuit groeit dan weer een nieuwe plant. Een ananas is na ongeveer 14 tot 16 maanden rijp genoeg om te oogsten. Als je de ananas (te) vroeg oogst is hij natuurlijk nog wat klein maar een voordeel van vroeg oogsten kan wel zijn dat je dan nog een tweede oogst kunt krijgen in hetzelfde jaar. Een ananas rijpt niet door na het oogsten.

Oké, dan volgt nu het recept!

Ingrediënten (De hoeveelheden zijn voor 2 personen)

 • 8 grote garnalen (pel de helft en snij in stukjes en laat de andere helft heel)
 • 1 ei
 • 175 gram (gekookte) rijst
 • 1 theelepel vissaus
 • 1 uitje gesnipperd
 • 0,5 eetlepel sojasaus (zoet)
 • 0,5 eetlepel sojasaus (zout)
 • 2 eetlepels rozijnen
 • Zout & peper
 • 1 theelepel kerrie
 • 1 hele ananas
 • Wat ongezouten geroosterde cashewnoten
 • 2 bosuitjes (ringetjes)
 • 1 tomaat (zaadjes verwijderen en snijden in blokjes)
 • Een kwart komkommer
 • Rode chilivlokken naar smaak

Bereiding:
Omdat het serveren van dit gerecht het leukste is als de nasi in de ananas wordt opgediend beginnen we met het uithollen van de ananas. Snij de ananas in de lengte door, als het lukt wil je aan beiden helften wat blad behouden.

Snij het vruchtvlees gedeelte van de ananas schuin in en haal met beleid het vruchtvlees er uit. Het makkelijkste gaat dit door vierkantjes te snijden en deze er uit te lepelen. Let op dat je niet te diep snijdt blijf ongeveer 1- 1,5 centimeter van de rand af en vang het sap zoveel mogelijk op. Het vruchtvlees snij je in blokjes en de kern (het harde deel) verwijder je. Ben je bang dat je mogelijk te diep snijdt doe de laatste “beetjes” dan met een lepel.

Bewaar de helft van het vruchtvlees voor het dessert

We gebruiken overigens maar de helft van het vruchtvlees, de rest kan in het dessert of zo gebruikt worden. Verwarm de oven op een graad of 50 en leg de mooiste ananas helft hier maximaal 10 minuten in, de kou hoeft er maar net af te zijn. Dit zorgt er straks voor dat je ananas kûng nasi goreng niet te snel afkoelt.

Verhit wat olie in een wok als de olie heet genoeg is (hij mag niet roken) voeg je als eerste de hele garnalen toe en strooi hier wat chiliflakes overheen. Roerbak de garnalen tot ze mooi roze zijn, dan haal je ze uit de wok en leg je deze voor nu even opzij. Vervolgens doe we hetzelfde met de in stukken gesneden (gepelde) garnalen.

Als deze ook klaar zijn voeg je indien nodig een klein beetje olie toe aan de wok. Fruit ongeveer twee derde van het uitje. Breek het ei in de wok en terwijl je het ei zachtjes roert voeg je de gekookte rijst toe. Dit geheel kun je nu lichtjes roerbakken terwijl je de peper, het zout, de kerrie, de vissaus, nog wat chiliflakes en de sojasaus toevoegt. Meng alles goed door elkaar en voeg nu de overgebleven rauwe uijes, de gesneden ananas, de rozijnen, de cashewnoten en als laatste de gesneden garnalen toe.

Blijf het geheel roerbakken tot de rijst krokant gebakken is. Zet het vuur uit en als laatste schep je de tomaat en bosui ringetjes (hou een klein beetje apart voor garnering) er door heen. Schep de ananas kûng nasi goreng in de ananas en garneer het geheel met wat plakjes komkommer, de bewaarde bosui en als laatste de hele garnalen.

Eet smakelijk! Of zoals men in Thailand zegt: “Thān h̄ı̂ xr̀xy”