Ovenschotel met Shoarma, Spruitjes en Castelmagno

Ovenschotel met spruitjes - Besems.eu

Ik had nog het een en ander in mijn koelkast liggen dat “op moest” en was aan het peinzen wat ik daarmee kon doen. Al nadenkende schoot het recept van Caty Kroon me te binnen. Ovenschotel met spruitjes… Daar kan ik wel een variant op maken! Het wordt een ultiem fusion gerechtje met invloeden uit Nederland, Italië, het Midden-Oosten en Indonesië.

Ovenschotel maken met restjes uit de koelkast

Ik heb, op zich wel handig in dit geval, niet alleen spruitjes, puree en shoarma maar ook nog wat verse knoflook en een stukje Castelmagno dat er wel mee zal combineren. Het kaasje is namelijk pittig maar niet erg overheersend.

Kennen jullie Castelmagno?

Dit kaasje is het wat minder bekende zusje van gorgonzola beide zijn blauw ader kazen. Castelmagno komt uit Piemonte. Het is iets korreliger dan gorgonzola, dit merk je vooral als je het bij een wijntje eet. In dit geval smelten we het door het gerecht dus dan merken we daar niets van. Overigens heeft Castelmagno een officieel DOP-keurmerk en wordt het gemaakt in de provincie Cuneo.

Het recept wordt sinds de middeleeuwen toegepast. Hoe langer de kaas heeft mogen rijpen des te steviger de smaak. Een jonge Castelmagno is zacht en subtiel een wat oudere smaakt wat krachtiger en combineert daardoor naar mijn mening mooi met het “zoetige” van de spruitjes.

Ingrediënten:

 • 750 (vuile) spruitjes
 • 500 gram shoarma vlees
 • 350 gram aardappels (voor de puree)
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • Zout
 • Kerrie
 • 2 theelepels traditionele Indonesische ketjap sambal
 • 100 gram crème fraîche
 • 50 ml melk
 • 150 gram Castelmagno
 • 150 gram geraspte jong belegen kaas

Bereiding:
Snij de harde onder kant van de spruitjes en maak ze schoon. Zet een pan met water op en als het water kookt voeg je de spruitjes toe. Laat het 2-3 minuten koken en giet dan de spruitjes af. Laat deze voor nu in de vergiet zitten.

Maak nu de aardappel puree voor de ovenschotel
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook deze in water met een beetje zout goed gaar. Giet het resterende water af maar hou de aardappelen in de pan. Laat de aardappelen een beetje droog koken op een laag vuurtje. Verwarm de melk in de magnetron, de melk mag niet koken. Stamp de aardappelen en voeg al roerend de melk toe tot je een mooie gladde puree krijgt.

De Shoarma, ui en knoflook
Snij de ui in “reepjes” en de knoflook in dunne plakjes. Verhit wat olie in een pan en fruit de uitjes, als de uitjes bijna goed zijn voeg je de knoflook toe. Hou het vuur niet te hoog want we willen niet dat de knoflook verbrandt dan krijg je bittere smaken aan het geheel. Haal de ui en knoflook uit de pan en bak de shoarma aan. Let op het hoeft niet helemaal gaar te zijn, het vlees mag nog wat roze zijn. In de oven gaart het wel door en we willen niet dat het droog wordt.

Als de shoarma bijna klaar is voeg je de sambal, de uitjes, de knoflook en daarna de, in plakjes gesneden, Castelmagno toe. Als deze gesmolten is schep je de crème fraîche er door heen en mag het vuur even uit.

Zet de oven alvast aan op 180 graden
Schep de shoarma in een ingevette ovenschaal. We bakken nu de geblancheerde spruitjes nog even aan, we willen dat ze net een “korstje” krijgen ze mogen lichtjes karamelliseren. Begin met de spruitjes op de plat gesneden kant en beweeg de pan de eerste 2-3 minuten niet. Bestrooi de spruitjes met kerrie en na de genoemde 2-3 minuten laat je ze nog een minuut of 5-6 lekker door de pan draaien.

Als de kleur er gezellig op zit maken we in de ovenschaal een laag spruitjes op de shoarma. Hier overheen smeren we de aardappel puree zodanig dat je geen spruitjes en dus ook geen shoarma meer ziet.

Als laatste bedek je het geheel met een laagje geraspte jong belegen kaas. Dan mag de schaal nog een minuut of 20 in de oven op 180 graden. Als je alles goed gedaan hebt heeft je ovenschotel een gezellig kleurtje en zijn de spruitjes nog mooi Al Dente!

Eet Smakelijk!