Koi show Jember, de Bupati Cup

Jember Koi Show - Besems.eu

Indonesië – Dag 4 jureren in Jember

Bij aankomst op het show terrein, vlak voor negenen leg ik tijdens een korte opfris briefing uit dat ik een Friendship Award bij me heb. Dat had ik misschien beter niet kunnen doen. Want ondanks het feit dat niet iedereen hem kan winnen wil iedereen er wel mee op de foto. 😉

We lopen al uit voor we beginnen!

In theorie beginnen we om negen uur met jureren. In de praktijk wordt dat iets later want rond half tien wordt er eerst begonnen met het Indonesische volkslied, dat gevolgd wordt door de Jember Mars. Beide worden door iedereen uit volle borst mee gezongen. De sfeer zit er meteen lekker in. Dit muzikale begin wordt vervolgd door diverse toespraken door de voorzitters van APKI (zeg maar de Indonesische ZNA) en de Jember Koi Club. Daarna komt de vice-burgemeester aan het woord die mij even speciaal in het zonnetje zet ze zijn erg trots dat er een “blanda” zo ver gereisd heeft. Ik bedank op mijn beurt de verenigingen en de vice-burgemeester voor de uitnodiging. Hierna worden één voor één alle andere juryleden voorgesteld en dan kunnen we los. Het is inmiddels wel half 11 a 11 uur denk ik.

Size does matter…

We beginnen met de grotere sizes waarbij het maximum 70cm is, het betreft een Young Show. Het op deze manier jureren is weer even wennen. De jury gaat in dit geval niet naar de koi maar de koi worden naar de jury gebracht. De “handlers”, dat zijn de (lokale) kwekers, dealers of de hobbyisten zelf, brengen de koi naar de jury toe. Alle deelnemers hebben een eigen groot vat achter de schermen, hierin zwemmen alle ingezette koi. Wanneer de variëteit en size wordt afgeroepen gaat deze in een iets kleiner vat op een trolley die naar de jury gereden wordt. Alle koi in de relevante klasse worden op een rij gezet en beoordeeld. Kanshebbers op best in size worden opzij gezet en na dat alle koi beoordeeld zijn worden deze best in size winnaars ook meteen bepaalt.

Een jureer systeem dat mega snel werkt. In dit geval, zoals reeds gezegd een young show ging het jureren in de vats alleen om de koi tussen 60 en 70 cm, dit was verdeeld in twee sizes, de sizes gaan per 5 centimeter op. Alle kleinere koi werden gejureerd in heldere zakken.

Your honor… I object!

Tijdens het jureren werd er formeel protest aangetekend omdat de Grand Champion Sanke Local, local betekent gekweekt in Indonesië, te klein zou zijn. Om dit te doen moet men eerst 1 miljoen Roepiah betalen. Als het protest gegrond is krijgt men het geld terug zo niet dan gaat het in de clubkas.

In dit geval bleek de Sanke 66,5 en de size begin bij 66 dus blijft de titel staan en is de “protester” zijn geld kwijt. Nadat we alle GC’s gedaan hebben dat zijn er een stuk of 10 inclusief de bij behorende local GC’s. Je moet het zo zien we kiezen eerst de GCA de beste Go Sanke van de show ongeacht of deze geïmporteerd is of in Indonesië gekweekt. Daarna kiezen we uit de lokaal gekweekte runner ups de Local GCA en dat geldt voor alle 5 de show groepen.

Koi Show indeling qua groepen

We kennen hier de volgende groepen:

  • Go Sanke (A) bevat Kohaku, Taisho Sanshoku (Sanke) en Showa Sanshoku (Showa)
  • Melati (B) bevat Shiro Utsuri, Koromo, Goshiki, Kinginrin A en Kujaku
  • Anggrek (C) bevat Tancho, Kinginrin B, Hikari Moyomono, Doitsu en Kawarimono
  • Cempaka (D) bevat Bekko, Shusui, Hi/ki Utsurimono, Asagi en Hikari Utsurimono
  • Kamboja (E) bevat Hikari Mujimono, Kawari Mujimono en Kinginrin C

De best in sizes worden zoals gezegd meteen mee genomen, het klinkt misschien ingewikkeld maar voor half twee hebben we alle grote sizes en awards af. We krijgen lunchpauze tot drie uur, wat dus inhoudt tot iets na vieren voor we aan de zakken beginnen. Ik maak van de gelegenheid gebruik om eerst even te genieten van overheerlijke nasi en sla het toetje, de delicatesse Durian maar af. De lucht vind ik behoorlijk meevallen maar aan de smaak kan ik niet echt wennen. Na de lunch gaan we even naar het hotel dat naast de showground ligt. Even lekker opfrissen want ondanks ventilatoren en airco is het behoorlijk warm.

De 300 meter terug naar het showterrein doen we met de auto want er valt een Aziatisch buitje. 😂

Koi Show met ruim 1600 koi

Er bleken in totaal 1.617 vissen te zijn in gezet, dit verdeeld over 3 teams van 4 juryleden betekende wel even klussen. Het in de zakken jureren gaat vlotjes maar het bracht in dit geval wel meer jureer werk met zich mee. In plaats van het, zoals bij ons te doen gebruikelijk, bepalen van alle nummers één en twee en op sommige shows een nummer 3 moesten we hier nummer één tot en met zeven klasseren! Dat is wel even een klusje als je bedenkt dat je in sommige gevallen met meer dan 20 koi begint.

Klik hier om enkele prijswinnaars te bekijken

Maar het is allemaal goed gekomen en inmiddels hebben we allemaal het diner binnen en wachten we nog even op vervoer terug maar het hotel waar we de bar nog even leeg gaan drinken. 😉

Onderstaand enkele sfeer video’s