Hertenvlees stoofpotje uit de slowcooker

Hertenvlees stoofpotje - Besems.eu

Hertenvlees stoofpotje uit de slowcooker

Ik maak dit keer een hertenvlees stoofpotje met behulp van de slowcooker. Maar zoals gebruikelijk eerst wat achtergrond informatie. Mocht je meteen willen gaan koken scroll dan naar het recept.

Het wildseizoen is begonnen

Wild is niet uit de keuken weg te denken. De meeste mensen doen de aanname dat het wildseizoen van half oktober tot aan de kerst loopt maar dat klopt helemaal niet. Wild i bijna het hele jaar te krijgen. Het seizoen voor hert loopt van augustus tot half februari dus ik was er vroeg bij dit keer.

Wild is niet alleen afhankelijk van het seizoen maar ook van aanwas

Elk land hanteert zijn eigen jachtperiodes, sterker nog het kan zelfs per provincie verschillen. Echt wild is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het seizoen maar ook nog eens van het “aanbod”. Als er een slecht jaar is qua jonge dieren zal er ook minder geschoten worden uiteraard. Jagers werken nauw samen met bosbeheer, boswachters, boeren natuurorganisatie en uiteraard gemeentes en provincies. Wisten jullie dat er in Nederland meer dan 25.000 jagers zijn? Jagers zorgen er op verantwoorde wijze voor dat de wildstand in tact en in verhouding blijft. In ons land worden de jagers onder andere ingezet om “overbevolking” bij wilde zwijnen, herten en reeën te voorkomen.

Buiten het seizoen wordt er wild “op afschot” aangeboden

Er wordt overigens ook nog gejaagd buiten de officiële seizoenen maar dan alleen na het verkrijgen van een speciale vergunning. Land- en bosbouwers kunnen een vergunning aanvragen om in het geval van veel schade buiten het seizoen een jager aan het werk te zetten. Het wild dat hier mee geschoten wordt, nou ja niet met de vergunning natuurlijk, noemen we geschoten “op afschot”. Dit heeft te maken met het bestrijden van land- en bosbouwschade. Wild kan behoorlijke schade aanrichten aan jonge aanplant.

Er bestaat ook zoiets als kweek wild, bijvoorbeeld Nieuw-Zeelands hertenvlees. Echt wild heeft mede vanwege het diverse voedsel aanbod altijd een meer nadrukkelijke smaak en dus mijn voorkeur.

Oké genoeg geleuterd, we gaan koken

Ingrediënten

 • 400 gram Hertenvlees (poulet)
 • 100 gram spekblokjes
 • 300 gram kapucijners of zwarte bonen
 • 4 uien gesneden in halve ringen
 • 100 gram Kastanje champignons grof gesneden
 • 100 gram oesterzwammen grof gesneden
 • 1 gele paprika grof gesneden
 • 2 takjes tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 10 gekneusde jeneverbessen
 • Wat vers gemalen zwarte peper
 • 1 glas rode wijn

Voor de saus

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 4 eetlepels oestersaus
 • 4 eetlepels sojasaus (Tomasu)
 • 1 eetlepel grof gemalen zwarte peper
 • 2 eetlepels water

Eerst snij ik alle ingrediënten waar nodig, dus de uien, de champignons, de oesterzwammen en de paprika. Vervolgens bak ik op een middelmatig vuurtje de spekblokjes. Deze schep ik uit de pan en in het vet van de blokjes karamelliseer ik de uien. Daar begint de ellende al 😊. We moeten voor dit recept echt even de tijd nemen, het is tenslotte een slowcook recept.

Uien karamelliseren, hoe doe je dat eigenlijk?

Uien karamelliseren is niet moeilijk maar het vergt even tijd en toewijding. Denk aan de croma reclame van vroeger… “je moet er even bijblijven voor het beste resultaat”. Als je er niet continue bij blijft en mee bezig bent mislukt het. De uien gaan karamelliseren door de in de uien aanwezige suikers. Door het verwarmen veranderen de suikers in karamel, hierdoor krijg je mooie smaakvolle zoetige uien.

Om te beginnen verhitten we wat olijfolie in een koekenpan. Zodra je de uien toevoegt zet je het vuur halfhoog. We gaan de uien langzaam bakken en blijven deze regelmatig omscheppen. Dat omscheppen is belangrijk want de uien hebben de neiging tot aanbakken door de eerder genoemde suikers die vrij komen. Mochten je uien zwart worden, dan mag je opnieuw beginnen. Na een minuut of 35 à 40 heb je mooie bruinige zoete uien. Ik heb deze keer nog wat extra gesmokkeld qua smaken ik had een nieuwe versie soja saus van Tomasu gescoord, de versie met honing. Ik heb dus na zo’n 35 minuten 1 eetlepel sojasaus toegevoegd en heb het geheel al omscheppend nog zo’n vijf minuten laten door gaan. Hou er rekening mee dat de uien flink slinken dus maak niet te weinig.

Oké we zetten scheppen de uien uit de pan en zetten ze apart. In het overgebleven vocht bakken we de grof gesneden paddenstoelen ten even aan. Ook deze scheppen we uit de pan, nu bakken we de paprika beetgaar.

Snij het hertenvlees, indien nodig, in blokjes van ongeveer 3×3 centimeter. Maak de pan schoon met een stuk keukenrol en zet deze weer op. Doe wat olijfolie in de pan verhit deze en maal ondertussen wat verse zwarte peper over het vlees, voeg de gekneusde jenever bessen toe en schroei het vlees rondom even dicht maar bak het niet te lang.

Haal het vlees uit de pan en smeer de schaal (of pan) van je slowcooker in met de resterende olie. Ga nu de slowcooker vullen in laagjes. Te beginnen met de kapucijners of bonen, daarop een laagje uien, dan de paprika en de paddenstoelen. Dan het vlees en vervolgens herhaal je dit tot alle ingrediënten op zijn. Bovenop leg je tenslotte de tijm takjes en de laurier blaadjes.
Stel de slowcooker in op 6 uur lage temperatuur, deksel er op en gewoon 6 uur dicht laten. Na de 6 uur heb ik oven frietjes gemaakt dus in totaal heeft het vlees 6,5 uur gesudderd.

Serveer het hertenvlees stoofpotje met de frietjes erbij en smullen maar!