Mosselen, snel, gezond en lekker!

Mosselen, snel, gezond, lekker en gemakkelijk - Besems.eu

Even een snelle gezonde maaltijd door de week nodig? Kook mosselen!

Als je weinig tijd hebt en toch gezond wilt eten heb ik goed nieuws de Zeeuwse bodemcultuur mosselen zijn er weer! In minder dan een half uur inclusief voorbereiding kunnen ze op je bordje liggen. Dus ook op een doordeweekse dag is dit zeker een optie. Zoals jullie gewend zijn bij mijn recepten eerst even wat achtergrond informatie.

Wanneer kunnen we mosselen eten?

Er bestaan heel veel vooroordelen over mosselen. Zo zou je ze alleen kunnen eten inde maanden waar de letter R in voor komt. Misschine klopte dit vroeger nog wel enigszins maar tegenwoordig is dit echt onzin. Vroeger konden we in de hele warme maanden van het jaar geen mosselen eten om de simpele reden dat er geen goede koelvoorzieningen waren. Tegenwoordig is dit gelukkig geen probleem meer en kunnen we veel langer genieten van het “zwarte goud”. Eigenlijk kun je stellen dat je mosselen in de seizoenen waar een R in voor komt kunt eten. Dus… geniet ervan in de zomer, herfst en de winter!

Hoe gezond zijn mosselen?

Mosselen zijn net als zoveel zaken gezond maar met mate. Mosselen zijn koolhydraatarm, bevatten weinig vetten (de vetten die erin zitten zijn onverzadigde) maar bevatten wel behoorlijk wat eiwitten. Het voordeel van onverzadigde vetten is dat deze gezonder zijn en minder slecht voor het cholesterolgehalte. Ook bevatten mosselen veel kalk, fosfor, ijzer, mineralen, jodium en vitaminen.

Een leuk weetje: In mosselen In mosselen zitten net zo veel eiwitten als in biefstuk. Alleen zit er in een biefstukje veel meer vet. In 100 gram mosselen zit maar 1 gram vet!

Mosselen, snel, gezond, lekker en gemakkelijk - Besems.eu
Fotobron: mosselen.nl “zo uit zeeland”

Dus is de snelle conclusie mosselen zijn gezond en ook nog eens lekker

We kennen overigens twee soorten mosselen we hebben de bodemcultuur- en de hangcultuur mosselen. Eigenlijk zijn het gewoon de zelfde mosselen alleen de groei wijze en is anders. Bodemcultuur… de naam zegt het al. Deze mosselen groeien gewoon op de bodem van bijvoorbeeld de Oosterschelde en zijn rond de 2 jaar oud als wij ze op eten. Hangcultuur mosselen groeien net even iets anders op en we eten ze jonger. Omdat hangcultuur mosselen dichter aan de oppervlakte van het water opgroeien krijgen zij ander voedsel.

Dit beïnvloedt ook de smaak van de mossel. Hangcultuur mosselen eerder verkrijgbaar. Dit hangend kweken hebben we afgekeken in Frankrijk, in de baai van Mont Michel groeien, al hangend aan touwen, misschien wel de lekkerste mosselen van de hele wereld, de Moules Bouchots. Deze zijn bij het oogsten maar één jaar oud en bevatten nog meer eiwitten.

Tenslotte nog een lijstje met misverstanden en vooroordelen en daarna gaan we aan het receptje beginnen! Behalve de verwarring over het seizoen waarin we mosselen kunnen eten zijn er nog een aantal andere hardnekkige misverstanden ontstaan in de loop der tijd.

Zo veel verschillende kleuren

Mosselen zijn er in diverse kleuren zoals oranje, gelig en zelfs wit. Men zegt wel eens dat mannetjes mosselen wit zijn en vrouwtjes oranje. De oplettende lezer denkt dat natuurlijk meteen dat al die kleuren er tussen in dan de LHBTIQ varianten zijn. Helaas ik moet jullie teleurstellen, de kleur heeft niets met het geslacht te maken. Het is allemaal een kwestie van pigment en het heeft ook geen invloed op de smaak of kwaliteit.

Open mosselen zijn niet goed

Een mossel die open is als je hem uit de verpakking haalt kan gewoon goed zijn. De huidige verpakkingen zijn dermate goed dat deze volledig lekvrij zijn. De mossel kan zich dus ontspannen en gaat open. Je zult in 99 van de 100 gevallen zien dat als je de verpakking open maakt en de mossel aantikt dat deze dan zijn schelp sluit. Als een schelp beschadigd is of als de mossel zich na een paar minuten nog steeds niet afsluit dan pas gooi je hem weg.

Ook drijvende mosselen kun je eten

Een in het water drijvende mossel is niet altijd slecht. Soms heeft een mossel net wat lucht gehapt bij het spoelen en dan blijft hij daardoor drijven. Er zit dan een luchtbel in de schelp, je kan deze mosselen gewoon mee koken.

Mosselen moet je spoelen omdat er zand in zit

Vroeger werden de mosselen veel minder goed gespoeld aangeleverd dan tegenwoordig. De huidige mosselen zijn al dermate schoon dat ze niet gespoeld hoeven te worden. De mosselen worden bij de vangst meteen aan boord al gespoeld. Daarna worden de (Zeeuwse) mosselen nog ongeveer tien dagen in de Oosterschelde gelegd om zandvrij te worden. In de Oosterschelde is niet zoveel stroming en de bodem is vrij hard hierdoor worden de mosselen op natuurlijke wijze al zandvrij gemaakt.

Het is een flinke klus om mosselen te bereiden

Dit is absolute onzin, mosselen klaar maken is een fluitje van een cent. Kopen, open maken licht naspoelen en koken dat is al voldoende voor een feestmaal! Het koken van laten we zeggen 2 kilo mosselen kost je misschien tien minuten.

Oké dan nu eindelijk het recept, daar zijn we gelukkig snel mee klaar. Ik heb het dit keer super simpel gehouden. Ik heb zelfs geen mosselgroente of kruiden gekocht maar alles vers gesneden en gemengd. Laat dit je niet afschrikken want ondanks dat zat ik binnen 25 minuten te smullen.

Ingrediënten:

 • 2 kilo mosselen (Zeker Zeeuws via Schmidt Zeevis Rotterdam)
 • Eventueel 100ml droge witte wijn

 Voor de mosselgroente:

 • Een uitje gesnipperd
 • Een worteltje
 • Een jonge prei
 • Een rode en een gele paprika
 • 4 laurierblaadjes
 • Wat tijm
 • Wat oregano
 • Wat peper
 • 2 teentjes knoflook
 • Wat bieslook

Snij de groente in kleine blokjes en verdeel het geheel over 2 pannetjes. (ik heb maar kleine mosselpannetjes dus vandaar) Kneus de knoflook en voeg de kruiden toe. Spoel de mosselen en verdeel ook deze over de 2 pannetjes. Indien gewenst kun je nu de wijn toevoegen, in dit geval doe je dus 50ml per pannetje. Ik voeg verder geen vocht toe aan de mosselen er komt voldoende stoomvocht uit de mosselen.

Zet pannetjes met deksel op een hoog vuur. Laat het deksel er minimaal drie minuten opzitten. Na die drie minuten de pannetjes, nog steeds met deksel, goed omschudden. Deksel verwijderen en kijken of de mosselen al open zijn. Nog eens zachtjes omschudden en als alle mosselen open zijn en er “vast” uitzien qua structuur zijn ze klaar.

Voorzichtig afgieten en lekker met pan en al op tafel zetten. Mocht je willen dan kun je er een sausje bij doen maar ik vind dat persoonlijk zonde. De mogelijk sterke smaken van de sausjes doen de mosselen al snel ondersneeuwen.

Bronnen: mijn zinloze geheugen, Schmidt Zeevis Rotterdam, mosselen.nl en het Nederlands Visbureau.