Hoge (buiten) temperatuur gevaarlijk voor koi?

Wat te doen bij hoge temperaturen - Besems.eu

Te koud, te warm, te nat, te droog… is het dan nooit goed??

In dit geval moge het duidelijk zijn dat ik het ga hebben over TE WARM! Wanneer de vierdaagse opeens een driedaagse wordt dan zegt dat wel iets hè.

Ik heb al eens wat teksten geschreven over het feit dat te koud niet goed is voor koi. Te warm is echter ook niet goed en dat kan vervelende problemen veroorzaken. Een koi functioneert het beste als er voldoende zuurstof opgenomen is in het vijverwater. Het vervelende feit is echter dat het vermogen om zuurstof op te nemen steeds lager wordt naar mate de temperatuur van het water om hoog gaat.

Deze tekst heb ik geplaatst op 18 juli 2022 toen het buiten een graad of 34 was. Er was bijna sprake van een hittegolf en de temperaturen in de vijvers lopen hard op. Het is echt zaak om diverse maatregelen te nemen en je waterkwaliteit extra goed in de gaten te houden om er voor te zorgen dat je zwemmende vriendjes niet al te veel last van de hitte krijgen.

Om te beginnen zorgen we voor wat extra schaduw

Te veel direct zonlicht is sowieso al niet goed voor de huid van je koi dus schaduw creëren is hoe dan ook van belang. De huid van de koi kan net als bij mensen verbranden en daardoor blijvende schaduw oplopen, zeker met het bizar heldere water dat we tegenwoordig mede dankzij trommelfilters in onze vijvers hebben. Span een zonnedoek over je vijver, zet op tactische wijze een parasol neer of zoiets maar zorg voor schaduw.

Extra water verversen is ook verstandig

De water temperaturen lopen natuurlijk ook op en dit kunnen we een beetje tegengaan door extra te verversen. Zorg ervoor dat je echter niet de tuinslang direct in de vijver hangt maar probeer, als je filter systeem dit toe laat de slang in de retour van je filter te leggen. Het verse water mengt zich dan meteen met het retour water en hiermee krijg je nauwelijks temperatuur schommelingen. We willen wel extra verversen maar we willen geen abrupte schommelingen in temperatuur veroorzaken. Een bijkomend voordeel van het extra verversen is het feit dat in het verse water meer zuurstof opgelost is dus dat hebben we dan alvast gewonnen.

Zorg er voor dat er alleen vers water in de vijver komt. Ligt je tuinslang al de hele dag uitgerold in de tuin en is hij vol met water? Laat dan de kraan eerst even lopen buiten de vijver! Het water dat al de hele dag of misschien zelfs nog langer in de slang zit bevat mogelijk allerlei slechte bacteriën die we niet in de vijver willen hebben. Stilstaand water zal snel bederven, zeker bij hoge temperaturen.

Wat te doen bij hoge temperaturen - Besems.eu

Het volgende punt dat we aanpakken is de beluchting

Hoe warmer het water hoe lager het opgenomen zuurstof gehalte. De meeste, zo niet alle, koi vijvers zijn voorzien van één of meerdere luchtpompen. Overigens mogen we dit niet verwarren met zuurstofpompen want dat is weer iets heel anders. Ik denk dat 999 van de 1000 vijvers een luchtpomp hebben dus daar baseer ik dan ook mijn uitleg op.
Voor een wat betere beeldvorming een stukje uitleg over het vermogen om zuurstof op te nemen. Als je water laten we zeggen twee graden Celsius is bevat het ruim twee keer zoveel zuurstof als water dat 34 graden Celsius is. Om de processen in de filters van onze vijvers goed te laten functioneren moet het water ongeveer zeven milligram zuurstof per liter water bevatten. Door de vijvers te voorzien van goede beluchting kunnen we het zuurstofgehalte van het water verhogen.

Zuurstof komt NIET uit de luchtpomp!

Deze zuurstof komt dus niet direct uit de pomp. Het enige dat de pomp doet is luchtbelletjes maken. Deze luchtbelletjes bevatten een ongeveer 21% zuurstof en deze zuurstof wordt door middel van diffusie opgenomen door het water. Die diffusie is een proces dat zicht (geheel automatisch) afspeelt aan het wateroppervlak. Hoe groter we dus het wateroppervlak maken des te beter de uitwisseling van de zuurstof naar het water toe. Door de luchtbelletjes krijgen we golfjes op het water en dus meer oppervlakte. (eenvoudig uitgelegd) Die 21% komt nooit echt in het water terecht maar helaas slechts een gedeelte ervan. De maximale hoeveelheid zuurstof die water kan opnemen is 10mg per liter. Onze koi krijgen effectief gezien dus veel minder zuurstof tot hun beschikking als wij. Volgens mij is het zo dat een koi ongeveer 8mg zuurstof per liter nodig heeft. Dit is dus de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water die nodig is om je koi en je filterbacteriën in leven te houden.

Als het water warm is groeien niet alleen je vissen harder maar ook de algen andere planten. Een voordeel is dat planten zuurstof toevoegen denk je dan al snel. Maar een bijkomend nadeel is dat diezelfde planten ook weer zuurstof verbruiken. Planten produceren weliswaar overdag zuurstof maar zij onttrekken daarentegen ’s nachts ook weer zuurstof aan het water.
Mocht je dus al op het randje balanceren dan kunnen planten en of veel algjes in de vijver net de spreekwoordelijke druppel zijn die er voor zorgt dat het zuurstofgehalte te laag wordt en daardoor je koi in het gunstigste geval apathisch. De gevolgen kunnen echter veel erger worden als je de tips uit dit artikel niet opvolgt. Een te laag zuurstof gehalte kan resulteren in dode vissen!

Hou de temperatuur in de gaten

Wanneer de watertemperatuur boven de 26 graden komt gaan je koi zich minder prettig voelen. Als je niet alle eerder genoemde maatregelen getroffen hebt kan het zelfs zo zijn dat het zuurstofgehalte te laag wordt en er allerlei andere problemen ontstaan. Alle processen in de vijver en het filter verbruiken zuurstof dus moeten we er voor zorgen dat er voldoende zuurstof in het water zit en dat we zo weinig mogelijk, binnen de grenzen van het redelijke, verbruiken. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar als de watertemperatuur boven de 26 graden is kun je beter minder gaan voeren, of misschien zelfs wel even helemaal niet voeren.

Verwijder mechanisch vuil zo snel mogelijk

Mocht je een trommelfilter hebben dan gaat dit bijna volautomatisch maar als je een wat traditioneler filter hebt haal dan het mechanische vuil, poep en blaadjes et cetera zo snel mogelijk uit je filter. Het biologisch afbreken van dat vuil vergt heel veel zuurstof die we nu nog veel harder nodig hebben voor andere processen.

Ik hoop dat ik met deze basis tips jullie voldoende informatie en inspiratie gegeven heb om de waterkwaliteit en dus de leefomgeving van je koi zo optimaal mogelijk te houden ook met dit warme weer.

Wat te doen bij hoge temperaturen - Besems.eu