ZNA Jurylid, hoe word je dat?

ZNA Juryleden - Besems.eu

ZNA Jurylid word je niet zomaar!

Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn er vanuit Japan een heleboel spelregels bepaalt. Met behulp van deze regels kun je door middel van een punten systeem bepalen welke koi nu eigenlijk het beste (het mooiste) is. Omdat mooi zijn een subjectief gegeven is zijn deze regels echt noodzakelijk. Een beginnend hobbyist laat zich vaak als eerste verleiden door het patroon van een vis. Volgens de regels uit Japan is de lichaamsbouw echter belangrijker dan het patroon. Persoonlijk vind ik, als jurylid EN hobbyist, dat je eerst zou moeten bepalen wat je wilt in de hobby. Wil je gewoon lekker genieten van je eigen vissen bij je eigen vijver? Waarom zou je je dan druk maken over de Japanse richtlijnen? Dan zou ik zeggen koop lekker wat JIJ mooi vindt. Jij moet er tenslotte elke dag naar kijken. Wil je echter mee gaan spelen op koi shows dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Dan zul je mee moeten gaan met de Japanse richtlijnen en moeten gaan denken als een jurylid.

Maar hoe word je eigenlijk ZNA jurylid?

Eigenlijk door heel veel koi te bekijken en te beoordelen. Om dit gemakkelijker te maken zijn er diverse instapcursussen van één dag bijvoorbeeld bij KoiToday. Wil je er serieus “werk” van maken dan zul je verder moeten en een officiële ZNA jury opleiding gaan volgen. In 2007 is de NVN begonnen met een heuse juryopleiding. Voor die tijd was het maar voor een paar koi fanaten vanuit de NVN toegestaan om het beroemde lichtgroene jury jasje aan te mogen trekken.

Internationaal aanzien verkrijgen door goed opgeleide juryleden

Een zichzelf respecterende ZNA Koi Vereniging moet zichzelf ook internationaal profileren. Het opleiden en daarna uitzenden van gecertificeerde juryleden is in dit verband onmisbaar. Deze juryleden kunnen de door hen opgedane koi kennis vervolgens weer delen met de verenigingsleden dus de gehele vereniging profiteert van de opgedane kennis. Het beleid van de ZNA (De Japanse moedervereniging) is echt Japans te noemen en voor ons westerlingen dus niet altijd even begrijpelijk.

ZNA Juryleden - Besems.eu

Veel ZNA Chapters startten daarom een eigen jury opleiding. Ook de NVN zette een eigen opleiding op, mede omdat wij vinden dat jurylid zijn geen erebaantje is maar dat een jurylid een verantwoordelijke functie heeft en dus heel veel koi kennis dient te hebben. De ontwikkeling en het verloop van de NVN jury opleiding ging niet geheel zonder slag of stoot maar de eerste fase leverde toch vijf local certified judges op.

Hiermee staat de opleiding aan de basis van een behoorlijk aantal juryleden die begonnen zijn bij de NVN. Het is op zich wel een leuk detail dat ik in de begin jaren van de opleiding, als bestuurslid van de NVN, de opleiding coördineerde die ik in 2020 uiteindelijk zelf ook afgerond heb. Om geen schijn van belangenverstrengeling te hebben volgde ik de opleiding pas nadat ik geen bestuurslid en ook geen coördinator meer was. Met het faciliteren van deze opleiding en het klaar stomen van juryleden kunnen we stellen dat de NVN ook op dit terrein volwassen is geworden.

Welke rangen zijn er eigenlijk voor juryleden?

  • Trainee judge, hiermee begin je en deze status hou je je gehele opleiding. Als trainee loop je mee op shows maar heb je geen officieel mee tellende stem
  • Local certified Judge, Na 4-5 jaar opleiding krijg ja na het afleggen van je examen deze titel en hiermee mag je op alle shows ter wereld echt mee jureren.
  • Assistant Certified Judge, wanneer je als Local voldoende shows gelopen en seminars gevolgd hebt kun je een examen aanvragen. Als Assistant kun je op een show grpeshoofd worden van een juryteam.
  • Certified judge, ook hier geldt dat je een x-aantal shows en seminars dient te volgen EN je moet asssisteren op een aantal shows in Japan. Als Certified mag je hoofd jurylid worden op een show.
  • Honorary Certified Judge, Een echte eretitel die eigenlijk alleen weggelegd is voor de Japanse veteranen onder de juryleden.

Naar welke criteria wordt er gekeken bij het jureren volgens de ZNA regels?

In de ZNA reglementen zijn diverse criteria vastgesteld waaraan een wedstrijd koi moet voldoen. Het gaat te ver om dit helemaal in detail uit te leggen maar we gaan dit in het kort doen. U mag in het achterhoofd houden dat de juryleden op een Koi Show allemaal een speciale opleiding achter de rug hebben van minimaal vier jaar.

Om te beginnen wordt er door de juryleden gekeken naar de lichaamsbouw van de koi. Deze moet harmonieus en “torpedo” vormig zijn. Daarna wordt er gekeken naar de huidkwaliteit van de koi waarbij het belangrijk is dat de huid er gezond en glanzend uit ziet. De op de koi aanwezige slijmhuid moet mooi transparant zijn waardoor de kleuren het mooiste tot hun recht komen. De kleuren moeten zo egaal mogelijk zijn. Dit wil zeggen dat het bijvoorbeeld het rood overal op de koi dus vanaf zijn hoofd tot aan zijn staart vin dezelfde tint hoort te hebben. De patronen, indien aanwezig want er zijn uiteraard ook patroon loze koi, dienen mooi verdeeld over de koi te liggen zo scherp mogelijk afgetekend te zijn.

ZNA Juryleden - Besems.eu

Dit zijn even een paar korte basis regels, u zult begrijpen dat het hier door wel noodzakelijk is om de koi in verschillende klassen in te delen. Het is uiteraard niet te doen om bijvoorbeeld een kohaku, een witte koi met rode patronen, te laten strijden tegen bijvoorbeeld een soragoi, een patroonloze zilvergrijze koi. Als we dan nog even verder nadenken is het ook logisch dat een kleine koi niet kan wedijveren met een grote koi. Een koi van 20 centimeter kan natuurlijk nooit zo’n mooie imposante lichaamsbouw hebben als een koi van 80 cm.

Tijdens de All Japan show van 2020 mocht ik als enige Nederlandse Trainee deelenemen aan het officiële ZNA seminar dat tevens gezien werd als mijn laatste examen om bevorderd te worden naar Local Certified Judge. De laatste weken naar het examen toe was ik nog even diep in de diverse koi boeken gedoken want in deze periode ligt de hobby in Europa eigenlijk stil.

Het seminar legde ik met goed gevolg af en vanaf die tijd ben ik dus gerechtigd om tijdens de shows echt mee te jureren en om zo’n “schitterend” groen jasje te dragen.

Hieronder een paar herinneringen van shows waar ik mocht jureren.