Tonijn Sushi taart, weer eens wat anders!

Tonijn sushi taart - Besems.eu

Tonijn sushi taart, een relatief eenvoudig te maken lekkernij.

Als ik niet naar Japan kan dan moet Japan maar mij komen… De allerlekkerste Sushi die ik tot nu toe gegeten heb “scoorde” ik in Tokio. Deze huisgemaakte Sushi taart is echter ook niet te versmaden! Om het nog gezelliger op tafel te kunnen zetten nu eens geen gewone sushi maar een sushi taart. Om precies te zijn een Maguro Sushi taart. Maguro betekent tonijn, dus we maken Tonijn Sushi taart. Overigens kun je de tonijn door allerlei andere soorten vis vervangen, ook met rauwe zalm of krab kun je een overheerlijke taart maken.

Ingrediënten:

 • Nori velletjes (gedroogd zeewier)
 • Sushi rijst, moet “plakkerige” rijst zijn
 • (Japanse) Rijst azijn
 • Japanse mayonaise
  Deze maken we natuurlijk zelf! Hoe? Dat zie je onder het recept voor de taart
 • 500 gram rauwe Tonijn in Sushi kwaliteit (Rauwe Zalm kan ook)
 • Soyasaus (Tomasu)
 • Zeezout
 • Verse bieslook
 • Komkommer
 • Avocado
 • Wakamé
 • Sesamzaadjes

Bereiding: 

Als eerste knip je één of meerdere Nori vellen rond om de bodem van je springvorm volledig te bedekken. Vervolgens kook je de rijst en meng je er naar smaak wat azijn door daarna laat je de rijst afkoelen tot hij lauwwarm is. De tonijn snijden we in kleine blokjes eventueel kun je deze lichtjes kruiden met zout, wat verse bieslook, mooie olijfolie en een klein beetje Soja saus. Schep dit goed door elkaar heen en laat het maximaal een uurtje intrekken. Wel regelmatig even omscheppen.

We gaan nu de basis van de taart maken, je bedekt de bodem met een laagje rijst van 1 tot 1,5 cm dik, lichtjes aandrukken en uitsmeren met de bolle kant van een lepel. Dit gaat het makkelijkst als je de lepel een klein beetje vet maakt met wat olijfolie. Bedek de laag rijst met een dun laagje Japanse mayonaise. Deze Japanse mayo maken we natuurlijk zelf! Hoe? Dat zie je onder het recept voor de taart.

Je snijdt nu één of meerdere avocado’s in langwerpige plakjes en hiermee bedek je de mayonaise.  Op het laagje avocado komt een laagje Tonijn. Vervolgens weer een laagje rijst van 1 tot 1,5 cm. De volgende laag Japanse mayonaise kun je een beetje extra bite geven door er wat wasabi door te doen naar eigen smaak. Let op de tonijn is normaal gesproken zacht en subtiel qua smaak dus maak het niet te pittig, dat gaat ten koste van de Tonijn.

Na de mayonaise volgt een laagje komkommer met daar weer op een laagje tonijn. Bestrooi het geheel met wat sesamzaadjes en decoreer naar smaak met Wakamé Laat de taart ongeveer een half uurtje laten staan om wat op te stijven, verwijder voorzichtig de springvorm en snij met beleid mooie puntjes. ServerenMaak eventueel wat maki (rolletjes) of nigiri sushi met avocado of komkommer. De maki (rolletjes) maak je met het restant van de rijst, zeewier, avocado en komkommer.

Het restant van de Wakamé gebruik je op het bord als garnering/salade. Eventueel naar smaak wat wasabi mee garneren en een bakje soyasaus per gast.

Itadakimasu oftwewel eet smakelijk!

Het recept voor de Japanse mayonaise staat onder de foto’s

Tenslotte nog even het recept voor Japanse mayonaise

Je kunt natuurlijk lui doen en de Japanse mayonaise kant en klaar kopen maar het is natuurlijk leuker om het zelf te maken. Dat kun je dan ook weer “lui” doen met als basis mayonaise of je kunt het echt doen en hem helemaal zelf maken. Beide opties staan hier omschreven.

Gedeeltelijk zelf gemaakte Japanse mayonaise

 • 6 eetlepels mayonaise
 • 2 theelepels sojasaus
 • Wasabi naar smaak
 • 1 theelepel sesamolie

Meng in een schaaltje de 2 theelepels sojasaus met wat wasabi en de sesamolie. De 6 eetlepels mayonaise schep je in een ander schaaltje. Al roerend voeg je het sojasaus mengsel toe aan de mayonaise. Roer dit net zo lang door tot je een mooi glad mengsel hebt.

Volledig zelf gemaakte Japanse mayonaise

 • 2 eieren (op kamertemperatuur)
 • 160 milliliter olijfolie (geen extra vierge, die mengt moeilijker)
 • 1 theelepel Dijon mosterd
 • 1 halve theelepel zeezout
 • 1 theelepel suiker
 • 0,25 theelepel dashi-poeder
 • 1 eetlepel rijstazijn
 •  Sap van een halve citroen of in het juiste seizoen een halve yuzu

We gebruiken alleen de dooiers van de eieren. Deze mengen we ongeveer 20 seconden met de mosterd. Voeg geleidelijk een kwart van de olie toe. Let op doe dit langzaam om een mooi mengsel te krijgen. Voeg al roerend het zout, de suiker en het dashi-poeder toe. Nu voegen we weer langzaam een kwart van de olie toe. Tenslotte voegen we al roerend de rijstazijn, het citroensap en de resterende olie toe terwijl we het geheel nog altijd blijven roeren. Als het een mooi goed gemengd egaal mengsel is gaan we proeven en voegen we naar behoefte nog wat extra zout, suiker of citroensap toe. Je kunt deze mayonaise in een afgesloten schaal zeker 3 dagen bewaren.