Kohaku, wonderschoon in al haar eenvoud

Het wit van een kohaku oogt als verse sneeuw!

De kohaku, het vlaggeschip van de nishikigoi, een wit met rode koi

De kohaku is een koi die in een vijver niet mag ontbreken. In dit geval praten we over een geschubde koi. Overigens is de doitsu variant erg eenvoudig te benoemen, dan zetten we simpelweg doitsu voor het woord kohaku. Dit trucje gaat bij heel veel variëteiten op.

Een kohaku is een witte niet metallic geschubde koi met één of meerdere rode patronen. Tijdens koi shows heeft deze variëteit een eigen klasse. Dit komt mede door het feit dat de kohaku, in al haar eenvoud, één van de meest populaire koi is.

Deze populaire variëteit kennen we al sinds 1830

Volgens de voor ons bekende geschiedenis is de kohaku zo ongeveer tussen 1814 en 1825 voor het eerst ontstaan in Japan. Er werden kweken gezet met witte en rode koi, deze kweken werden langzaam maar zeker stabieler en tussen 1830 en 1850 zagen we de eerste koi verschijnen die de latere basis vormden voor de momenteel bekende kohaku. Volgens de verhalen was het de Japanse Gosuke die de basis voor de nishikigoi legde.

Als we het letterlijk vertalen uit het Japans dan betekent kohaku rood-wit. De kohaku is één van de drie meest bekende koi soorten die uit de groep Go Sanke komen. In de Go Sanke groep vind je behalve de kohaku ook nog de sanke en de showa die ik in andere artikelen ook nog ga omschrijven. Tijdens koi shows, zie het maar als honden- of kattententoonstellingen worden doorgaans de meeste grote prijzen gewonnen door een kohaku.

Hoe simpeler het patroon des te mooier de kohaku

Overigens is de intensiteit van het rood, dat men in Japan met de term beni of hi omschrijft niet zo zeer van belang. Een goede kohaku mag best oranje of zacht rood zijn. Het is echter wel belangrijk dat het beni (rood) overal gelijk is. Hoe minder kleurverloop van kop tot staart des te beter is de vis. Als je bekend bent met Photoshop dan zou je kunnen stellen dat wanneer je op het hoofd de kleurwaarde bekijkt deze dan bij de staart hetzelfde zou moeten zijn. Als we dan door gaan naar het wit, dat een Japanner dan weer shiroji noemt. Dat shiroji zou zoals Japanners het zo mooi kunnen omschrijven zo wit moeten zijn als vers gevallen sneeuw.

Omdat een kohaku een witte basis heeft zien we graag volledig witte borstvinnen en ook zou het beni eigenlijk niet voorbij de neusgaten moeten komen. Het klinkt allemaal bijna als een miss verkiezing met al die ideale beelden, eigenlijk is dat ook een beetje zo. Maar uiteindelijk is natuurlijk het enige wat belangrijk is dat de eigenaar van de koi deze mooi vindt.
Er zijn heel veel soorten kohaku waarbij het eigenlijk in de specifieke benamingen dan alleen maar gaat om de patroon omschrijvingen. Je mag hierbij denken aan het aantal rode patronen dat de koi heeft. Zoals ik al zei hoe rustiger hoe beter waarbij een traditionele sandan kohaku, een driestaps patroon toch wel vaak het hoogste gewaardeerd wordt op shows.

Overigens is de meest bekende waarschijnlijk de tancho (kohaku). Een tancho kohaku is een volledig witte koi met alleen een rond rood cirkelvormig patroon op het hoofd. Deze koi wordt vaak vergeleken met de Japanse vlag en veel hobbyisten willen er persé één in de vijver. Overigens komt de naam officieel van de Japanse kraanvogel maar dat is dan weer een heel andere verhaal. Een echt goede kohaku zie je maar zelden, heel vaak is het shirojij (wit) wat vaal, zelfs gelig of getekend door (stress) adertjes.

De meest kostbare koi (Kohaku) ooit

De meest kostbare koi ooit, tot nu toe dan, was een Kohaku. De wonderschone koi kreeg van de kweker de naam S-Legend mee. S-Legend werd verkocht voor 203.000.000 Yen, destijds was dat zo ongeveer 1,5 miljoen Euro. Ik heb het geluk gehad om zowel de koi, als de kweker en zelfs de eigenaar in het echt gezien. De eigenaar leerde ik uitgebreid kennen tijdens de feestavonden van koi shows waar ik mocht jureren… Het was een mooie koi en het waren mooie feestjes. 😊

Op de onderstaande video van het YouTube kanaal van Interkoi Arendonk kunnen jullie genieten van deze bizar goede kohaku. Toen tijdens de veiling nog net onder de meter. Toen zij voor de 2e keer Grand Champion op de All Japan won was ze er net over heen.

Met dank aan:
Narita Koi Farm Japan
Interkoi Arendonk en
The Koi Page