De Young Holland Koi Show

De Young Holland Koi Show - besems.eu

Huh?? De Young Holland Koi Show?

Maar ik heb toch al eens eerder gelezen over de Holland Koi Show? Dat klopt, de “gewone” Holland Koi Show bestaat ook in een vereenvoudigde versie voor, de naam zegt het al, jonge koi. Ik ga het je in dit artikel verder uitleggen.

Laten we beginnen met het allemaal weer nog ingewikkelder te maken…
De officiële naam van deze show is: The Zen Nippon Airinkai Nishikigoi Vereniging Nederland All European Young Holland Koi Show. Dat is een beste mond vol maar minder moeilijk dan nu op het eerste gezicht het lijkt. De naam komt allereerst voort vanuit de overkoepelende vereniging die er wereldwijd op toeziet dat de landelijke verenigingen shows volgens de in Japan opgestelde regels navolgen.

Over deze vereniging, de Zen Nippon Airinkai, en de oprichting er van heb je al het een en ander kunnen lezen. Nishikigoi Vereniging Nederland is het Nederlandse chapter hiervan en de organisator van deze Young show. Het All European staat ervoor dat de koi die op deze show de eerste prijs wordt meteen gezien wordt als de Europees kampioen, dit omdat de Young Holland Koi Show gezien wordt als de eerste en momenteel meest toon aangevende in Europa. Het woordje Young is vrij duidelijk al zit daar wel enige nuance in. Een koi hoeft niet persé jong te zijn om te mogen deelnemen de limiet is gesteld op lengte. Dit komt omdat het heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk is, om de leeftijd van een koi vast te stellen. Een koi heeft echter wel een bepaalde groeipotentie en zal zeker met de momenteel gebruikte bloedlijnen na 3 of 4 jaar groter zijn dan 65 centimeter. Deze 65 centimeter is dan ook de lengte limiet voor deelnemende koi. Een oudere koi die er nog fris en kwalitatief goed uitziet mag dus ook gewoon deelnemen, zolang zij of hij maar kleiner is dan 65 centimeter.

De maat indeling en show klasses zijn een stuk eenvoudiger dan bij de volwassen koi show. Er zijn tijdens de Young show maar 3 maten, size 1 van 20 tot en met 35 cm, size 2 van 36 tot en met 50 cm en size 3 van 51 tot en met 65 cm.

De showklasse indeling

Dit wordt alweer een klein beetje ingewikkelder maar zou voor een beginnende koi liefhebber en zeker één die al wat meer artikelen uit deze serie heeft gelezen goed te doen moeten zijn. Zoals je inmiddels weet worden koi ingedeeld in diverse klasses (Variëteiten).

Het is niet al te moeilijk…

Het is veel eenvoudiger dan op de “grote” show. We maken hier geen onderscheid tussen geschubde (wagoi) en ongeschubde (doitsu) koi. We hebben om te beginnen de eerste klasse hierin vallen de kohaku, één van de meest hoog gewaarde variëteiten in Japan. We noemen deze dan ook niet voor niets als eerste. Hierna komt de sanke meteen gevolgd door de showa inclusief de Utsurimono. Hiermee hebben we meteen de drie meest gewaarde variëteiten benoemd. Om het nog makkelijker te maken laten we zelfs de tancho’s niet apart beoordelen. De respectievelijke tancho’s vallen gewoon in de klasse bij hun eigen soortgenoten.

Ik kom later nog op alle variëteiten terug zodat die moeilijke namen wat logischer worden. Even een heel simpel lijstje:

  • Kohaku een witte koi met rode patronen
  • Sanke een witte koi met rode en zwarte patronen
  • Showa een zwarte koi met witte en rode patronen
  • Utsurimono een zwarte koi met witte, rode of gele patronen
  • Tancho, een witte koi met een rode stip op zijn (of haar) hoofd

Op bijna alle shows zal de overall winnaar de Grand Champion uit één van deze drie variëteiten komen.

Ik schrijf bewust bijna want… zeker op een Young show wil dit nog wel eens anders zijn. Omdat de deelnemers aan de Young shows allemaal echte hobbyisten zijn en niet zoals tijdens de grotere shows ook handelaren maken de overige variëteiten veel meer kans om te winnen. Na de eerstgenoemde gaan we dan verder met de Kinginrin vissen, alle koi met van die mooie bij heel veel hobbyisten geliefde glinsterschubben. Hierna worden de metallic koi, de hikari koi gedaan direct gevolgd door de alle overige variëteiten de Kawarimono.

Het jureren

Overigens wordt het jureren gedaan volgens de ZNA regels met officiële ZNA juryleden. Het is al meerdere keren voor gekomen dat de voorzitter van het juryteam het hoogst opgeleide jurylid van Europa was. Als we daar dan meteen aan toe voegen dat de wedstrijdleiding in handen is van het één van de hoogste juryleden in rang van Nederland waarbij de ondersteuning van de wedstrijd gedaan wordt door overige juryleden en juryleden in opleiding dan snap je dat het wel een toon aangevende show is.

Overigens is het een leuk feitje dat de allereerste Young Holland Koi Show destijds georganiseerd werd door juryleden in opleiding. Deze zelfde juryleden werken nog altijd mee aan de show maar behoren tegenwoordig tot de hoogst opgeleide juryleden van Nederland en Europa.

Het winnen van een Young Koi Show is echt een grote eer

Tenslotte is er nog een bijzondere extra prijs de deelnemersprijs. Om het geheel toegankelijk te houden is er ook een deelnemersprijs. Hobbyisten kijken vaak net even anders naar koi als juryleden en om deze verschillen van waardering bij te houden is er ook een deelnemers wedstrijd. Alle deelnemers mogen een eigen Grand Champion kiezen waardoor de Young Holland Koi Show dus niet één maar twee Grand Champions kent.

Na het toe kennen van alle prijzen wordt er door de juryleden nog een zo geheten “talk of the vats” gehouden. Tijdens dit gesprek leggen de aanwezige juryleden uit waarom nu juist die ene koi de eerste prijs kreeg en dus beter was dan de nummer twee. Mede hierdoor is er dus ook nog een educatief tintje aan de Young Show verbonden.

Een show(tje) in foto’s

met dank aan KoiQuestion het onderstaande kleine foto verslag van de Young Holland Koi Show in 2019. Deze werd georganiseerd door vrijwilligers van Nishikigoi Vereniging Nederland. Gastheer was restaurant De Watertuin in Naaldwijk. Een van de mede sponsoren was het in de Watertuin gevestigde Koi Verkoop de Watertuin, de bekers en overige awards werden beschikbaar gesteld door Domburg Sportprijzen Holland en de prachtige poster werd ontworpen door Pure Art.