Black Pepper konijn met rode kool uit de slowcooker

Black pepper konijn met zwarte rijst - Besems.eu

Black Pepper konijn met rode kool uit de slowcooker

 • 2 konijnen poten
 • Rode kool (mag uit een potje)
 • Black pepper saus (marinade), home made

Voor de black pepper saus (marinade)

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1/2 eetlepel fijngehakte knoflook
 • 1/2 eetlepel fijngehakte gember
 • 1/4 kopje Sherry
 • 1/4 kopje kippenbouillon
 • 1/4 kopje oestersaus
 • 1/4 kopje sojasaus (Tomasu)
 • 1 eetlepel grof gemalen zwarte peper
 • 1 theelepel maïzena
 • 2 eetlepels water

We beginnen uiteraard met de saus (marinade)

Verhit de olijfolie in een kleine pan op een middelhoog vuurtje. Zodra de olie heet is voeg je de gehakte knoflook en gember toe. Dit mengsel ongeveer een minuutje roerbakken, zodra het goudbruin wordt afblussen met de sherry en ongeveer 2 minuutjes in laten koken. Zet het vuur laag en voeg de kippenbouillon, oestersaus, sojasaus en zwarte peper toe.
Los de maïzena op in een kopje met het water met het water tot je een mooi glad mengsel hebt. Zet het vuur ietsje hoger en als de saus begint te pruttelen, voeg je het maïzena mengsel toe. Nu nog twee minuten pruttelen en de black pepper saus is klaar. Laat deze langzaam afkoelen.

De konijnen poten

Haal de konijnenpoten uit de koelkast en dep deze droog. Leg de poten in een ruime ovenschaal en wrijf deze rondom in met de saus. Laat de saus minimaal 4 uur intrekken, schep de saus elk uur over de poten en draai deze elk uur om. Als de poten lang genoeg gemarineerd zijn haal je ze uit de marinade. Verhit een beetje olie in een pan en braad de poten rondom aan.
In de schaal van de slowcooker leg je een bodempje rode kool van een cm of 2-3 dik. Hierop leg je de konijnen poten de saus die over gebleven is van de marinade smeer je over de konijnen poten heen. Dek de poten af met de overige rode kool. De poten moeten volledig bedekt zijn, deze liggen dus helemaal tussen de rode kool in. Leg een takje rozemarijn boven op de rode kool en doe het deksel er op.

Stel de slowcooker in op 6 uur lage temperatuur.

Serveren met aardappelpuree of zwarte rijst en smullen maar.

Zwarte rijst een keizerlijke lekkernij - Besems.eu

Zwarte rijst een keizerlijke lekkernij

In de oudheid was zwarte rijst heel exclusief en eigenlijk alleen bereikbaar voor de aller rijksten. Tegenwoordig wordt het al wat gewoner en makkelijker te vinden. Zwarte rijst is echt heel anders dan de bekende witte rijst soorten die we allemaal kennen. Volgens voedingsexperts is het niet alleen lekkerder maar ook gezonder dan de witte variant.
Door dezelfde kleurstoffen die rode kool verkleuren krijgt de rijst haar diep paarse bijna zwarte tint. Er zijn net als bij witte rijst diverse soorten zwarte rijst. Ik ben zelf fan van zwarte Thaise jasmijnrijst maar ook de Indonesische variant is erg lekker.

Eigenlijk is zwarte rijst een soort volkoren rijst

Zwarte rijst bevat heel veel vezels en heeft mede hierdoor meer voedingswaarde. Zwarte rijst is in tegenstelling tot witte rijst ongepolijst. Wanneer je zwarte rijst klaar maakt moet je er rekening mee houden dat de kooktijd wat langer is dan die van witte rijst. De korrels zijn steviger qua structuur en de smaak is voller, een beetje nootachtig.