Koi… een wondere wereld!

Koi, een wondere wereld! - Besems.eu

Koi een ongekend populaire vissoort

De koi is de kweekvariant van de gewone karper en het houden van koi (karpers) is razend populair. Als gediplomeerd jurylid reis ik voor koi shows  de hele wereld over. Regelmatig kom ik op shows in de hoogste regionen, ook in het land van oorsprong: Japan. Door middel van een serie artikelen leg ik uit waarom die ene vissoort zoveel fans heeft.

Als  je  geen verstand van koi hebt en je ziet zo’n vis voor het eerst, dan ben je waarschijnlijk  eerst verbaasd over  de kleurenpracht van de vis. Vervolgens is  bijna iedereen onder de indruk van het feit  dat koi zogezegd peperduur zijn. Maar veel mensen zijn nog veel verbaasder als ze horen dat er shows van zijn: wedstrijden waar eigenaars met hun ‘dure’ vissen naar toe gaan om (lelijke) prijzen te winnen. Om deze wedstrijden eerlijk te laten verlopen zijn er regels  en die worden door de Zen Nippon Airinkai (ZNA)  bepaald en nageleefd. De ZNA is het officiële Japanse orgaan, volledig onafhankelijk van commercie en dus onpartijdig ten aanzien van koi kwekers en/of handelaren.

De FIFA van de koi wereld

Als we het heel simpel bekijken kun je de ZNA beschouwen als de FIFA van de koi wereld. De ZNA is de overkoepelende organisatie die vanuit Japan de spelregels voor Koi Shows bepaalt. Net zoals de FIFA dat doet in het voetbal. In Nederland hebben we dan bij het voetbal de KNVB. In de koi scene hebben we dan de NVN, Nishikigoi Vereniging Nederland. Overigens is Nishikigoi dan weer het dure woord voor Koi. Op dat dure kom ik later terug want dan ga ik dieper in op onder meer het extravagante dat veel mensen (denken te) kennen.

Wat is nou precies ZNA en NVN?

Praktisch gezien is de Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN) dus een hoofdstuk van de Zen Nippon Airinkai (ZNA). Beschouw de ZNA als een boek en je snapt dat wij hier in Nederland een hoofdstuk zijn. Wanneer je geen hoofdstukken hebt, heb je ook geen boek dus zijn wij best belangrijk. Vinden wij zelf! In de praktijk zijn we maar een klein radartje want alle besluiten worden eigenlijk autonoom in Japan genomen.

Hebben we dan niets in te brengen? We tellen wel mee, hoor

Natuurlijk wel, voor zo’n klein landje als Nederland hebben we een respectabel aantal goed opgeleide internationaal erkende juryleden. En hoe meer juryleden hoe meer erkenning en theoretische inspraak. Elk jaar wordt er tijdens de All Japan Combined Koi Show een International Meeting gehouden. Je moet er wel even een weekendje voor uit trekken want deze meeting wordt gehouden in Tokyo.

De Zen Nippon Airinkai - Besems.eu

En hoe begon dat alles dan? Die ZNA?

Het lijkt bijna een Japanse mythe. Uiteraard begint het met… ”Er was eens”… een man in Japan, die die enorm  genoot van zijn gekleurde karpers. Deze man heette Takeo Kuroki, om precies te zijn Dr. Takeo Kuroki. Hij is de officiële oprichter van in eerste instantie: Oita Airinkai en werd in 1962 voorzitter van de Zen Nippon Airinkai. Deze functie behield hij tot 1991. Omdat hij in zijn  vrije tijd, die hij vaak met zijn (koi) vrienden doorbracht, steeds vaker overeenkomsten maar misschien nog wel meer verschillen in de koi zag, bedacht hij dat het handig zou zijn als iedereen op dezelfde manier naar koi zou kijken. Er waren inmiddels al behoorlijk wat kwekers, die hun eigen richtlijnen hanteerden, maar omdat zij er aan moeten verdienen is het natuurlijk handig om te weten wat de uiteindelijke koi hobbyist mooi vindt. Om deze redenen werd in eerste instantie de Oita Airinkai in Beppu gestart.

De bekendheid groeit

Deze organisatie kreeg al snel bekendheid en omdat steeds meer mensen het handig vonden om zaken te reguleren, het blijven tenslotte wel Japanners, werd op 11 mei 1968 de Zen Nippon Airinkai opgericht. In 1983 accepteerde de Japanse regering de ZNA als juridisch persoon (Shadan Hojin) en 2013 werden zij zelfs Ippan Shadan Hojin (Vereniging als Algemene Rechtspersoon) . Er is nooit meer een voorzitter geweest die zo lang “regeerde” als Takeo Kuroki. Vanaf 1991 wisselde de ZNA heel vaak van voorzitter. De meest bekende is waarschijnlijk Masao Kato, hij was van 2004 tot 2007 in functie. Overigens was hij toen al 82 jaar oud. Het voorzitterschap was toen nog echt een erebaan. Tegenwoordig is het, zoals bij elke vereniging, hard werken. Er moeten nu eenmaal fondsen geworven worden en contributies betaald. Overigens lijkt de doelstelling van de Zen Nippon Airinkai, uiteraard niet toevallig, heel veel op die van het Nederlandse chapiter. Deze doelstelling is: het leveren van een bijdrage aan de verrijking van de Japanse cultuur en de verbetering van de artistieke sentimenten van mensen door Nishikigoi te promoten, de weg van waardering te bewandelen en zijn schoonheid na te streven.

De belangrijkste activiteiten van de ZNA zijn:

  • het organiseren en coördineren van Koi shows en wedstrijden
  • de studie en het onderzoek naar Nishikigoi
  • de promotie van- en de begeleiding van het houden van Nishikigoi
  • het bewerkstelligen van internationale goodwill middels Nishikigoi
  • de publicatie van ledenbladen en boeken over Nishikigoi

Wordt vervolgd!