Koi shows, het wedstrijd element

Wat is een koi show? - Besems.eu

Waarom zijn er eigenlijk koi shows?

Om te beginnen natuurlijk omdat iedereen denkt dat zijn of haar vis het allermooiste is maar…
er kan natuurlijk maar één koi het allermooiste zijn en dat is de mijne…

Eigenlijk kun je het vergelijken met honden en katten shows. Als eigenaar wil je natuurlijk de bevestiging hebben dat jouw exemplaar uitzonderlijk mooi is. Om dit te beoordelen wordt er door een gecertificeerde jury naar de koi gekeken. Deze juryleden hebben een opleiding van minimaal 4-5 jaar achter de rug en worden officieel geaccrediteerd door de Japanse Zen Nippon Airinkai.

Het is natuurlijk niet zo eenvoudig als bij honden en katten shows om je koi te “showen”. Je kunt je koi tenslotte niet onder je arm, in een boodschappentas of op de achterbank van je auto meenemen. Als je bedenkt dat een koi als hij uit Japan komt zo maar 40 uur in een zak met water, zuurstof en wat absorptie materiaal kan zitten dan snap je dat een paar uurtjes rijden best te doen is. Het is wel belangrijk dat de koi goed voorbereid worden op het transport en uiteraard moet er voldoende water en zuurstof in de speciale transport zakken zitten.

Er worden in vele landen ter wereld jaarlijks koi shows georganiseerd.

In speciale blauwe showvats worden de koi tentoongesteld. Om te voorkomen dat er ziektes verspreid worden zwemmen de koi per eigenaar in een showvat. Overigens zijn de vats blauw omdat de kleuren van de koi dan het meest tot hun recht komen. Lang geleden wist men nog niet zoveel over het verspreiden van ziektes en werden de koi gewoon per variëteit en size bij elkaar gezet. Dat was wel makkelijker met beoordelen uiteraard. Maar sinds het uitbreken van het Koi Herpes Virus en andere nare ziektes wordt dit niet meer gedaan. De showvats staan ruim uit elkaar en er worden vaak ook nog spatschermen tussen de showvats geplaatst.

Op de foto met de organisator Mr. Pan
Op de foto met de organisator Mr. Pan Zhi Cheng

Wat zijn variëteiten en sizes?

In een later deel, of waarschijnlijk zelfs meerdere delen want het beschrijven van de variëteiten is een boel informatie, kom ik hier uitgebreider op terug. Eén van de criteria om een koi te waarderen is de lichaamsbouw. Om de strijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen worden de koi ingedeeld per size, op maat dus. Bij de meeste shows lopen deze met 10 centimeter op. Ondanks dat ik dit nog niet uitgelegd heb snap je dat een koi van 10 centimeter natuurlijk een minder indrukwekkende bouw zal hebben dan eentje van 80 centimeter. Vandaar dus deze maat indeling.

Na het bepalen van de size kijken we naar de variëteit, noem het maar de soort. Er zijn vele verschillende soorten koi van eenkleurige tot 5 kleurige. Als je dan weet dat de scherpte van de belijning van het patroon van een koi ook weer een wedstrijd criterium is dan snap je dat een wit, rood, zwarte koi in perfecte conditie krijgen een stuk moeilijker is dan wanneer het een eenkleurige bruine koi betreft.

De verschillende soorten noemen we variëteiten

Variëteiten zijn geen rassen maar evengoed is het wel een makkelijk voorbeeld om mee te vergelijken. Daar waar je dus bij hondenshows de Beagles tegen de Beagles laat “strijden” en de Schnauzers tegen de Schnauzers doen we dat bij koi ook. Overigens gaat het bij de honden na ras ook op maat geloof ik, die overeenkomst is dus best groot. Bij koi stoppen we de koi die hetzelfde zijn dus ook bij elkaar alleen hebben we (ze) daar mooie Japanse namen voor bedacht. Als je nog niet zo lang bezig bent zijn die namen best moeilijk later zul je merken dat het allemaal best meevalt. Ook is het nog eens zo dat je als je na wat oefenen of wat glazen (Japanse) Whisky zonder te stotteren Shochikubai of Matsukawabake kunt zeggen je op een verjaardag meteen tot expert bestempeld zult worden.

Wat zijn de belangrijkste shows?

Allereerst is er de ZNA All Japan Nishikigoi Show, de allerbelangrijkste show ter wereld. Deze werd in 1966 voor het eerst gehouden. Als tweede is er de Shinkokai All Japan Combined Nishikigoi Show in Tokyo, dit is een echte kwekers show, deze wordt gehouden sinds 1968. Overige bekende shows in binnen- en buitenland zijn bijvoorbeeld:

  • De All ASIA CUP deze wordt jaarlijks in een ander Aziatisch land gehouden.
  • De Holland Koi Show jaarlijks in de kasteeltuinen van Arcen,
  • De Belgische Koi Show die jaarlijks plaatsvindt maar wel vaker van locatie wisselt.
  • British Koi Keepers Society National Show, in Engeland
  • De Euregio Show in Oldenzaal

Koi een ongekend populaire vissoort
De koi is de kweekvariant van de gewone karper en het houden van koi (karpers) is razend populair. Als gediplomeerd jurylid reis ik voor koi shows de hele wereld over. Regelmatig kom ik op shows in de hoogste regionen, ook in het land van oorsprong: Japan. Door middel van een serie artikelen leg ik uit waarom die ene vissoort zoveel fans heeft.