Ochiba Shigure, het vallende blad

Ochiba Chigure - Besems.eu

The love for the Ochiba Shigure

De Ochiba Shigure, het vallende herfstblad op het water, wordt vaak afgekort naar de naam Ochiba. Het is een lastige variëteit voor de kwekers. Het onvoorspelbare en dominante cha (bruin) van de Chagoi overheerst vaak het grijs op jonge leeftijd. Gelukkig erft de Ochiba Shigure vaak wel de tamme eigenschappen van de Chagoi, wat de Ochiba geliefd maakt.

De oorsprong van de naam

Over het ontstaan van deze naam en de betekenis is nogal wat verwarring. De eerste Ochiba werden gekweekt door Muto Shuichi. Hij bedacht ook deze prachtige poëtische naam. Maar betekent het nu “Herfstbladeren op het water” of “regendruppels op een blad”? Joop van Tol van KoiToday vroeg het behulp van Paul Ashton aan de kweker zelf. De letterlijke betekenis van Ochiba is vallende bladeren van een (Japanse) Esdoorn. Als je met wat fantasie kijkt naar het bruine patroon dat afsteekt tegen de grijze ondergrond dan is die associatie snel gemaakt.

Als we dan verder vertalen blijkt Shigure regen te betekenen en dan specifiek de regen die tussen de herfst en de winter vanuit het Noorden komt. Wij zouden het in Europa Mistral noemen. De koppeling tussen regen en de koi ontgaat Joop en Paul volledig. De kweker legt uit dat die koppeling er ook niet is. Shigure was toen de eerste Ochiba gekweekt werden een grote hit in de Japan. Muto vond het wel fijn klinken… Ochiba Shigure… Minder mystiek, meer duidelijkheid!


Een gewilde variëteit

De grote vraag naar Ochiba zorgt gelukkig voor steeds meer aandacht bij de kwekers, wat voor verbetering van de variëteit zorgt.  Ondanks de moeilijkheidsgraad is de liefde voor deze vis voor mij zeer opvallend begonnen, dit komt door één specifieke Ochiba. Dit exemplaar kwam ik voor het eerst tegen op de app met mijn dealer en kameraad, een asymmetrische Ochiba waarbij het patroon alles in zich had om haar naam eer aan te doen.

Een meesterwerk van Okawa

Ik weet het nog als de dag van gisteren, dat ik deze vreemde eend in de bijt bevrijdde van de barre tocht. Okawa heeft een meesterwerk gemaakt! Al terwijl ik haar voorzichtig uit haar doos haal slaat de vonk over. Zo intens grijs met mooie, ongelijke theebruine spots het was voor mij meteen duidelijk. Dit is een Ochiba zoals een Ochiba hoort te zijn. Het patroon staat symbool voor de vallende bladeren op een grijze, herfstige dag. Nu vier jaar later zwemt deze vis nog steeds haar rondjes bij André gelukkig haar rondjes en heeft ze al verschillende shows aangedaan.

Soms met prijs, maar voor mij te vaak zonder prijs

Maar wat maakt de Ochiba voor mij nu zo apart? Waarom deze ode aan de Ochiba Shigure? Ik ken geen andere variëteit die het gedrag vertoont van een Chagoi, de potentie heeft om groot te worden en daarbij ook de sierlijkheid in het patroon heeft die menig Go-sanke mist. Daarbij verandert de vis het gehele jaar van kleurintensiteit, zo is de vis veelal in de winter lichtgrijs met bruinrode spots naar muisgrijs met pure chocolade bruine spots. Iets wat ik alleen anders ken van de Kumonryu familie. Het onvoorspelbare patroon maakt het moeilijk om een kwalitatief goede tosai of nissai te vinden.

En dat is nog niet het meest unieke, dit alles is er in de geschubde variant (wagoi) maar ook in de doitsu variant, zoals de prijswinnaar van Alex laat zien. Een compleet ander patroon dan de waar mijn liefde voor de variëteit is begonnen, maar dit laat wel meteen zien wat er allemaal mogelijk is bij de Ochiba Shigure. Bij de een overheerst het Cha, bij de ander het Sora (grijs). Net zoals er geen een blad op een vaste manier op het grijze water valt in de herfst, is dit ook in het patroon van de Ochiba Shigure.

Ik roep dan ook iedereen op om af te stappen van het kohaku-achtige patroon voor de Ochiba, durf uit de pan te springen en doe eens gek als u deze variëteit besluit aan te schaffen. Ga eens voor een niet perfecte balans tussen links en rechts, voor en achter maar kies voor het vallende blad!

Foto’s: Oosterhout Koi (Arie Eikelenboom), KoiAddicted (Bas van der Hulst) en Alex Kastelein

Over de schrijver: Pieter Heurter

Pieter(tje) is een beetje de Benjamin van ons groepje koi gekken. Hij is echter wel al heel jong met de hobby begonnen, dus laat je niet foppen door zijn jeugdige looks. Hij is voor den duvel niet bang getuige het feit dat hij de vaste bijrijder van Ronald is tijdens onze koi reisjes.