Jury ondersteuning tijdens de OHKS

Online Holland Koi Show - Besems.eu

De Koi Show wereld veranderde

Voorjaar 2020, het Covid19 virus heerst in Nederland, waardoor de overheid de alom bekende verordeningen van kracht laat zijn. Dit betekent voor mij een saai koi jaar, geen koishow. Gelukkig kwam de NVN onder aanvoering van Ruud en Ronald eerst met een online Young Holland Koi Show, daar was ik de chatmoderator op afstand. Gelukkig kwam er voor de HKS ook een online optie en kreeg ik daar een bijzondere taak. Ik werd de moderator van het Europese juryteam. Dit betekent dat ik voor het Europese juryteam de software mag besturen. Toen mij dit werd gevraagd/medegedeeld door Ruud en Ronald was ik dol enthousiast. Echter viel het kwartje pas later, oeps, dit is wel erg veel verantwoordelijkheid!

Online Holland Koi Show - Besems.eu
Online Holland Koi Show

Het ondersteunen van de jury is geen erebaantje, dit is een serieuze klus

Gelukkig heb ik al een flink aantal jaren ervaring met de benchen op de Holland Koi Show dus weet ik al een beetje van de hoed en de rand. Na een uitleg van Mark via teams en nog wat nalezen van de alom bekende literatuur kreeg ik het gevoel dat ik er klaar voor ben.

Zaterdagochtend werd er met een judgingbriefing van Mark gestart. Ik ga het Europese team begeleiden, bestaande uit Dirk Dewitte (België), Rudi Vandenbroecke (België), Christine Woolger (Engeland) en Stefan Malm (Zweden). Gelukkig spreek ik een redelijk woordje algemeen Engels en ook koi jargon in het Engels is mij niet vreemd. Dus na de briefing van Mark ben ik naar mijn eigen stekkie gegaan, dat overigens fantastisch was geregeld door Aquadistri. Tijd om kennis te maken met mijn judgingteam. Voor de zekerheid heb ik kort de uitleg herhaald en het plan van aanpak gedeeld.

Alle koi in size 6. 7 en 8 maken kans op een Major Award

We beginnen met het jureren van alle vissen in size 6, 7 en 8. Dit betekent dus dat alle vissen vanaf 50 centimeter gejureerd worden, dit omdat deze vissen kans maken op de major awards. Daarom moet er steeds een nummer 1, 2 en 3 gekozen worden. Met andere woorden, dat betekent heel veel filmpjes kijken! Via de site zien we welke showklassen en sizes ons team moet jureren, we beginnen bij de Kohaku in size 8, de andere sizes van de Kohaku hoeven we niet te jureren, die doet het andere team dus. Via een overzicht (zie onderstaande foto’s) zien we een alle koi in deze klasse en gaan de juryleden aan de hand van de foto’s en filmpjes een shortlist maken. Het overzicht is zoals in het overzicht met de Sanke is te zien. Voor alleen al de Go Sanke klasse zijn dit bijna 60 vissen! In de shortlist staan steeds drie vissen naast elkaar, waarbij de juryleden steeds de nummer drie laten afvallen. Zo wordt de hele shortlist afgewerkt en blijven er uiteindelijk 3 vissen over. (zie foto 3)

Hoe schoon is schoon?

Voor mij als jurybegeleider betekent dat vooral heel veel klikken, luisteren, herhalen en schrijven. uiteraard kan ik de discussies van de juryleden volgen, hier leer ik heel veel van. Zo zitten de juryleden bij de Kawari Muji Mono size 8 letterlijk met hun neus op het scherm, om zo de zuiverheid van de schubben te beoordelen. Het belang van goede foto’s en filmpjes wordt hier erg duidelijk, zoals te zien is in de foto en het gemaakte screenshot uit het filmpje van de uiteindelijke nummer 2 size 8 Kawari Muji Mono (Zie foto: schoon 1 en schoon 2). De verschillen zijn soms heel klein, waardoor filmpjes meerdere keren worden bekeken. Dit zorgt ervoor dat het een hele lange zit is voordat de juryleden met de Grand Champion en Supreme Champion aan de slag kunnen. Hiervoor worden alle prijswinnaars van size 6, 7 en 8 bekeken en door alle juryleden opnieuw beoordeeld voor de major awards. Als deze bekend zijn is het rond 1 uur en tijd voor de lunch.

Na de lunch gaat het jureren een stukje sneller, vanaf dit moment hoeft de jury alleen maar een nummer 1 en 2 uit te kiezen. Dat komt omdat de major awards in deze size gekozen worden uit de nummers 1. De Kohaku, Sanke en Showa uit size 3 en 4 strijden dus voor de Young Champion A. Waarna de Young Champion A en B strijden voor de Young Champion award. Het verdelen van de 1e en 2e prijzen in de size en showklasse duurt tot kwart voor acht in de avond, waardoor er geen tijd meer is om de Majors en de best in variety. Daarom is de jury op zondag opnieuw online gekomen en heeft Mark dit begeleid.

Het was voor mij als hobbyist leerzaam om met de jury mee te kijken

Het was voor mij een lange, maar vooral leerzame en mooie dag. Ik heb nu van dichtbij meegemaakt hoe juryleden vissen beoordelen en waar zij naar kijken. Soms snapte ik keuzes niet, omdat ik sneller geneigd ben om als hobbyist naar de toekomst te kijken in plaats van naar het hier en nu. Maar ook weet ik nu hoe lastig keuzes soms zijn voor de jury en hoe serieus zij dit altijd nemen. Kortom, leerzaam en gaaf. Persoonlijk hoop ik dat we volgend jaar weer live kunnen in Arcen, maar dat betekent ook dat mijn taak niet meer zal bestaan. Spijtig, maar wie weet komen er wel weer andere kansen.

 

Over de schrijver: Pieter Heurter

Pieter(tje) is een beetje de Benjamin van ons groepje koi gekken. Hij is echter wel al heel jong met de hobby begonnen, dus laat je niet foppen door zijn jeugdige looks. Hij is voor den duvel niet bang getuige het feit dat hij de vaste bijrijder van Ronald is tijdens onze koi reisjes.