Spare ribs uit de slowcooker

Spare ribs slow cooked - Besems.eu

Spare ribs uit de slow cooker, super simpel

Nooit meer vieze handen… Licht pittige spare ribs uit de slowcooker, deze worden zo heerlijk mals dat ik de BBQ eigenlijk niet mis. Het vlees wordt zo zacht dat je de botjes er met mes en vork uitschuift. Probeer dit recept en overtuig jezelf.

Begin bij de basis met goed vlees

Laat je adviseren door een goede slager, neem spare ribs met een goede vlees tot vet verhouding. Magere spare ribs lijken misschien gezonder maar geven een veel minder lekker gerecht. De wat lager gesneden spare ribs smaken prima, er zit wat meer vet aan en mede hierdoor zijn deze erg geschikt om langzaam te garen.

Voor de rub (Per 500 gram spare ribs)

 • 3 theelepels paprika poeder
 • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
 • 2 theelepels gerookt paprika poeder
 • 1 theelepel cayenne peper

Meng de rub door alles bijvoorbeeld in een (vacuum) doosje te doen en dit goed te schudden. Je kunt eventueel de hoeveelheden vermenigvuldigen en een voorraadje maken. Als je de benodigde kruiden er met een lepel uithaalt kun je de rest weken bewaren mits goed afgesloten. Indien nodig verwijder je het vlies van de ribs en wrijf je ze in. Laat de rub een uur of 2-3 intrekken.

Voor de saus

 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel zoute soja saus
 • 1 eetlepel zoete soja saus
 • 1 theelepel gerookt paprika poeder
 • 1 theelepel chili poeder
 • 1 theelepel kerrie poeder
 • 2 eetlepels maple syrup
 • 100 milliliter tomaten basis saus
 • 3 eetlepels water
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 3 eetlepels piri piri saus
 • 3 eetlepels Jack Daniels
 • 2 theelepels sambal

Meng alle ingrediënten voor de saus en zorg dat er een mooie laag op de bodem van de slow cooker ligt. Leg de spare ribs met de vleeszijde omhoog in de slow cooker. Smeer de bovenkant van de ribs in met het restant van de saus. Mocht je saus te veel hebben giet dit dan gewoon naast het vlees in de slow cooker erbij.

Zet de slow cooker op low temperature en stel hem in op 8 uur

Laat het deksel sowieso de eerste 3 uur dicht. Daarna kun je eventueel indien nodig het vlees “bedruipen”. Naar mijn mening hoeft dit echter niet. Na 5 uur draai ik de spare ribs om zodat het vlees in de saus komt te liggen. Na ongeveer 7 uur draai ik ze weer terug. Na 8 uur haal je de spare ribs heel voorzichtig uit de slow cooker.

Afhankelijk van wat je erbij wilt eten kook je de saus wat in dit is namelijk een heerlijk saus geworden voor bij je spare ribs.Indien gewenst kun je de ribs nog even af grillen om een knapperig kostje te krijgen, ik doe dit zelf bijna nooit. Maar mocht je dit willen dan stel je hete lucht oven (grill) in op 180°C en grill de ribs ongeveer dertig minuten om een knapperige korst te krijgen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruud Besems (@ruudbesems) on