Pasta met tomatensaus en ansjovis gehaktballetjes

Pasta met ansjovis gehaktballetjes - Besems.eu

Makkelijk, gezond EN snel op tafel…

Ondanks het veelal nog steeds thuis werken in verband met de voortdurende Corona (Covid-19) perikelen kom je soms toch nog steeds tijd te kort om te koken. Toch probeer ik vol te houden om niet alleen maar te bestellen. Uit eten zat er geruime tijd ook niet in alhoewel dat weer een beetje voorzichtig op gang komt.

Dus op een dag dat ik ondanks alles weinig tijd om te koken heb en gezond eten er misschien bij inschiet maak ik bijvoorbeeld het onderstaande gerecht. Zeker als je een beetje gewend bent om te koken dan kun je dit gerecht in 35 – 40 minuten op tafel hebben staan. In mijn geval bespaar ik me dan ook nog weer extra tijd in de toekomst omdat ik een deel van de saus over zal houden en deze kan invriezen.

Pasta met tomatensaus en ansjovis gehaktballetjes

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de gehaktballetjes

 • 500 gr half om half gehakt
 • 1 ui
 • 1 potje ansjovis
 • Zout en peper naar smaak
 • 2 eetl olijfolie
 • 1 geklutst ei

Voor de saus

 • 400 gr pasta
 • 3 eetl olijfolie + 1 tl olijfolie extra
 • 2 uien
 • 1 teen knoflook
 • 1 blikje tomaten of een basis saus (400 gr)
 • 1 pot gegrilde paprika’s (290 gr)
 • Oregano, Basilicum en Tijm
 • 500 gr cherry of romatomaatjes mede als extra decoratie
 • peper en zout naar smaak

Bereiding

Altijd eerst de saus maken, omdat deze voor het lekkere 15 minuten moet “indikken”. Terwijl de saus “pruttelt” maak je dan de gehaktballetjes en kook je de pasta.

Snipper één ui grof en de knoflook fijn. Doe de olijfolie in een wok, voeg de ui en knoflook toe. Zodra de ui en knoflook lichtjes kleuren, ongeveer een minuut of 5, zet je het vuur laag. Voeg het blikje tomaten of de basis saus en de paprika’s toe. Regel het vuur zodanig dat de saus basis zachtjes pruttelt. Laat dit ongeveer 15 minuten zo gaan, wel regelmatig roeren. Op het laatst de verse kruiden grof gehakt toevoegen.

De ansjovis gehaktballetjes

Snijd voor de gehaktballetjes de tweede ui en ansjovis fijn en voeg alle ingrediënten inclusief het geklutste ei behalve de olie toe aan het gehakt. Naar smaak peper en zout toevoegen, ik doe meestal zelf(s) geen zout omdat de ansjovis hier al voldoende voor zorgt. Om mooie rondje balletjes te krijgen moet je je handen vies maken, dus het gehakt flink “kneden”. De balletjes allemaal ongeveer even groot maken en goed strak aan draaien. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin in een koekenpan met de olijfolie.

Eventueel kun je bij het opdienen nog wat gebakken cherry of romatomaatjes toevoegen. Gebruik het bakvocht van de balletjes om de tomaatjes te bakken. Indien het trostomaatjes zijn laat ze dan per 3 of 4 aan elkaar zitten. Leg de tomaatjes in de pan, besprenkel ze eventueel met een klein beetje extra olijfolie en zet het vuur hoog. Bak ze 2-3 minuten en keer ze regelmatig om. Zodra de tomaatjes een gezellig kleurtje hebben haal je ze uit de pan en bestrooi je ze met wat grof zout en peper.

Ondertussen maken we de pasta al dente

Ondertussen kook je de pasta in een ruime pan water waaraan een eetlepel zout is toegevoegd al dente. Bewaar een beetje kookvocht wanneer je de pasta afgiet. Schep 1-2 eetlepels kookvocht door de saus. Meng de pasta naar smaak met de gewenste hoeveelheid saus. Verdeel het mengsel over de borden en leg de balletjes er gezellig boven op. Als finishing touch rasp je er nog wat Parmezaanse kaas over.