Sakai, breeder of champions!

Record kweker staat uiteraard ook op de “to-do” lijst

Sakai mag natuurlijk niet op ons lijstje ontbreken, zeker niet na de commotie die Sakai vorige week veroorzaakte. Elke koi kichi weet inmiddels natuurlijk dat de, door Sakai gekweekte, kohaku die men S Legend noemt verkocht werd voor ruim anderhalf miljoen Euro.

? We garanderen uiteraard niets maar zou deze “jongedame” van 101 centimeter nog op de farm zwemmen? Het zal een “Sisyphussiaanse” uitdaging worden maar we gaan uiteraard proberen een bezoekregeling te treffen.

Sakai Fish Farm altijd op zoek naar uitdagingen

Rond 1890 werd door Ichiroji Sakai Fish Farm opgericht. Erwerd begonnen met het kweken van Magoi. Hierna evolueerde de farm en werd begonnen met het kweken van gekleurde (patroon) koi voor “entertainment”. Inmiddels mag Sakai zich specialist noemen in onder andere de kohaku en sanke kweek. In 2000 wonnen zij voor de eerste keer de All Japan Koi Show. Tussen 2000 en 2015 sleepte SFF de titel maar liefst 8 keer binnen.

Vis en Vijverland (Frank van Sluijs) komt al meer dan 17 jaar bij Sakai Koi Farm, zeker in de eerste jaren viel ik van de ene in de andere verbazing. Sakai kweekt al meer dan 100 jaar koi op deze locatie. Het is zeker de grootste koi farm van Japan. Volgens Frank kweekt Sakai zonder enige twijfel samen met Matsue de beste kohaku. De Sakai koi kenmerken zicht door hun massieve bodies.
Bijna alle beroemde kohaku komen voort uit de Donguri bloedlijn en de Sakura bloedlijn. Om de kohaku nog groter, 101 centimeter is nog niet het eind, kruist hij Matsue en Momotaro kohaku in. Uiteraard is dit tevens om “vers” bloed te houden in de kweken.

Niet alleen Go Sanke maar ook…

Gelukkig kweekt Sakai niet alleen maar Go Sanke, we zullen hier onder andere ook de volgende variëteiten gaan bewonderen:

  • Yamabuki: welke op jonge leeftijd licht geel zijn en pas later knal geel worden
  • Chagoi en Ochiba shigure, één van de gebruikte ouderdieren is 105 centimeter
  • Kin Showa,
  • Ginrin Showa en Ginrin kohaku,
  • Kujaku,
  • Goshiki,
  • Goromo en
  • Kumonryu

Foto S legend: Jane Maneerat