Hiroshima, de Japanse stad van de vrede

Niet alleen meer beroemd vanwege de “BOM”,
maar wel nog steeds “dankzij” de bom…

Zoals we allemaal wel weten maakte de atoombom, die op 6 augustus 1945 gedropt werd vanuit de Enola Gay, in één klap een einde aan het dagelijks leven in Hiroshima, duizenden mensen overleden bij deze tragedie. Inmiddels is Hiroshima weer grotendeels opgekrabbeld en uitgegroeid tot een moderne wereldstad.

Een aansprekende plaats, het Peace Memorial Park

In het Peace Memorial Park wordt uitgebreid stil gestaan bij de tragische gebeurtenis uit de tweede wereld oorlog. Het park herbergt verschillende monumenten en een museum. Vroeger was dit het kloppend hart van Hiroshima, tegenwoordig is het een oase van rust geworden. Midden in dit park staat het Peace Memorial Museum. Dit museum heeft slechts één onderwerp, de geschiedenis van Hiroshima en de gevolgen van de atoombom. Laat je rondleiden door een vrijwilliger en luister naar de aangrijpende persoonlijke verhalen.

Een must see, de A-bomb Dome

Een plek die je zeker niet mag missen de A-Bomb Dome. Dit gebouw, de Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall, stond vlakbij het inslagpunt van de bom. Iedereen in het gebouw was op slag dood. Bizar is dat het pand grotendeels overeind bleef staan. Inmiddels staat het symbool voor Hiroshima en is het opgenomen op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

“Beklim” Orizuru Tower

Een relatief nieuwe aanwinst Orizuru Tower deze circa 50 meter hoge toren is een opvallende verschijning in de stad. Vanaf de twaalfde verdieping heb je een bijzonder uitzicht over de Dome en het park. Bekijk interactief ground zero van de atoombom en vouw bijvoorbeeld een kraanvogel van origami-papier.

Neem zeker één of meerdere Okonomiyaki

In Japan eet je uiteraard niet alleen Sushi en Wagyu er is nog zoveel meer te proeven. Eén van de specialiteiten van Hiroshima is Okonomiyaki. Je bent pas echt in Hiroshima geweest als je deze lekkernij geproefd hebt. Een Okonomiyaki is een soort hartige pannenkoek met een vulling van groenten en vlees of vis. De meest “Japanse” plaats om dit te proeven is Okonomimura. Hier neem je plaats aan de bakplaat, zij aan zij met de Japanners, terwijl de koks het eten vlak voor je neus bereiden. Ook de oesters zijn hier een aanrader.

Een heus feodaal kasteel midden in de stad, Hiroshima Castle

In het centrum van de stad, een krappe kilometer van het Vredespark, ligt het kasteel van Hiroshima. Dit kasteel heeft als bijnaam, hoe toepasselijk kan het zijn, het karper kasteel. In 1591 bouwde Termumoto Moro (Mouri) het kasteel en hernoemde de naam van de stad Gokamura naar ‘Hiroshima’. Dit betekent letterlijk het ‘wijde eiland’.

Inmiddels wordt dit typische Japanse kasteel omringd door hoogbouw. Misschien maakt dit het juist wel des te indrukwekkender. Het bombardement verwoeste het originele kasteel maar dit werd tot in het kleinste detail herbouwd en tegenwoordig toegepast als museum. Vanaf de bovenste verdieping heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

Ons hotel ligt in het centrum, vlakbij vele van deze bezienswaardigheden. We zullen dus zeker diverse keren op het eind van de middag en ’s avonds de gelegenheid hebben om deze plaatsen te bezoeken.

Wil je mee? Mail ons!

Afbeeldingen:
Audley Travel, WOPG & TokyoBling