Oyama Tategoi Challenge met Vis en Vijverland, Izumo Koi Voer en R & R Koi Travel

Maar wat is dat dan precies die Oyama Tategoi Challenge?

Het gaat hierbij om veertig Showa van Oyama. In Europa is het misschien nog niet zo heel erg bekend maar Oyama is in Japan mede beroemd om zijn uitstekende Showa kweken. Wat nog lang niet iedereen weet is het feit dat hij kweekt met eigen ouderdieren EN ouderdieren van Dainichi.

In 2017 kreeg Vis en Vijverland de kans om een mooi aantal Tateshita aan te kopen. Tateshita is een kwaliteit die onder Tategoi ligt. Voor wie het niet weet, “tate” staat symbool voor “houden” en goi voor koi, een tategoi is dus een koi die de kweker eigenlijk nog langer wil houden. Dit kan diverse redenen hebben, doorgaans zal het zo zijn dat de koi zich nog aanmerkelijk kan verbeteren.

Keuze uit 40 Tategoi Showa

Dankzij onze goede band met Oyama mochten wij in het voorjaar van 2018 zelfs de eerder geneomde 40 tategoi showa aankopen. Het feit dat Oyama San graag wil zien hoe zijn koi zich ontwikkelen qua huid en kleuren in Europa hielp hier in mee. De koi zijn op de farm van Oyama, in de buurt van Hiroshima het zuiden van Japan, in een voor Vis en Vijverland exclusief beschikbaar gestelde mudpond gegaan.

Hoe oud en hoe groot zijn deze tategoi showa dan?

De Showa zijn nisai, bij het afvangen in  het voorjaaar waren deze nog tosai en reeds tussen de 30 en 40 cm. Omstreeks 18 november gaan we met R & R Koi travel en een grote groep hobbyisten naar Oyoma om de koi te oogsten. Iedereen die een tategoi aangeschaft heeft mag de mudpond in en zelf mee helpen met oogsten. We hopen dat de uitgekozen showa dan tussen de 50 en 65 cm zullen zijn.

Het is de bedoeling dat we een hele dag bij Oyama mee helpen om hem te helpen bij het afvangen, transporteren en uitzetten van de koi in zijn vishuis. Een paar dagen later houdt hij een soort van ‘wedstrijd’ waarbij de koi met de beste ontwikkeling een prijs wint. Het beoordelen wordt gedaan door enkele met Oyama bevriende kwekers en wat ZNA juryleden. Er wordt dus zowel naar het “hier en nu” als naar de toekomst gekeken.  Daarnaast organiseert hij speciaal voor ons een open sale. Normaal gesproken gebeurt dit alleen voor Japanse klanten en dealers.

Ook is het is mogelijk om, in overleg met Oyama en Vis en Vijverland, om de showa nog een seizoen extra bij Oyama te laten. Let op! Oyama San heeft hierin uiteindelijk het laatste woord.

Zijn de Showa al verkocht?

Nog niet alle tategoi showa zijn verkocht. Je kunt dus nog meedoen aan de challenge. De komende dagen zullen wij filmpjes van ALLE 40 showa online zetten. Uiteraard zullen we de reeds verkochte showa markeren als zijnde verkocht om teleurstelling te voorkomen.

Moet ik verplicht een showa kopen om mee te mogen in november?

Nee, natuurlijk niet! Iedereen mag mee, hoe meer zielen hoe meer vreugd. We gaan ongeveer 10 dagen Japan onveilig maken en zullen behalve Oyama Koi Farm nog veel meer kwekers, bezienswaardigheden en de 53 e ZNA Hiroshima Chapter Nishikigoi Show bezoeken. Ook tijdens de rest van de reis is er geen enkele aankoopverplichting. Het enige voorbehoud dat wij hebben is het feit dat deelnemers die een tategoi showa uit het project aanschaffen voorrang krijgen en vol is vol.

In een volgende posting plaatsen we meer details over de reis en de bijbehorende kosten. Kun je je nieuwsgierigheid niet bedwingen dan mag je uiteraard altijd via e-mail alvast meer informatie aanvragen.

Wanneer gaan “we” dan naar Japan?

De exacte data worden mede bepaalt door het aanbod van vluchten maar voorlopig gaan we uit van 16 tot 26 november 2018.