Welke bezoekers krijgen gratis koivoer?

DeshimaKoi Harmelen voert haar Koi Probites Chlorella

Deshima Koi Harmelen verloot drie zakken ProBites Chlorella van drie kilo elk en een zak van 15 kilo Saki Hikari onder de bezoekers van de koishow. ProBites Chlorella is een hoogwaardig koivoer dat ook op Deshima Koi wordt gevoerd.

Deshima Koi Harmelen – Hoofdsponsor “Koi Show Goes”

Het kan u bijna niet ontgaan zijn. Deshima Koi heeft enorm veel exposure naar zich toegetrokken door het tot “Magic Mudpond” gedoopte project. Voor degenen die het afgelopen jaar in het klooster hebben doorgebracht vertel ik nog één maal in het kort het verhaal.

Dainichi Magic Mudpond project

Leo de Bruin Deshima Koi - Koishow Goes
Leo de Bruin

Begin vorig jaar bezocht Deshima Koi Harmelen zoals gebruikelijk het centrum van de koiwereld Niigata. Leo de Bruin, eigenaar van Deshima Koi, had zijn zinnen vooral op Dainichi gezet en bezocht deze farm frequent. Toen Shigeru Mano in de gaten kreeg dat het hem ernst was deed hij een opmerkelijk voorstel. “Ik stel je een gehele mudpond beschikbaar, die we gaan vullen met hoge kwaliteit tosai (éénjarige vissen). Aan het einde van het seizoen kunnen we dan 25 nisai (tweejarige vissen) oogsten”. Na een onrustige nacht besloot Leo dit voorstel aan te nemen en werden 25 tosai geselecteerd. Maar dit was voor Leo nog niet voldoende, hij kocht nog 5 tosai uit het allerhoogste segment met als doel met één van hen over een aantal jaar Grand Champion te spelen op een Europese show. Over ambitie gesproken…

In oktober van dat jaar werd het spannend. De Ikeage van de “Magic Mudpond” stond op de agenda.  Hebben de vissen voldaan aan de verwachtingen? Zijn ze ongeschonden uit de mudpond gekomen? Hebben ze de felbegeerde extra centimeters gepakt? Tot grote opluchting van Leo en het team van Dainichi kwamen alle 30 koi levend uit de mudpond! Inmiddels mogen we die dus nisai noemen. Daarnaast bleek bij het oogsten dat de vissen hun groeiverwachting vrijwel allemaal meer dan waar hadden gemaakt. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Terug op de farm worden de vissen aan een nauwkeurige inspectie onderworpen. Eén van de belangrijkste facetten hierbij is het seksen van de koi (is het een vrouwtje of een mannetje).

Male or Female that is the question

Op zich is dit allemaal een vrij stressvolle onderneming voor de vissen. Ze zijn net met sleepnetten bij elkaar gedreven, een aantal keren van de ene bowl naar de andere overgeplaatst en na een hobbelige weg in een grote bak worden ze nogmaals enkele keren overgeplaatst in bowls en grondig geïnspecteerd. Dat is even andere koek dan het luxe resort waar ze de afgelopen zes maanden mochten verblijven. De kwaliteit van de vissen neemt tijdelijk sterk af. Zo verbleken ze wat door de stress zoals u zich kunt voorstellen. Het aantal mannetjes valt tegen. 10 van de 25 hoge kwaliteit nisai blijken man en 3 van de 5 topkwaliteit eveneens. Dit is een uitzonderlijk aantal. Shigeru vertelt dat normaal ongeveer één derde deel van de geoogste vissen (van tosai naar nisai) man is. In dit geval is het dus bijna de helft!

Dan het goede nieuws. De vissen hebben over het algemeen een enorm goede groei doorgemaakt en het gros heeft potentieel een zeer mooie toekomst in het vooruitzicht. De meeste vissen zijn nog lang niet uitontwikkeld, hetgeen alleen maar gunstig is. Shigeru zorgt volgend seizoen voor vervangende vissen voor acht mannetjes (alle drie de zeer hoge kwaliteit en vijf van de hoge kwaliteit nisai). Twee vissen worden na overleg door Shigeru teruggekocht. Eén omdat hij hier een klant voor heeft en één omdat hij hier een toekomstig ouderdier in ziet. Dit laatste is zoals al eerder gezegd zeer uitzonderlijk. Begin dit jaar zijn de vissen aangekomen in Harmelen. Inmiddels zijn ze nét door de quarantaineperiode heen. U kunt ze live komen bekijken de komende paasdagen.

Dainichi Mudpond Koi worden ingezet in Goes

Enkele van de Dainichi zullen worden ingezet op de koishow in Goes. Hoewel de vissen nog een lange ontwikkelingsweg te gaan hebben en pas over enkele jaren zullen pieken, zijn ze nu al zeer de moeite waard om ze te showen.

Om het eerste succesvolle mudpondjaar (er komt namelijk een vervolg) te vieren verloot Deshima onder de bezoekers van de koishow een zak Saki Hikari van 15 kilo EN drie zakken ProBites Chlorella van drie kilo elk. ProBites Chlorella is een hoogwaardig koivoer dat ook op Deshima Koi wordt gevoerd.

Deshima Koi Harmelen
Harmelerwaard 11
3481 LB Harmelen