Het aftellen begint… D – minus 09

Rammuai, de traditionele rituele dans - besems.eu

Muay Thai and I

Terug in de tijd… toen ik in 1992 in Thailand bezocht trainde ik nog vrij fanatiek onder andere, moutainbiken, fitness, squashen, boksen en kickboksen. Het boksen en kickboksen heb ik best lang volgehouden, alles bij elkaar ongeveer 25 jaar. In mijn actieve tijd trainde ik onder andere bij Floor Dekker, meervoudig Nederlands Kampioen boksen en kreeg ik boks-workshops van onder andere Raymond Joval, Don Diego Poeder, Arnold Vanderlijde en kickboks workshops van Faldir Chahbari

In de bakermat van het Muay Thai moest er natuurlijk minimaal een wedstrijd meegepakt worden. Dat was geen probleem een schitterend toernooi bezocht daar en man wat ging het er daar harder aan toe dan bij ons. Ik was blij dat ik niet hoefde deel te nemen. Nu deed ik European style dus o.a. zonder elleboogstoten maar dan nog nog. Ik had het in mijn gewichtsklasse daar niet lang volgehouden dat is wel zeker.

Tijdens één van de vele avonden in het uitgaanscircuit waar je in de café’s gewoon een rong had kon je het opnemen tegen de café vechters, net als voreger bij ons op de kermis. Op een avond was ik zo blond, ja ja toen was ik nog echt blond, om een shirt aan te trekken met een schitterende draak er op en in het Thai de woorden Muay Thai op mijn rug. Het bleek goed gespeld want bij binnenkomst kreeg ik meteen een stoeltje aan de rind en de vraag of ik wilde vechten. Vriendelijk lachend heb ik maar even uitgelegd dat ik uit in principe, uit principe in mijn vakantie nooit vocht… het bleek een verstandige keuze. 😉

Maar wat is Muay Thai en waar komt het vandaan?

Het Muay Thai oftewel Thaiboksen bestaat al eeuwen. In tijden van vrede werd het gebruikt, door boeren en soldaten, als tijdverdijf en om in vorm te blijven. In 1238 van de Boeddhistische jaartelling wed het eerste Thaise leger gevormd in de toenmalige hoofdstad van Siam, Sukhothai. Muay Thai vindt zijn oorsprong in “De kunst van de acht ledematen”. Bij een ongewapend gevecht vormt het lichaam de wapens. De handen zijn het zwaard en de degen, de scheenbenen en onderarmen verder keihard gemaaktdoor training en fungeerden als harnas, de elleboog werd een strijdhamer,  de benen en knieën werden de bijl en de staf.

krabi krabong krijgers - Besems.eu

Er is ook een band met krabi krabong vechters zij trainden zich in het ongewapend vechten door middel van lichamelijke, maar dodelijke, wapens. Van origine zijn krabi krabong-vechters onder andere bewapend met zwaarden, een staf aldan niet voorzien van metalen punt en voor mij niet te vertalen op Tonfa lijkende wapens . Tonfa zijn gevechtswapens die van origine het houten handvat van de rijstmolensteen waren, hiermee komen we weer terug bij de boeren. Mocht de krijger ontwapend raken dan kon hij zich dus ook met zijn lichaam verweren. Deze ongewapende  stijl werd Muay Boran genoemd. Vanuit deze dodelijke stroming is het huidige Muay Thai ontstaan. De meeste Muay Boran technieken zijn verboden vanwege het feit dat deze te gevaarlijk zijn in wedstrijdverband.

Na verloop van tijd ontwikkelde het zich tot één van de meest efficiënte, ongewapende,  vechtsporten ter wereld. Er zijn vele stromingen en ook veel namen waaronder Muay Thai ook bekend is. Enkele hiervan zijn:

  • Siamees Boksen (Thailand werd vroeger tenslotte Siam genoemd)
  • Muay Pahuyuth
  • Mai See Sawk
  • Chaiaboksen

Aan het einde van de jaren 60 begonnen wij, Europeanen, zich steeds meer te interesseren en verdiepen in deze bokstechniek. In Europa en Amerika werden de regels wat aangepast en ontstond “ons” kickboksen. Op zich best jammer dat wij ook de Rammuai, de traditionele rituele dans voorafgaand aan de partij, hebben weggelaten. Aan de andere kant, ik denk niet dat ik er elegant mee weg zou komen. Ook lijkt het voor een leek alsof bij Muay Thai alles mag, is dit is niet het geval. Je mag alleen de de volgende “wapens” gebruiken: vuisten, ellebogen, knieën en de benen.

De vuisttechniek is eigenlijk hetzelfde als bij traditioneel boksen. Het verschil wordt gemaakt door het toepassen van knie-, elleboog- en beentechnieken.
Het winnen van een partij doe je net als met eigenlijk alle andere  full contact vechtsporten op  Knock Out. Hiervoor mogen alle toegestane technieken worden toegepast. De spijkerharde low-kicks op de bovenbenen kunnen er voor zorgen dat een vechter praktisch niet meer kan staan en moet opgeven, dat resulteert dan in een technisch K.O.

Nog een groot verschil is het toestaan van clinchen en worpen. Bij gewoon boksen wordt de wedstrijd onderbroken bij een clinch situatie. Bij Muay Thai gaat het in eerste instantie gewoon door met ellebogen, knietjes en zelfs Judo-achtige worpen zijn toegestaan.

Nederland behoort tot de absolute wereldtop met diverse Kampioenen zekerwanneer we ook K-1, het grootste vechtsporttoernooi ter wereld erbij betrekken. Enkele grote Nederlandse namen zijn: Peter Aerts, Ernesto Hoost, Sem Schilt, Remy Bonjasky, Rob Kaman, Lucia Rijker, Germaine ‘iron lady’ de Randamie, Ilonka Dekker en nog veel meer.

Ook "judo" zijn toegestaan bij Muay Thai - Besems.eu

Bronnen:
Wikipedia en
mijn zinloze geheugen

muay-thay-gesigneerde-handschoenen - Besems.eu