Het aftellen begint… D – minus 10

happy-buddha - Besems.eu

De “dikke” of de “dunne”

Welke Boeddha is de “echte” en wat is het verschil?
Het verschil is vrij eenvoudig en kort door de bocht, een echte Boeddha is slank. Alle andere afbeeldingen zoals de lachende of happy Boeddha zijn monniken en/of, volgelingen die veel aanzien hadden.

Laten we eens verder ingaan op die vrolijke dikkerd die in de volksmond altijd uitgemaakt wordt voor Boeddha. “Kijk eens wat een mooi Boeddha beeld ik heb”, hoe vaak ik dat niet hoor om vervolgens de zoveelste “Happy Boeddha”te zien.

Chinese wijsheer “Poe-Tai Ho-Shang”

Een happy Boeddha, die kleine dikke dus, is niet Siddharta Gautama maar een Chinese wijsheer die men “Poe-Tai Ho-Shang” noemde. Volkomen onbezorgd en gelukkig zwierf hij door China en werd na zijn dood meer en meer gezien als de brenger van geluk. Deze Chinees wordt afgebeeld als een stevige lachende ontspannen man. Vaak zie je om hem heen een groep vrolijke kinderen. Het dik zijn symboliseert de materiële welvaart en het goede gezegende leven van iemand die het aardse bestaan heeft doorgrond en volop geniet van al het goede in ons aards bestaan.

Symbolisch zwerft hij nog altijd alleen nu over de gehele wereld als symbool van onbezorgd geluk voor iedereen die “De Boeddha in zichzelf” heeft weten te vinden. Volgens de overlevering moet je een Happy Boeddha met zijn gezicht naar de ingang van de ruimte waarin hij staat plaatsen. Hierdoor wordt iedereen die binnenkomt geluk en welvaart toegewenst en tevens welkom geheten.

Boeddha beelden worden doorgaans omringt door kaarsen, wierook, bloemen en offergaven. Door het het maken van een buiging toon je respect aan Boeddha en de Boeddha in jezelf. Bij dit eerbetoon hou je je handen voor je borst, je handpalmen naar elkaar en je duimen naar binnen.  Overigens is 8 Mei is de jaardag van Boeddha op deze dag brand je een kaars voor Boeddha en spreek je een speciale wens uit.

Het is een fabeltje dat je een Boeddha alleen cadeau zou mogen krijgen. Boedha staat voor goedheid en persoonlijke ontwikkeling. Je mag dus gerust een Boeddha voor jezelf en je ontwikkeling kopen.