Het aftellen begint… D – minus 16

Thailand, Land of 1.000 smiles - Besems.eu

Do’s and Don’ts gewoontes en etiquette in Thailand

Thailand… het land van de glimlach! Verzeker je ervan dat een Thai glimlacht omdat hij blij met je is met de onderstaande Do’s and Don’ts. Wat zou je zeker moeten doen en wat zeker niet?

Wai in plaats van zwaai of hand

Zoals eerder uitgelegd begroeten doe je met een “Wai”. Een Thai zal zich vereerd voelen als je hem op de juiste wijze begroet. Theoretisch zullen alleen de Koning en monniken niet terug groeten met een wai.

Respecteer monniken, altijd en overal

Zoals eerder uitgelegd begroet je een monnik met meer respect dus met een diepere buiging en of hogere handen. Dus gewone mensen begroet je met je handen voor de borst en een knikje, monniken met je handen op borsthoogte maar met je voorhoofd naar je duimen. Vrouwen mogen monniken niet aamraken, dit om lustgevoelens bij de monnik te voorkomen. Een monnik mag namelijk geen lusten hebben. Een monniken begint als eerste met eten tijdens plechtigheden en er zijn in het openbaar vervoer speciale plaatsen voor hen gereserveerd.

Een glimlach kost niets

Een glimlach kost niets maar levert je heel veel op. Zorg dat je altijd terug (glim)lacht naar een Thai. Ook tijdens een meningsverschil, een excuus of pittig onderhandelen blijf je glimlachen. Een extra weetje: Een Thai lacht hardop wanneer hij zich ongemakkelijk voelt. Kik dus niet gek op als een Thai hardop lacht wanneer er iets ergs gebeurd.

Beledig het Koninklijk huis nooit!

De bevolking houdt van haar koning en is trots op het Koningshuis. Toon je respect voor afbeeldingen van de Thaise Koning. Je kunt zelfs een levenslange gevangenisstraf krijgen als je de Thaise Koning in het openbaar beledigt.

Eten doe je met een lepel

In een Thais restaurant eet je met je vork links en een lepel rechts. De vork gaat nooit in je mond, die gebruik je alleen om het eten op je lepel te krijgen. Bij Chinese gerechten, noodles en bijvoorbeeld loempia’s gebruik je chopsticks.

Gebruik je alleen (hoofdzakelijk) je rechterhand

Je linkerhand wordt beschouwd als zijnde onrein. Wanneer je iets overhandigd, bijvoorbeeld geld, doe je dit altijd rechts.

Niet met schoenen aan naar binnen

Bij tempels maar ook bij het betreden van een woonhuis trek je je schoenen altijd uit. Het kan zelfs voorkomen dat je bij het naar binnen gaan van een restaurant of winkel het verzoek krijgt je schoenen uit te doen. Kijk bij twijfel om je heen en volg het getoonde voorbeeld.

Je hoofd is het “allerhoogste” (heilig) lichaamsdeel

Voorkom dat je iemand zijn hoofd of haren aanraakt. Dat schitterende kleine kindje met die mooie ogen en vriendelijke lach aai je dus NIEt over het bolletje. Ook stap je niet overiemand heen wanneer hij slaapt.

Wijzen is onbeleefd

Wijzen is in Thailand “not done”. Wijs iemand niet aan maar je tilt je kin een beetje in de richting van degene die je bedoelt. Wijzen naar mooie aardse zaken of dieren is wel acceptabel.

Wijs nooit iets aan met je voeten. Wijzen wordt sowieso gezien als onbeleefd, dus ook met je vingers wijs je zo weinig mogelijk en als je toch wilt wijzen dan dus met je rechterhand. Je voeten komen normaliter niet boven iemand anders zijn hoofd uit en worden zeker niet op tafel gelegd.

Blijf gereserveerd en rustig

Je mag nooit ongeduldig, boos of aggressief zijn naar naar een Thai. Met een glimlach berei kje vele malen meer.

Trots

Thai zijn erg trotse mensen, onwetendheid zullen zij niet snel toegeven. Wees niet verbaast wanneer je continue als antwoord YES krijgt. Ook een taxichauffeurs verdwaalt gewoon terwijl hij je verzekert: “Yes, I know where we are going”.