Songkran, een “waterballet”?

Songkran Boeddha beelden wassen - Besems.eu

Songkran’s coming

Vooruitlopend op Songkran wordt de Grand Songkran Procession gelopen in Bangkok.

Songkran wordt ook wel “het feest van het water” genoemd. Tijdens Songkran worden drie dagen lang mensen nat gegooid. Vroeger gebeurde dit op “beleefde” wijze door iemand voorzichtig een klein glaasje water over het hoofd en de nek gieten om hen symbolisch een voorspoedig jaar te wensen.

Tegenwoordig is het allemaal wat uitbundiger langs de weg staan vaak hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien of te spuiten. Iedereen die ze maar tegenkomen moet het ontgelden, vooral wanneer je een paraplu bij je hebt word je gezien als doelwit.

De processie van de drie koninkrijken is officiële de start van het Songkran Feest in Bangkok. Deze Songkran processie beeldt de traditionele nieuwjaarsviering in Thailand uit.

Songkran rituelen - Besems.eu

’s Morgens worden Boeddhabeelden door monniken gewassen. Dit wordt gedaan om op symbolische wijze te vragen om regen voor de rijstvelden. Ook worden er kleine dieren vrijgelaten.

Respect your elders

De jongeren eren de ouderen door met de handpalmen tegen elkaar geparfumeerd water over de handen van de ouderen gieten. In ruil hiervoor ontvangen zij wensen voor een lang leven vol goede gezondheid en welvaart.

Ik zou er graag weer eens bij willen zijn, nou ja misschien volgend jaar…