Recept: Tagliatelle nero met kruidenkaas

Pasta met gerookte zalm kruidenkaas en gepocheerd ei - Besems.eu

Tagliatelle nero met kruidenkaas, gerookte zalm en een gepocheerd eitje

Hier doe je volgens mij iedereen een plezier mee! Met inktvis inkt gekleurde Italiaanse deegsliertjes geserveerd met een romige kruidenkaas-saus , gerookte zalm en als “topping ” een gepocheerd eitje.

Ingrediënten:

 • 500 g spaghetti
 • 8 plakjes gerookte zalm
 • 150 g roomkaas met kruiden
 • 4 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • wat bieslook
 • wat tijm
 • 1 dl Noilly Prat (of droge witte wijn)
 • 3 dl room
 • 2 eetlepels olijfolie
 • peper
 • zout

Bereiding

Pel de sjalotjes, snij deze lekker grof, pel de knoflook en ook deze niet te klein snijden.  Zet een flinke pan op het vuur en verhit de olie. Fruit de sjalotejs en de knoflook. Vul een grote pan met flink wat water en breng dit aan de kook. Voeg wat zout aan het water toe.

Knip wat takjes tijm, rits de blaadjes van de tijm en hak deze met een scherp mes zo klein mogelijk. Voeg dit toe aan het ui/knoflook mengsel. Afblussen met de Noilly Prat (droge witte wijn kan dus ook) bij en laat de alcohol wat verdampen.  Voeg de room en kruidenkaas toe, onder zachtjes roeren laat je de kruidenkaas smelten, laat de saus ongeveer  10 minuutjes pruttelen.

Al dente

Ondertussen kook je de tagliatelle nero “al dente”. Ik hou meestal 1-2 minuten korter aan dan wat de verpakking zegt. De pasta gaart nog wat door als je deze door de saus mengt. Giet de pasta af en bewaar een kopje van het kookvocht. Roer de pasta zachtjes door de saus, de tagliatelle moeten mooie lange slierten blijven. Voeg al roerend een scheutje van het kookvocht toe, het water met zetmeel zorgt voor extra binding van de saus. Proef en indien nodig het gerecht met peper van de molen op smaak brengen, zout zal waarschijnlijk door de gerookte zalm niet nodig zijn. Snij de gerookte zalm in flinke repen, zodat je deze straks mooi op je pasta kunt “draperen”.

Breek de dag pocheer een eitje

Hoe pocheer je een ei? Volg de onderstaande stappen:

 • Pak een pannetje en vul dit met ongeveer 5 cm water
 • Voeg een scheutje azijn aan toe, azijn zorgt ervoor dat het eiwit beter bij elkaar blijft.
 • Breng het geheel aan de kook
 • Zodra het water kookt zet het lager, zodat je het water nog net ziet borrelen
 • Breek voorzichtig een ei in een kommetje, de dooier moet uiteraard heel blijven
 • Roer met een lepel een draaikolk in het water, stop met roeren
 • Zodra de draaikolk bijna stil staat laat je het ei in het midden van het draaikolkje glijden
 • Hou voor een klein ei 3 minuten aan, de dooier moet nog “lopen”
 • Haal voorzichtig met een schuimspaan het ei uit het water

Serveren

Verwarm de borden, leg een “nestje” tagliatelle met de saus “er aan” op een bord. Leg hier boven op wat plakjes zalm. Eventueel voor het oog en de smaak wat dille strooien over de zalm. Leg het gepocheerde ei op de zalm en smullen geblazen!