Tempel ruïne Situs Candi Plaosan en naar Bandung

Tempel Situs Candi Plaosan - Besems.eu

Vanmorgen bijtijds opgestaan, afscheid genomen van ons zwembad en naar een indrukwekkende tempel geweest deze tempel is een soort fusion tempel, het is een boeddhistische tempel maar hij bevat ook Hindoe invloeden. Een indrukwekkende sereniteit komt over je heen wanneer je hier rond loopt.

Tempel complex (Cigar Budaya) Situs Candi Plaosan

De ruïnes van de Plaosan Kidul-tempel werden overigens ontdekt door een Nederlandse archeoloog. De alom bekende Jan Willem IJzerman, die in 1885 ook al de de verborgen basis van de Borobudur ontdekte. In 1909 vond hij zo’n 16 kleine onder de grond gelegen tempels, die allemaal in een erbamelijke staat verkeerden. In de negentiger jaren begon het Central Java Historical and Archaeological Heritage Sanctuary aan de restauratie van het complex.

De tempel werd ontdekt door Jan Willem IJzerman

In oktober 2003 werden er inscripties gevonden met oude Javaanse, in het Sanskriet geschreven, teksten. Deze ontdekking is nog altijd niet te verklaren. Men gaat er vanuit dat het tempel complex in de 9e eeuw werd gebouwd. De geschiedenis van deze tempel is vergelijkbaar aan die van Plaosan Lor-tempel, die volgens de overlevering tijdens het oude Mataram-koninkrijk in opdracht van koning Raja Rakai Pikatan en Sri Kahulunan werd gebouwd. Het complex bestaat voor het grootste gedeelte uit ruïnes van zogeheten stoepa’s al zijn er inmiddels zoals je op de foto’s kunt zien ook al heel veel gerestaureerd. We zagen in wat nieuwere bijgebouwen allerlei genummerde “onderdelen” liggen. De herbouw van het complex blijft door gaan. Het feit dat een groot deel eigenlijk nog een bouwval is maakt dat het complex niet zo druk bezocht wordt.

Vrouwelijk en mannelijk tempel deel

Er zijn twee “hoofd” gebouwen in redelijke staat die aan geven dat het hier ging om een “vrouwelijke” en een mannelijke tempel. Dit kunnen we mede zien aan de beelden in de gebouwen, voor zover die nog aanwezig zijn. Deze twee gebouwen hadden een boven- en een benedenverdieping die verdeeld waren in drie ruimtes. Op de begane grond stonden meerdere standbeelden, waarvan er nog maar een paar overgebleven zijn. Waarschijnlijk stonden er behalve stenen beelden ook een aantal bronzen afbeeldingen van Boeddha. Historici denken dat er in het verleden zes stenen bodhisattva en drie bronzen boeddha beelden stonden. Een bodhisattva is iemand die verlichting nastreeft maar dit nog niet heeft bereikt. Het complex heeft een oppervlakte van ongeveer 2.000 vierkante meter en wordt omgeven door onder andere rijstvelden, bananen en maïs. Dat levert geweldig mooie panorama’s op.

Op naar het indrukwekkende ontbijt

Na een flinke tijd genoten te hebben van deze indrukken rijden we door naar een lokaal restaurantje voor een welverdiend ontbijt. Op het terrein van het restaurant ligt een koi vijver waar een van onze nieuwe vrienden de koi voor geleverd heeft. We zitten heerlijk buiten te ontbijten en met helder weer kun je hier vandaan de Merapi vulkaan zien, probeer hem maar te vinden op de foto’s. Jullie kunnen dat lang proberen, je gaat hem niet vinden. Wij zagen hem ook niet want het was dus niet helder.

Vliegensvlug naar het treinstation

Na het ontbijt “vliegen” we als een “raket” naar het station en met een paar minuten speling komen we op het station aan en halen we ternauwernood de trein naar Bandung. Een flink lange reis waarvan het eerste gedeelte vooral plattelands uitzichten toont met veel sawa’s n dorpjes. Het tweede deel is spectaculairder met bergen en de bekendere trapsgewijs aan gelegde rijstvelden, deze uitzichten zijn werkelijk schitterend. We eten onderweg wat (Nasi Goreng) in de restauratie wagen en arriveren in Bandung.

Time flies, nog even eten en alweer een dag om gevlogen

We worden op het station opgehaald en naar het hotel gebracht. We checken in en frissen ons even op en Reynaldo haalde ons weer op om nog even te gaan dineren. Dat even dineren resulteerde in de zoveelste overheerlijke maaltijd in Indonesië. Als we bij het hotel komen zoeken Ronald en ik nog even een barretje voor een afsluitend drankje. We weten in een uit containers opgetrokken gebouw nog een barretje te vinden waar ze bij toeval bier blijken te hebben… Ook dit was weer een mooie dag!