Jureren tijdens de 12e ALL ASIA CUP KOI SHOW

12th All Asia Cup Show - Besems.eu

Het is alweer bijna zo ver, volgende week dinsdag vliegen Ronald en ik naar Kuala Lumpur om te gaan jureren tijdens de All Asia Cup.

Nadat ik vorig jaar de eer had om de eerste trainee ooit te zijn die mee mocht jureren tijdens een All Asia Cup, mag ik dit jaar gewoon weer. Blijkbaar heb ik het zo slecht nog niet gedaan. Ook Ronald mag wederom de eer van ons Nederlandse ZNA chapter vertegenwoordigen. We hebben er best veel zin in!

Zaterdag 18 en zondag 19 mei is de daadwerkelijke show maar zoals gebruikelijk plakken we er een dag of wat aan vast. We gaan een beetje sightseeing doen en bijpraten met onze Maleisische koi vrienden.

Combined Show ZNA EN SHINKOKAI

De Asia Cup is een “combined show” waarbij de ZNA & SHINKOKAI juryleden gebroederlijk naast elkaar jureren. Het hoofd jurylid is dit keer één van de ZNA Jury leden.

De major awards zijn ongeveer als volgt:

Allereerst kiezen we de GRAND CHAMPION (A) GOSANKE
Deze wordt gekozen uit de vijf beste Go Sanke van 80 centimeter en groter. De drie beste koi van deze vijf komen in aanmerking voor Grand Champion, 1st Runner Up en 2nd Runner Up. In klasse A vallen slechts Kohaku, Sanke en Showa.

Hier na komt de GRAND CHAMPION (B) NON-GOSANKE
Deze wordt gekozen vanuit de drie beste koi van 80 centimeter en groter. Mocht het zo zijn dat er niet voldoende representatieve koi zijn in deze size dan wordt er een aanvulling gedaan vanuit de koi van 75 centimeter. De tweede plaats in deze klasse wordt de Reserve Grand Champion B genoemd. In klasse B vallen de Utsurimono, Hikari Moyo Mono, Koromo/Goshiki, Kinginrin A en de Kawarimono moyo.

Vervolgens kiezen we de GRAND CHAMPION (C) NON-GOSANKE
De procedure is als bij de eerder genoemde B klasse.

Tenslotte kiezen we de JUMBO KOI A, B en C
Jumbo’s komen sowieso uit de sizes 85 centimeter en groter. De nadruk zal hierbij liggen op de maat en lichaamsbouw en in iets mindere mate op de kwaliteit en het patroon.
In alle overige sizes worden de nummers één tot en met drie gekozen. Waarbij de koi de juiste criteria dienen te bezitten om representatief te zijn voor de variëteit die zij vertegenwoordigen. Het is voor de juryleden toegestaan om in een bepaalde klasse GEEN awards toe te kennen wanneer de jury vindt dat de kwaliteit van de ingebrachte koi niet hoog genoeg is.

Vervolgens gaan we de gebruikelijke lijst met awards langs, denk hierbij aan:

  • BEST IN SIZE (A) GOSANKE, (B) (C)
  • NON-GOSANKE (25 BU TO ABOVE 85 BU)
  • SUPERIOR CHAMPION (A) (B) (C)
  • MATURE CHAMPION (A) (B) (C)
  • ADULT CHAMPION (A) (B) (C)
  • YOUNG CHAMPION (A) (B) (C)
  • BABY CHAMPION (A) (B) (C)
  • MINI BABY CHAMPION (A) (B) (C)

Er zullen ook diverse aparte awards zijn voor MALE KOI. Mocht het zo zijn dat er een male Grand Champion of Superior Champion wint dan wint deze automatisch ook meteen Grand Champion Male A, B or C.

De SPECIAL VARIETY tijdens de All Asia Cup is de Shusui

Spectaculaire koi een in speciale veiling
Behalve het wedstrijd gedeelte is er ook een veiling van diverse hoge kwaliteit Nisai Kohaku. Deze worden ter beschikking gesteld door, onze oude bekende, Mr. Pan Zhi Cheng uit China, de kwaliteit van deze Nisai is veelbelovend. De maten van de kohaku liggen tussen de 67 en 70 centimeter, en dat als Nisai!

Hieronder wat foto’s van de te veilen Kohaku. Als de vrije tijd en de kwaliteit van de internet verbinding het toe laten zal ik jullie tussentijds op de hoogte houden van onze avonturen in Kuala Lumpur.

Pictures courtesy of ZNA Malaysia and our fellow judge Hee Heng