Pasta, Pesto, Parmiggiano & Prosciutto

Dat zijn een boel Italiaanse “P’s”, daar moet ik wat lekkers van kunnen maken toch?

Bij voorkeur een snelle door de weekse hap die wel smaakvol en enigzins gezond is. Laten we maar eens met de basis beginnen, de pasta en dan liefst niet van Honig of Gran d’Italia maar liever iets echters zoals Giuseppe Cocco of Fratelli De Luca als je dat niet kunt vinden neem dan Divella. Ook naturel pasta hoort ergens naar te smaken. Vervolgens rij ik even naar “de stad”… in het centrum relatief dichtbij de Markthal, aan de Lombardkade, vind je Little Italy. Ogenschijnlijk een ouderwetse buurtwinkel maar in de praktijk een Italiaans Walhalla voor Foodies. Hier scoor ik 2 ons Prosciutto Crudo San Daniele en 36 maanden oude Parmiggiano voor mijn maandagavond maal. Vervolgens scheur ik naar huis en zit ik onderweg al een beetje te watertanden.

Waarom nou specifiek San Daniele?

Prosciutto San Daniele komt net als parmaham uit Italië maar de smaak is wat delicater. San Daniele wordt minder gezout en langer gerijpt, minimaal 18 maanden. Dit maakt het vlees zoeter en zachter van smaak.

Vanavond maak ik:
Pasta met verse pesto, prosciutto San Daniele en verse spinazie

Ingrediënten voor de pasta (ongeveer 4 personen)

 • 5 tomaten
 • 200 gram verse spinazie
 • Rauwe ham
 • Olijfolie
 • Zout en peper
 • 450 gr spaghetti
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • Parmezaanse kaas
 • 4 eetlepels verse Pesto (zelf gemaakt zie hier onder)

Ingrediënten voor de pesto

 • Mooie olijfolie
 • Verse basilicum
 • Knoflook
 • Parmezaanse kaas
 • Pijnboompitten
 • Klein beetje grof zout en
 • Eventueel een vleugje anijs

Bereiding van de pesto:
Rooster de pijnboompitten en kneus deze met een vijzel, voeg de wat olie, wat zout, verse basilicum en knoflook toe. Dit alles met de vijzel tot een mooi smeuïg mengsel mengen. Schaaf er de Parmezaanse kaas door heen.

Bereiding van de pasta
Ter voorbereiding snij de tomaten in vieren, sprenkel er een klein beetje olijfolie, peper en zout overheen. Laat deze ca 1.5-2 uur drogen in de oven op 80-100°C. Deze kun je in de koelkast bewaren dus maak ik er altijd wat extra, zodat ik door de week snel aan de gang kan.

Kook nu de pasta al dente en zet deze droog weg. Bewaar wel wat van het kookvocht. Doe wat olijfolie in de pan op een relatief laag vuurtje, snij knoflook fijn en deze voeg toe. Laat de knoflook niet kleuren, doe de tomaten erbij. Voeg ongeveer de helft van de spinazie toe en schep het geheel voorzichtig om. Zodra de spinazie slinkt voeg je al om en om scheppend de pasta toe. Tot je een mooi gemengd geheel krijgt. Schep de pasta door de olijfolie heen. Om een mooi geheel te krijgen voeg je een klein beetje kookvocht toe. Zet het vuur uit en voeg de verse pesto toe.

Pesto kook je niet, nooit!

Pesto uit een potje is gekookt, gesteriliseerd etc etc. om de pesto te mogen verkopen in een potje zal deze doorgaans verhit zijn geweest tot temperaturen die langdurig bewaren mogelijk maken. Hierdoor gaan vele delicate smaken zoals die van de basilicum en anijs heel hard achteruit. Als je kijkt dat je zelf in minder dan 1o minuten een verse pesto kunt maken dan koop je toch nooit een potje meer of?

Serveren:
Zet 4 voorverwarmde borden klaar en voeg de pasta toe. Drapeer hier overheen grove stukken ham de overgebleven spinazie blaadjes en schaaf er naar smaak aardig wat Parmiggiano over heen.

Pasta basis tips:

 1. verwarm altijd EERST de saus, al dan niet vers of uit een “potje”
 2. kook de pasta al dente in water met zout
 3. giet de pasta af en bewaar wat kookvocht, de zetmelen in dit vocht maken je pasta straks mooier en voorkomen plakken
 4. voeg de pasta langzaam toe aan de saus en blijf roeren, om de pasta mooi te krijgen voeg je wat kookvocht toe
 5. haal de pasta van het vuur en voeg indien nodig nog wat olie toe
 6. schaaf kaas over de pasta en dien deze op
 7. eet smakelijk