Oesters proeven met Rotterdam Wine Lovers

Oesters proeven met Rotterdam Wine Lovers

Een culinair feestje in Rotterdam

Op 29 november 2017 was het eindelijk zo ver. Al meer dan een jaar spraken Eleftheria, de initiator van Rotterdam Wine Lovers, en ik er over om een proeverij te organiseren met oesters en bijpassende wijnen. Vanwege uiteenlopende redenen was het er nog niet van gekomen maar nu was het zo ver, het grote genieten kon beginnen. De voorbereidingen waren al een feestje… Zoeken naar een leuke passende goed bereikbare locatie, minimaal 6 verschillende oesters uitzoeken en last but not least 6 bijpassende wijnen selecteren.

It’s a dirty job for sure… maar het is ons gelukt al zeggen we het zelf. Waar we dachten dat het vol krijgen van de proeverij een makkie zou zijn bleek dat eigenlijk nog het meest lastig. Jeetje wat zijn er toch een boel vooroordelen inzake oesters.

“Wat de boer niet kent… dat vreet ie niet”

Als je iemand spreekt die nog nooit of heel weinig oesters heeft gegeten dan hoor je toch vaak hetzelfde cliché: Je proeft alleen maar zeewater en een zoute hap “snot”. Ik weet gelukkig al jaren beter, veel beter. De combinatie van een goede oester met een verstandig gekozen wijn is een culinair genot. De eenvoud van het gerecht in combinatie met de tonen van de wijn maken het tot een feestje. Ik eet oesters het liefste rauw en puur, hooguit een paar druppeltjes citroen er op en genieten maar.

An acquired taste

Als je vaker oesters eet ga je de verschillende smaken herkennen en waarderen. De bedoeling van deze proeverij was dat ook onervaren oester eters de onderlinge verschillen zouden gaan proeven en de combinatie met de gekozen wijnen zouden begrijpen. Van wat ik zo uit mijn hoofd weet zijn er minimaal 50 verschillende soorten oesters waar wij er dus 6 uit gekozen hebben.

Oesterwijven en Wijnnimfen

De oesters werden ter plaatse geopend door een meer dan stoere dame, een echt Oesterwijf! Ik kende Oesterwijf Isabelle al maar Elise bleek minimaal even stoer. Elise van het bedrijf “oesterwijf” kwam voor ons de oesters openen en voorzien van uitleg. Eleftheria van Rotterdam Wine Lovers voorzag ons van de bijpassende wijnen met info en alle ingrediënten voor een top avondje waren aanwezig.

Geen snobisme, gewoon gezelligheid en genieten

De wijn proeverijen van Wine Lovers Rotterdam zijn geen elitaire snobistische bijeenkomsten maar gewoon gezellige avonden met gelijkgestemden. Iedereen geniet op haar of zijn manier van de wijnen en in dit geval die oesters, geen blasé gedoe. Deze avond gingen we zoals gezegd 6 wijnen proven in combinatie met 6 oesters.

Als eerste krijgen we van Elise een Fines de Normandie. We beginnen met een “eenvoudige” oester. De Fines de Normandie groeit in circa 3 jaar uit tot een consumptie geschikte oester. Deze oester heeft een karakteristieke jodiumachtige smaak met een licht noten aroma, een ware smaaksensatie. Als wijn serveren we hierbij een Grand Cru Riesling Alsace, France. Het betreft hier een strogele wijn met zilverkleurige accenten. Wanneer je er aan ruikt overheersen het witte fruit en de citrustonen. De smaak is heerlijk fris, waarin limoen en perzik het meest benadrukt worden. De afdronk is lang en breed, Riesling op zijn best, een mooie combinatie bij deze fines.

De gekozen wijn was: Specht Grand Cru Mandelberg Riesling uit de Franse Elzas

Oesters met geperst “schapensap”?

Als tweede worden de Fines Noirmoutier geopend door Elise. Ons oesterwijf vertelt ons dat deze oester die het hele jaar verkrijgbaar is. De Noirmoutier bevat een stevig stukje “vlees” met een zoutige lange, pure nasmaak. Als wijn wordt hierbij een “Pecorino” geserveerd. Foodies als wij zijn herkennen we de term Pecorino door de Italiaanse schapenkaas. Pecorino betekent schaap, maar het is in dit geval toch ook een druivenras. De Pecorino druif was bijna uitgestorven maar gelukkig is deze markante druif gered door een aantal gepassioneerde Italiaanse boeren. Qua smaak neigt deze wijn wat in de richting van een verdicchio, een beetje appelig, maar qua structuur is hij wat voller en ronder.

De gekozen wijn was: Pecorino, Umani Ronchi uit Umbrië in Italië

De derde oester die uit zijn schelp getoverd wordt is een meer dan speciale oester, de Speciales Tsarskaya. De Tsarskaya is ook een creuse. Deze oester heeft een rijpe jodiumachtige smaak met een zoetig tintje. De oester is romig en vlezig van structuur. De delicate smaak blijft lang hangen. Deze oesters waren erg populair bij de vroegere Tsaren van Rusland waar zijn hun naam aan ontlenen. Deze volle oester wordt exclusief gerijpt in de baai van Mont Saint Michel. Hier moet natuurlijk ook een bijzondere wijn bij geschonken worden.

Ehhh Rode wijn? Eleftheria, klopt dit wel??

Dit werd een Cabernet Franc van het huis Yannick Amirault. Een Bourgueil La Coudraye uit 2015. De bekendste rode wijnen van de Loire worden gemaakt van de Cabernet Franc en komen uit de driehoek Saumur (Champigny) – Chinon – Bourgueil. Yannick Amirault is volgens vele kenners de beste producent van Bourgueil, waar de boeiende rode wijnen van de cabernet franc-druif tot grote hoogte stijgen. De wijnen van Amirault zijn altijd vol, rijk, zacht en romig met een medium body van prachtig zuiver uitgerijpt fruit. Deze “La Coudraye” is romig en fruitig, maar herbergt klassieke zijden tannines en een verfijnde, complexe structuur. Dit is hoe je je Cabernet Franc wilt: volwassen, rijp, boeiend en een en al drinkplezier. Deze complexe mooie wijn combineert perfect met de stijlvolle elegante smaken van de Tsarskaya.

De gekozen wijn was: Bourgueil La Coudraye 2015 uit de Franse Loire

De vierde oester keuze was gevallen op de Spéciales Gillardeau no. 3. De Gillardeau is een beschermde merknaam. Om te voorkomen dat er ten onrechte ander oesters verkocht worden als Gillardeau graveert met een G in de schelp. Een Gillardeau heeft een subtiele ziltige smaak en is verrassend genoeg een oester met een “bite”. De smaak tonen liggen tussen zilt en zoet in het oester vlees is zelfs krokant te noemen. Ook bij deze oester serveren we een rode wijn, gewoon omdat het niet altijd “standaard” hoeft te zijn. In dit geval werd het een Kilian Hunn Spätburgunder. Deze spätburgunder is afkomstig uit een warmer gedeelte van Duitsland, de regio Baden. Deze wijn wordt ook wel de Bourgondische port genoemd. 40% van de wijn rijpt op houten vaten en het overige sap in stalen vaten. Hierdoor krijg je een wijn die meer op het fruit is gemaakt, erg sappig en zacht in de afdronk. Een schitterende combinatie met de ziltig zoete Gillardeau.

De gekozen wijn was: Bourgueil La Coudraye 2015 uit de Franse Loire

Vanuit het Tsaristische Rusland gaan we terug naar naar Nederland

Als vijfde openen we de Zeeuwse creuse. Dit zijn simpelgesteld oesters met de wat grilliger gevormde schelpen. Een Zeeuwse creuse heeft een romige, iets minder ziltige licht metalen smaak die heel mooi combineert met mousserende wijnen, een wat traditionelere combinatie. Na een rijping van 24 maanden is dit vlaggenschip van Bernard Massard een wijn van topniveau. De Cuvée de l’Ecusson is een wijn van topkwaliteit die elke gelegenheid in een feestje weet om te toveren. Wist je dat deze wijn door Decanter is uitgeroepen tot Beste mousserende wijn van het jaar 2017!

De gekozen wijn was: Laurent Perrier Ultra Brut, Drappier Brut Nature uit Luxemburg

We sluiten af met een Zeeuwse platte logischerwijze komt deze net als de eerder geproefde Zeeuwse creuse uit Zeeland. Een “platte” oester heeft echter een gladder vlakker uiterlijk. Het oestervlees van deze oester is beige en stevig. De smaak is romig, met een hintje noot met op het laatst een licht zoetig tintje. Hierdoor past deze oester uitstekend bij de gekozen druif de Muscadet. Deze wijn van Jérémie Huchet & Jérémie Mourat Muscadet wordt gemaakt van Melon de Bourgogne druiven. Het betreft hier een heel sappige en plezierige wijn met de smaak van frisse, rijpe Elstar appels. Deze Muscadet vormt een echt klassieke combinatie met het overheerlijke fruit vanuit de zee. Werkelijk een ideale wijn voor bij fruits de mer!

De gekozen wijn was: Een Muscadet sur lie vanuit de Franse Loire

Wil je meer informatie over onze wijnproeverijen?
Neem dan eens een kijkje op de website  van Rotterdam Wine Lovers.

Wil je meer informatie over de Oesterwijven?
Neem dan eens een kijkje op de website  van het Oesterwijf

Het grootste deel van de foto’s bij dit blog werden gemaakt door Bob Janssen.

Doe het zelf met oesters

Misschien ten overvloede en het lijkt mogelijk best eng maar… een oester leeft nog als je de schelp open maakt. Om de smaak zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen moet de oester zo kort mogelijk voor je hem eet geopend worden. Met een theedoek en een oestermes kun je na een paar keer oefenen je oesters best zelf open maken.

Oesters openen in 4 stappen

Een oester maak je open met de bolle kant naar beneden, daar zit namelijk wat zeewater in en dat wil je, om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen, niet verloren laten gaan.

  1. Vouw de oester tussen de theedoek en druk deze stevig naar beneden. (De theedoek werkt als bescherming voor je handen) Steek het oestermes aan de achterzijde, de smalle kant tussen de twee schelp helften. Dit gaat in eerste instantie lastig maar op een bepaald moment voel je de bovenste helft meegeven. Gebruik geen geweld, je wilt namelijk niet dat de schelp gaat brokkelen of schilferen.
  2. Nadat de bovenste schelphelft mee begint te geven verplaats je het mes al “snijdend” naar het midden van de schelp. Ongeveer halverwege de bovenste schelphelft zit de oester vast aan deze schelp. Snij de bevestiging voorzichtig en zo dichtmogelijk op de schelp los.
  3. Ook aan de onderzijde zit de oester vast. Snij ook deze aanhechting los en draai de oester om in de schelp. De onderkant van de oester oogt veel mooier in de schelp.
  4. Controleer of er geen kleine restjes schelp in het water of op de oester gekomen zijn en… smullen maar! Eventueel kun je een paar druppeltje citroen of wat peper over de oester doen.