Op naar Thailand, het klooster in

Relativeren en relaxen in Thailand

Ik verheug me er nu nu al op om weer naar Thailand te gaan. Lekker cultuur snuiven en relaxen deels volgens het “odi” principe. Ontspanning door inspanning, want ik ga natuurlijk niet naar de andere kant van de wereld vliegen om op het strand te gaan liggen. Het wordt theoretisch een Koi-loze reis al weet je dat natuurlijk met mij nooit 100% zeker.

Het plan is om van Schiphol te vliegen naar Bangkok Suvarnabhumi Airport dan 1 nachtje Bangkok en dan zo snel mogelijk de stad uit met de trein. Ik ga reizen zoals de locals dat doen, dus niet binnenlands vliegen maar lekker “old school”. Dat betekent ook dat het grotendeels improviseren wordt en mijn schema slechts een indicatie is.

Het globale plan, Noord Thailand, Myanmar en Laos bezoeken

Vanuit Bangkok naar Ayutthaya “de niet te veroveren stad” een prima naam en idee totdat in 1765 de Birmezen de stad veroverden en circa 2.000 tempels plunderden. Deze deels vernietigden en de inwoners  “promoveerden” tot slaven en waar zij dit nodig achtten uitroeiden.

Daarna staat Phitsanulok (Sukhothai) op het programma. Hier ligt Wat Phra Si Ranata waar één van de meest beroemde buddhabeelden van Thailand te vinden is, een 14e eeuws bronzen beeld. Dan door naar Chiangmai naar de bij toeristen relatief onbekende Wat Pha Lat, het is de bedoeling om hier twee of drie dagen in het klooster te blijven en het echte leven mee te maken zoals de monikken dat doen. Dat betekent dus mediteren, geen telefoon, internet of wat voor moderne luze dan ook.

Naar “the pit of hell”

Hierna door naar Chiangrai om onder andere Wat Rong Khun te bezoeken met haar beroemde “pit of hell”. Vervolgens een klein uitstapje naar Myanmar (Birma) om in het plaatsje Tachileik de Olifianten tempel te bezoeken. Als het goed is kan ik hier, of in elk geval relatief vlakbij Tachileik, inschepen op een “slowboat” deze gaat dan niet naar China maar richting Laos. Op naar Ban Houayxay en Muang Ngeun. Hierna nog een stukje verder Laos in via Nationale parken richting de hoofdstad Vientiane om daar het Buddha Park te bezoeken. Tenslotte keer ik dan weer terug naar Bangkok om weer richting Schiphol te vliegen.

Ik ben benieuwd hoever ik kom…