Trip naar KoiExpo Berlin 2017

R & R Trip naar de Koi Show in Berlijn

R & R Koi Travel Fahrt nach Berlin!

Eigenlijk moet het inmiddels verleden tijd zijn want we zijn natuurlijk alweer terug. Op vrijdag 9 juni vroeg in de morgen vertrokken we richting Leusden om 9 koi fanaten op te pikken. Daarna met gezwinde spoed richting Deventer waar we de laatste 2 koi vrienden in laden en dan op naar de autobahn. Het plan was om op deze vrijdag een tweetal dealers in Duitsland te bezoeken, daarna een hapje eten een één of twee drankjes doen in Berlijn. Daarna op zaterdag de KoiExpo in het MAFZ Erlebnispark bezoeken en de vrijdagavond in Berlijn nog eens dunnetjes over doen. Zondagochtend zouden we Berlijn “the American way” doen en dan rond lunchtijd weer terug de Autobahn op. Zoals altijd liep het iets anders, niet veel maar wel iets…

Fahren fahren auf der autobahn (ken uw klassiekers)

Daar waar ik vroeger nog wel eens met mijn “Black Edition” flat six met ruim 250 over de Autobahn knalde was nu vaak 100 of zelfs 50 al onhaalbaar. Eigenlijk was het een klein wonder dat we het hele vrijdag programma zonder haasten af konden werken want in totaal hebben we toch wel een uur of 3 file achter de kiezen gekregen. Overigens kan Ronald eventuele, al dan niet daardoor opgelopen, kiesproblemen eenvoudig oplossen maar dat is dan weer een beetje een inside grapje.

Met een “beetje” vertraging maar wel met een boel koi verhalen en schaterlachen als bagage kwamen we aan bij Koi Centre Hannover. Een leuke “rommelige” koi zaak met allerlei kruipdoor sluipdoor gangetjes waarna je verrassend genoeg telkens weer een andere ruimte vol met Koi betrad. De kwaliteit van de Koi was minder hoog dan we gewend zijn maar misschien zijn wij qua koi zaken ook wel gewoon verwend. Ook de toe te passen filters zijn een stuk minder geavanceerd dan wij gewend zijn. Filters waar nog veel handwerk aan te pas komt bij het reinigen. Wel stond er een “bandfilter-zeef” die aangedreven werd door waterkracht en een “schoepenrad”. Erg vriendelijke eigenaars die mede omdat het open dag was een glaasje bubbels schonken en buiten werd er druk “gebratwurst”.

Berlijn here we come

Na dit bezoek reden we door richting Berlijn onderweg deden we nog een broodje en na weer wat file perikelen konden we de bussen parkeren bij Nishikgoi & Pond in Hillersleben. Een verschrikkelijk mooi aangelegd bedrijf. Prachtige showvijvers met leuke koi erin. Niet zo veel hardware in de zaak maar er is werkelijk van alles leverbaar. Na een uurtje rondgekeken te hebben doken we weer de file in op weg naar het hotel.

Traditionele Schnitzels en bier

Na ingecheckt te hebben verzamelden we weer beneden in de bar. Het voordeel van een hotel dat midden in het “leven” ligt is dat er heeeeeel veeeeeeeel restaurants op loopafstand liggen. Overigens maakt dit de keuze dan wel weer moeilijker. Na een minuut of vijf wandelen vonden we een veelbelovend restaurant. De schnitzels hingen niet over de rand van het bord maar ze smaakten super net als het erbij geserveerde bier. Iedereen hield het bij 1 schnitzel en een “paar” biertjes. De kroeg hebben we vrijdagavond geen van allen gehaald, niet vanwege vermoeidheid maar meer omdat het restaurant zo gezellig was.

Op naar de show, KoiExpo Germany

Het showterrein lag op ruim een half uurtje rijden van het hotel en om klokslag 10 uur parkeerden we onze bussen voor de deur. Het was toen al behoorlijk druk. Zo druk zelfs dat Ronald en ik er ruim 3 uur over deden voor we onze eerste wedstrijd koi zagen. Ondanks de grote afstand vanuit Nederland bleken er heel veel Nederlandse standhouders aanwezig te zijn. Mede vanwege de vele contacten die wij onderhouden met deze dealers duurde het dus “even” voor wij de wedstrijd koi konden aanschouwen.

Wij houden het even kort bij de Grand Champion die in onze ogen meer dan terecht haar titel mee naar huis nam. Een schitterend kohaku van Murata, in Japan aangeschaft door Elna-Koi en in het bezit van Albert Desseyn. Een prachtige verschijning. De overige prijzen zal de jury ongetwijfeld naar eer en geweten gekozen hebben, sommige keuzes verbaasden ons maar wij weten als geen ander hoeveel discussies het soms met zich mee brengt eer de koi geklasseerd zijn. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de jury haar keuzes op de juiste gronden gemaakt heeft.

Ronny Hartkamp maakte deze schitterende video!

Time flies when you’re watching koi

Rond 17.30 uur zochten we onze mede reizigers en de busjes weer op om terug te rijden naar het hotel. In de busjes werden de prijswinnende (en niet winnende) koi uitgebreid besproken. Na een korte opfrisbeurt in het hotel verzamelden we in de lobby en trokken we weer naar “ons” restaurant een Nederlandse enclave in Berlijn. De Stammtisch stond al voor ons klaar. Overigens bleek deze Stammtisch te klein voor onze eetlust, of ons Duits was minder goed dan we dachten. Het koste wat doorzettingsvermogen maar uiteindelijk kwamen wij als winnaars uit de bus. Alles ging schoon op! Het gerstenat vloeide rijkelijk en de verhalen werden naarmate dat het later en later werd almaar sterker.

Over de muur over het ijzeren gordijn…

Berlijn bezoeken zonder een stuk sightseeing langs de belangrijkste bezienswaardigheden zou uiteraard zonde zijn dus stonden we zondagmorgen bijtijds bij de bussen. Vanzelfsprekend is het onmogelijk om Berlijn in een ochtend te doen dus beperkten we ons tot de meest indrukwekkende locaties die dicht bij elkaar liggen. We begonnen met de Reichstag en de Potsdamer Platz beiden overigens zwaar beveiligd en voorzien van heel veel politie. Daarna gingen we via het imposante “Denkmal für die ermorderten Juden” naar Checkpoint Charlie.

Het monument voor de Holocaust

Het monument voor de Holocaust oogt als een gigantisch doolhof van betonnen blokken. De gedachte hierachter geeft iedereen die het bezoekt toch wel een behoorlijke portie kippenvel. Dit monument bestaat uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Hierna reden we langs Checkpoint Charlie. Eens was dit een beroemde/beruchte grensovergang inmiddels is dit vervallen tot een goedkopen neppe toeristische attractie. Helaas! Vervolgens reden we naar de laatste aaneengesloten 1,3 kilometer van de Berlijnse muur. Dit deel is 28 jaar geleden gespaard en door vele beroemde artiesten beschilderd. Wat lijkt die muur laag… ongelooflijk dat deze stenen muur zoveel leed veroorzaakte. Ons eigenlijk permanent lachende gezelschap viel hier toch wel even stil. Na de muur bezochten we nog Unter den Linden en reden we langs de Gedächtniskirche, het was toch opeens wat stiller in mijn bus.

Op naar huis, de terugreis begint

De terugreis is snel beschreven, deze was snel en met veel minder files dan op de heenweg. De lunch deden we even snel langs de autobahn en aan het begin van de avond dropten we de eerste reizigers in Deventer en kort erna de rest in Leusden.

Het was weer een gezellige prachtige trip met veel gelijkgezinden. Een aardig aantal gaf nu al aan volgend jaar weer mee te willen en zij schreven zich en passant ook meteen in voor onze reis naar de South East in september. Mochten onze verhalen je aanspreken neem dan een kijkje op koishow.eu de website waarop je onze activiteiten kunt bekijken en je kunt inschrijven voor de volgende reisjes. Rest ons nog om onze sponsoren, Vivani Fishfood, Deshima Koifarm Harmelen en Trital “The Safety People” en niet te vergeten Marcus Sippel May de organisator van deze show te bedanken. En af te sluiten met…

Tot de volgende trip!

Tekst: Ruud Besems

Foto’s: Joe Wouters, Ronny Hartkamp, KoiQuestion en Ruud Besems.