Op doorreis met mijn nieuwe vakantie liefde

Wat Phra Borommathat - Besems.eu

Dag 6 Maandag 23-1-2017
Vandaag is weer een reisdag, althans dat moet het gaan worden. Maar eerst even een gezond ontbijtje met vers fruit en als compensatie voor het al te gezonde een grote ijskoffie. Ik wandel even naar de wasserette om mijn (hopelijk) schone wasgoed op te halen en pak mijn koffertje in. Uitchecken en hop de tuktuk in, op naar het busstation. Op aanraden van één van de monniken die ik gisteren sprak ga ik naar het plaatsje Tak. Om er met de bus te komen blijkt overigens een takkûh eind, maar daar kwam ik pas later achter.

In het plaatsje Tak staat een replica van een beroemde tempel uit Birma, daar ga ik dus de busreis voor maken. Ik scoor met mijn steeds beter wordende Thais, lees handen en voeten, een plekje in een minibus. De busrit van 3,5 uur kost me welgeteld 90 Baht, zo ongeveer € 2,40. Dus voor de prijs hoef ik het niet te laten.

Vakantie liefde…

Ik nestel me op de middelste stoel van de achterbank zodat ik mijn voor Thaise begrippen lange benen in het midden paadje kan uitstrekken. Nog voor ik zit heb ik al oogcontact met een Thaise schone, een prachtige jongedame! Haar naam blijkt Jane te zijn. Overigens is er geen enkele reden voor jaloezie hoor dames… Ze mag nog geen wijn drinken en heeft ook nog geen Facebook, maar het “lekkere ding” zat wel de gehele rit op mijn schoot. Ach… wat moest ze huilen toen ik uit stapte en zij verder moest. Haar eerste vakantie liefde…

Vanaf het busstation neem ik een tuktuk naar het “centrum” bij de rivier. Ik vind een fraai hotel, Viang Tak River Side Hotel, met uitzicht over het water en richting de bergen. Mijn “suite” blijkt het penthouse te zijn. Na wat te hebben gerelaxt heb ik eind van de middag nog even een kleine tempel bekeken en aan het water gegeten tussen de locals.

Het jaar van het paard en/of konijn

Dag 7 dinsdag 24-1-2017
Vandaag lekker bijtijds op en voor de verandering een vrij Europees ontbijt in dit hotel bakken ze onder andere omeletjes etcetera op bestelling. Daarna de straat op om vervoer te vinden richting Wat Phra Borommathat in Ban Tak. Overigens zouden er in deze tempel enkele relikwieën van Boeddha liggen. Tijdens een bezoek gaf Boeddha één of meerdere haren af.

Een ritje van een kleine 30 kilometer met een tuktuk over de “vluchtstrook van de snelweg” altijd leuk… Deze tempel is een kopie van een tempel in Birma. Deze kopie is gebouwd is omdat in deze regio veel bewoners voorouders uit Birma hebben. In het verleden werden de grenzen nog al eens op al dan niet op vriendelijke wijze verlegd. Deze tempel blijkt erg belangrijk voor Boeddhisten die in het jaar van het paard geboren zijn. Minimaal eens in je leven moet je dan op “pelgrimstocht” naar deze tempel. Ook in deze tempel kreeg ik weer de kans wat te mediteren en om deel te nemen aan een gebedsceremonie.

Dit bezoek bracht me weer op een nieuw idee. Eens proberen of het lukt om mijn geboortejaarstempel te bezoeken dan zou ik aan dat pelgrimscriterium maar vast hebben voldaan. ’s Avonds in het hotel even mijn vriend Google geraadpleegd en jammer genoeg ligt het plaatsje Nan erg ver van de route, het ligt zo’n 400 kilometer de verkeerde kant op. In Nan staat Wat Phra That Chae Haeng, deze tempel is gekoppeld aan het jaar van het konijn. Dat wordt dus tijdens een volgende reis geregeld. Behalve deze tempel heb ik ook nog wat andere tempels bezocht, ik had de tuktuk toch de hele dag tot mijn beschikking. Eén van de meest indrukwekkende zaken van deze dag was een Boeddhabeeld in aanbouw. Op de foto zie je het beeld in de verte en een van de handen van dichtbij. Onvoorstelbaar groot! Ook de eeuwenoude boddhiboom in een van de tempels was erg bijzonder. Het aparte aan deze boom was dat hij vol in bloei stond met heel vreemdsoortige bloemen.

King Taksin the Great

Op de terugweg ben ik ook nog langs de shrine geweest van King Taksin, een oud koning van deze streek, een erg machtige man die naar verluid gek was op kippen. Hem werd de macht ontnomen door een staatsgreep. De coupe werd naar verluidt gepleegd omdat hij waanzinnig geworden was, dat is op zich niet gek als je zijn kippen verzameling ziet.

Deze koning werd in Ayutthaya geboren onder de naam Sin. Toen hij 7 jaar was ging hij een opleiding volgen in een Boeddhistisch klooster. Volgens de gescheidenis werd door een Chinese waarzegger voorspeld dat hij en zijn vriend Thong Duang beiden koning zouden worden. Zij geloofden er niets van maar Thong Duang zou later als Rama I koning Taksin opvolgen. Het waren roerige tijden en Koning Taksin moest constant vechten voor de onafhankelijkheid van zijn land. Taksin dacht zelf dat hij een toekomstige Boeddha was, deze gedachte werd hem mogelijk fataal. Omdat er oorlog dreigde met Birma moest er een sterkere persoon aan de macht komen. Koning Taksin werd waanzinnig verklaard en verzocht tevergeefs of hij monnik mocht worden. Helaas voor hem werd hij op 7 april 1782 op traditionele wijze geëxecuteerd. Omdat niemand koninklijk bloed mag zien vloeien werd hij al vastgebonden in een fluwelen zak met een stok van sandelhout doodgeslagen.

Dineren met uitzicht op de rivier

Na dit alles was het tijd om nog even een hapje te eten aan het water en te gaan bedenken hoe ik morgen hiervandaan richting Chiang Mai kan reizen. De volgende stad op mijn nog niet veel korter geworden “to visit” lijst.