Uit den oude doosch – Hoe “vijverde” Ruud

Hoe vijverde Ruud, vroegah!

In de serie ‘Hoe vijvert de KVA’ gaan we op toer door Nederland en bezoeken we alle KVA-ers. Tijdens dit bezoek vertelt de KVAer over zijn vijver en zijn ervaring als KVA-er.
18:05, Whatsapp:
“Druk onderweg, ik ben er bijna” Ruud komt een vorkje mee prikken en zal dan vertellen over zijn vijver(s). Dit keer geen bezoek bij de vijver zelf. Ruud is vijveraar vanaf het begin en actief op diverse andere vlakken binnen de vereniging. Kortom ik kijk uit naar een boeiend gesprek.

De vijver van Ruud

Inhoud: 21m3 inclusief filter
Aantal vissen: 14 stuks variërend van 30 tot 70 cm
Filterlijn: Ultrasieve III > Easy (Statisch Bed) Nexus 200 en plantenfiler

Hoelang vijver je al?

Heel lang geleden, toen internet nog niet bestond, kocht ik mijn eerste huis in een nieuwbouwwijk. Samen met mijn buurman hebben we toen één vijver gegraven in beide achtertuinen. Meer dan een gat met folie erin was het niet. Maar onze vissen, sarasa’s en shubinkin, hadden het naar hun zin en gezamenlijk met een lekkere vochtige versnapering was het onwijs gezellig langs het water.

Je hoeveelste vijver is dit en wat was er mis met de voorgaande?

De eerste vijver was best geschikt voor de eerder genoemde vissoorten maar een tijdbom… toen we er steuren bij deden werd het vuil van de bodem zo omgewoeld dat het niet langer ging. Er moest een filter komen. Er kwam dus een filter, een bakje met drie borstels, vier sponzen, wat plastic dingetjes en een pomp… Elke keer als het nodig was spoelden we de sponzen schoon tot er totaal geen vuil meer in zat en zo draaiden we door. Wanneer de vijver troebel werd verversten we regelmatig ruim 90% water in een keer zonder op temperatuur of wat dan ook te letten… dingen die we nu uiteraard anders zouden doen. Door een verhuizing heb ik mijn tweede vijver moeten maken, deze werd opgetrokken met betonplex, hardhouten palen en bekleed met gevouwen folie. Deze was al een stuk beter maar werd na drie jaar vervangen door het huidige exemplaar. Ik had inmiddels aardig wat kennis opgedaan en ben dan ook helemaal tevreden over deze vijver.

Wat zou je nog willen verbeteren aan deze vijver?

Eigenlijk niets… Hooguit misschien voor het cosmetische had er ozon op gemogen, maar dan ook echt alleen voor het oog.

Hoe ben je bij de NVN gekomen?

In de tijd dat ik met de vijver begon bestond Google nog niet…. Er was weinig info over koi houden en dus moesten we het vooral leren door vallen en opstaan. Op een gegeven moment hebben we de NVN gevonden en zijn we (mijn buurman en ik) lid geworden.

En hoe bij de KVA?

Doordat we de cursussen zijn gaan volgen kregen we steeds meer kennis van zaken, na de cursus in Barneveld zijn we er eigenlijk vanzelf in gerold.

Heb je een KVA bezoek dat je echt is bijgebleven?

(René: Het is niet de bedoeling iemand zwart te maken, maar om te leren van wat er mis was gegaan)
Ik ben een keer bij een vijver gekomen waar de man nieuwe vissen had gekocht. Omdat twee van de vissen een wondje hadden waren deze apart gezet en was daarvoor de KVA erbij geroepen. Op zich een hele slimme actie, maar de andere nieuwe vissen die uit dezelfde vijver kwamen waren zo in de vijver gezet. Dat deze vissen last hadden van parasieten had de nieuwe eigenaar niet gezien en binnen de kortste keren was de gifpot in de vijver nodig om alle vissen te behandelen. Het was natuurlijk beter geweest om alle vissen een tijdje apart te houden, te observeren, de wonden van de aangetaste koi te behandelen en pas daarna één van de eigen vissen bij de nieuwe vissen te zetten. Als dat dan weer een tijdje goed is gegaan, dan kunnen uiteindelijk de nieuwe vissen de vijver in.

Andere werkzaamheden voor de NVN

Naast de KVA is Ruud ook betrokken bij de organisatie van de “All European Zen Nippon Airinkai Nishikigoi Vereniging Nederland Young Holland Koi Show” of kortweg de Mini Holland Koi Show en coördineert hij samen met Bas van KoiQuestion de activiteiten op het Doeplein tijdens de Holland Koi Show! Op zondag 14 juni 2015 alweer voor de vierde keer. Het doel van deze “show”  is hobbyisten bekend te maken met deelname aan een koishow en te enthousiasmeren om eens deel te nemen aan de grote Holland Koi Show.

Wat doe je geen tweede keer meer?

Nou, bij die eerste vijver spoelden we in het “voerseizoen” om de dag ons filter schoon, erg schoon. We bleven net zo lang met kraanwater spoelen tot er totaal geen vuil meer uit de sponzen kwam… Op zich goed om het filter bij te houden, maar we hielden het zo schoon dat de bacteriën geen kans kregen zich te hechten aan het filtermateriaal en op die manier kwam er helemaal geen bioloog op gang. Watertesten hadden we nog nooit van gehoord… Als het vuil was, lieten we 90% weglopen en deden we er schoon water bij. We hadden een heleboel (beginners)geluk want problemen hadden we eigenlijk nooit.

Waar geef je het liefste geld aan uit?

Koitrips naar shows over de hele wereld en mijn andere hobby mijn Porsche.

Waar blijf je het liefst voor thuis?

Een mooie, door mij zelf bereidde, maaltijd met een goed glas wijn erbij en dat dan liefst met wat gelijkgestemden.

Welk advies heb je nog voor de mensen?

Als je nu met een vijver of vijververbouwing begint kun je zoveel informatie vinden op internet dat “O, dat wist ik niet” eigenlijk niet meer kan. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint (met veranderen).

Wist je dat je de KVA ook kan inschakelen als je nog moet beginnen met het graven van je vijver?

Ons doel is dat jij gezonde vissen in de vijver hebt en dat je plezier in het vijveren beleeft. Als dat kan door vooraf een goed advies te geven doen we dat graag. Zeker als we daarmee ook nog eens voorkomen dat er beginnersfouten worden gemaakt.

De (bijna) volledige bouw kun je bekijken en lezen op het NVN Forum.

Auteur: René Grootscholten (uit koi 120)
Foto’s: Ruud Besems