Pasta met garnalen en spinazie

Pasta met garnalen en spinazie - Besems.eu

Als je een keer wat minder tijd hebt om te koken maar toch lekker en gezond wilt eten. Dan maak je gewoon deze overheerlijke romige pasta met gebakken garnalen en verse spinazie. Als je een beetje je best doet kan het met 25 minuten op tafel staan.

Klik hier om direct naar het recept te gaan. Zoals jullie van mij gewend zijn ga ik eerst een “kletsverhaal” houden.

Pasta met garnalen maar zonder (Parmezaanse) kaas

In het ingrediënten lijstje vinden jullie straks GEEN PARMEZAANSE KAAS. Het gebruik van kaas op een pasta of risotto met vis of andere “zeevruchten” is een no-go in de Italiaanse keuken. Het staat bijna, ik zeg BIJNA, gelijk aan het toevoegen van ananas op een pizza. Of het drinken van koffie met melk (dus niet alleen cappuccino) na 11 uur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

No Cappuccino at night - Besems.eu

Ben je levensmoe?

Mocht je één van deze zaken overhoop halen dan speel je met je leven. Als je dit toch doet en dan in het zuiden van Italië, dan overleef je dat niet. Het maakt niets uit hoe braaf je was tijdens je leven. Volgens een rechtgeaarde Italiaan beland je in de HEL na één van deze fouten.

De praktische uitleg is dat de zachte delicate smaken van de vis al snel overstemd worden door de gekozen kaas. Net zoals ook het drinken van koffie met melk na een maaltijd praktisch gezien niet “slim” is. Na een zwaardere warme maaltijd, neem je een hete drank het voedsel sneller te laten verteren. Wanneer er echter melk in het drankje zit, wordt het verteringsproces juist vertraagd. Daardoor zal je maaltijd zwaarder op de maag liggen. Dus om die puur praktische reden is een cappuccino na 11 uur niet goed voor je.

Als we dan toch educatief bezig zijn… pasta koken doe je in zout water!

Zonder zout smaakt pasta flauw en saai. Zout brengt de smaken van de pasta en de saus beter naar voren. Het zout dat je toevoegt aan het kokende water, dringt echt door in de pasta. Dat zorgt voor een veel diepere, meer gelaagde smaak. Zeker als je dan ook nog echte pasta gebruikt en niet de heel goedkope merken uit de supermarkt.

Hoeveel zout gebruik je dan in het water voor de pasta?

Er lijkt weinig simpeler dan het koken van pasta. Toch is het de schijn die bedriegt. Als je wilt dat jouw pasta net zo lekker wordt als in Italië. Voeg dan de juiste hoeveelheid zout aan het water toe. Het zout zal niet alleen de smaak van pasta verbeteren, maar ook de natuurlijke smaken van de andere ingrediënten in je gerecht versterken.

Hou rekening met 10 gram zout per liter water. Deze verhouding zorgt voor een goed op smaak gebrachte pasta zonder dat deze te zout te wordt. De standaard hoeveelheid pasta voor 2 personen is ongeveer 150 gram. Hier voor gebruik je dus ongeveer 1,5 liter water en 15 gram zout. Met deze hoeveelheden heeft de pasta lekker de ruimte om te koken. De pasta zal niet aan elkaar plakken en het zout wordt gelijkmatig verdeeld.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Kok voegt zout toe aan pasta water - Besems.eu

Gaat (pasta) water sneller koken als je zou toevoegt?

NEE! Het is een hardnekkig fabeltje dat zout in het water de kooktijd van water en dus de pasta verkort. Het is weliswaar wetenschappelijk bewezen dat zout het kookpunt van water ietsjes verhoogt. Voor je dat effect echt kunt meten moet je echt een enorme hoeveelheid zout toevoegen.

De theorie achter dit verhaal is dat zoutwater een hoger kookpunt heeft dan gewoon water. De pasta zou hierdoor sneller gaar zijn. De 10 gram die wij toevoegen heeft geen merkbaar effect op de kooktijd. Het zorgt er wel voor dat het water sneller weer aan de kook komt nadat je de pasta er in hebt gedaan. Hierdoor kun je de kooktijd beter monitoren wat weer helpt om te voorkomen dat je pasta te gaar wordt.
Het is ook niet zo dat het zout ervoor zorgt dat de pasta niet gaan plakken. Het constant in beweging zijn, dus het koken in ruim water, voorkomt het aan elkaar plakken.

Wanneer voeg je het zout toe?

Je voegt het zout aan het water toe zodra het begint te koken, maar voordat je de pasta toevoegt. Zorg ervoor dat het zout volledig opgelost is voor je de pasta in het water doet.

Maar zout is toch ongezond?

Te veel zout is eker niet goed maar de hoeveelheid zout die we toevoegen aan het pastawater is relatief klein. De meeste mensen krijgen te veel zout binnen via bewerkte voedingsmiddelen een niet via gekookte pasta. Mocht je je toch zorgen maken over je zoutinname. Doe dan minder zout in het pastawater en voeg meer smaak aan je pastasaus toe kruiden en specerijen. Dan moet je er wel weer opletten dat je “eerlijke” kruiden gebruikt en geen waar zout aan toegevoegd is.

Oké dan gaan we nu echt koken… pasta met garnalen en spinazie dus

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Bak de garnalen - Besems.eu

Het recept voor pasta met garnalen en spinazie

Ingrediënten voor 2 personen

  • 225 gr spinazie (bij voorkeur verse baby) spinazie
  • Rode 1 ui
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 150 gr pasta
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 gr (rauwe) garnalen
  • Wat olijfolie om te bakken
  • Een snufje peper en zout

Als je wat handiger bent kun je deze stappen bijna tegelijkertijd doen en ben je dus met 25 minuten klaar.

De bereiding

Breng een pan met water aan de kook en kook de pasta volgens de verpakking bijna gaar. Giet de pasta af en bewaar wat kookvocht. Hier zit zetmeel in wat we nodig hebben om een mooiere saus te krijgen.

Terwijl het water en de pasta op staan verhit een je een beetje olijfolie in een pan. Bak de garnalen in maximaal 2 a 3 minuutjes ook bijna gaar. Strooi er naar smaak een klein beetje peper en zout overheen en haal de garnalen uit de pan.

Terwijl je de garnalen bakt, snipper je de ui en de knoflook.

De ui kun je in dezelfde pan fruiten en als de ui bijna goed is voeg je de spinazie toe. De spinazie is in het begin een enorme berg maar die slinkt al snel. Zodra de spinazie begint te slinken voeg je de knoflook toe. Goed blijven scheppen want de knoflook en de spinazie mogen niet “verbranden”. Dat maakt vooral de knoflook bitter.

Als de spinazie ver genoeg geslonken is schep je de creme fraiche erdoor. Voeg nu wat kookwater van de pasta toe. Even proeven of de saus meer peper of zout nodig heeft en als laatste schep dan de pasta en de garnalen erdoor.

Verwarm het geheel nog maximaal een minuutje en je kunt aan tafel! buon appetito